Kóla, puska, sült krumpli

Aki nem tudja mire számítson Michael Moore filmjével kapcsolatban, az könnyen feladhatja az első percek után. Azonban állítom, hogy érdemes túljutni a kezdő döccenőkön, mert hamarosan felpörögnek az „események”, és utána már vasvillával sem lehet elkergetni az embert a film elől.

Aki nem tudja mire számítson Michael Moore filmjével kapcsolatban, az könnyen feladhatja az első percek után. Azonban állítom, hogy érdemes túljutni a kezdő döccenőkön, mert hamarosan felpörögnek az „események”, és utána már vasvillával sem lehet elkergetni az embert a film elől. Moore felteszi a kérdést: „Mi vagyunk a fegyverőrültek nemzete, vagy csak egyszerűen őrültek vagyunk?”. Ezen mondatot olvasva az ember agyában már fel-felvillannak képek, híradásokból, újságokból, és ezzel bizony igen közel járunk a ránk váró két óra mondanivalójához. A rendező lépcsőzetesen indítja el a filmjét, fokozatosan bontja ki a témát, amire később igyekszik megkeresni a választ.

Egy európai ember számára megdöbbentő képek peregnek állig felfegyverzett emberekről, és megdöbbentő hallani, ahogy amerikai férfiak és nők a fegyverek (nem csak kézifegyverek) természetességéről beszélnek. A mindennapi polgárt néha megszakítják bejátszások, felvételek melyek megrázóak, tragikusak, de legfőképp rámutatnak arra, hogy talán mindez mégsem olyan természetes. Az egyes véleményektől lassan eljutunk az egyik központi motívumhoz, mely évről-évre megrázza a közvéleményt: diákok fegyverrel az iskolában, és az ebből származó tragédia.

A film ezek után elénk tárja, hogy a társadalom miként keres bűnbakokat, és mit tesznek azok, akik a fegyverek mellett harcolnak. Feltűnik itt Charlton Heston (az NRA egyik fő szószólója), Chris Rock, Marilyn Manson, és megjelenik maga a média, mely egyszerre utasítja el és gerjeszti az erőszakot.

A film mindamellett, hogy rávilágít egy eldurvult társadalom mindennapjaira, komoly történelmi lecke, mely segít megérteni azokat az embereket, akik tőlünk olyannyira különböznek, akik számunkra olyannyira idegenek. (mozinet)

Kóla, puska sült krumpli (Bowling for Columbine), színes, amerikai film, 120 perc, Rendezte: Michael Moore, Szereplők: Michael Moore, Charlton Heston, Marilyn Manson, Matt Stone

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?