Percről percre

A KDH arra kéri az EB-t, ne függessze fel a helyreállítási terv pénzeszközeit

A Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) levélben fordult az Európai Bizottsághoz, (EB) és Ursula von der Leyenhez, a bizottság elnökéhez, és azt kéri, határozottan utasítsák el az ügyészségen történt változások miatt Szlovákiát érintő esetleges pénzügyi büntetésre vonatkozó megfontolásokat, és tartsák tiszteletben Szlovákia szuverenitását, valamint azt a jogát, hogy saját ügyeiről döntsön. Elutasítja, hogy az EB belekeveredjen a Különleges Ügyészi Hivatallal kapcsolatos „belső vitákba”. Ezt keddi sajtótájékoztatójukon mondták a mozgalom képviselői.

Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt – derült ki az ukrán parlament honlapján közzétett információból.

Simon Petra: „Reméljük, szép nyarunk lesz Párizsban”

A magyar női kézilabda-válogatott hibátlan teljesítményt nyújtott a debreceni olimpiai selejtezőn, a sikerhez pedig a legifjabbak is hozzátették a magukét. A Japán elleni zárómeccs után a keret legfiatalabbja nyilatkozott lapunknak.

A kegyelem

A pap arról beszélt a temetésen, hogy a földi életben elért sikerek helyett a mennyország kapujába azokkal a jó cselekedetekkel juthatunk, amelyekkel másokat segítettünk meg. Szólt a kegyelemről, ami a leghétköznapibb értelmében is jó és nemes, annak gyakorlása pedig szükségszerűvé vált. Arról a kegyelemről beszélt, amire a világ mintha gyenge jellemek tulajdonságaként tekintene: a kegyelem gyengeség, túl könnyű, egy bonyolult világban. Úgy értelmezem, a kegyelem az, amikor az embert megbocsátás éri, akkor is, ha ő ezért nem tett semmit. De hol a kegyelem a hétköznapokban?

Több százan tiltakoztak a parlament előtt a kultúrát ért támadások ellen

Több százan gyűltek össze kedden a parlament épülete előtt, hogy a kultúrát, a környezetvédelmet és a civil szektort ért támadások ellen tiltakozzanak. A tüntetést a Otvorená kultúra! a Platforma pre demokraciu és a Koalícia environmentálnych organizácií szervezet, valamint más partnerszervezetek és kezdeményezések szervezték.

PS: A miniszterelnök geopolitikai analfabétaként beszél, és úgy is viselkedik

Robert Fico (Smer) miniszterelnök úgy beszél és úgy is viselkedik, mint valami geopolitikai analfabéta - véli a Progresszív Szlovákia (PS). „Orientálódni akar a világ mind a négy égtája felé, például Oroszország felé is, és ezzel az országgal nemrég a minisztere is parolázott. De szilárd része akar lenni az EU-nak és a NATO-nak is” – mondta Tomáš Valášek, a mozgalom alelnöke, a parlament külügyi bizottságának alelnöke a külügyminisztériumban tartott miniszterelnöki látogatásra reagálva.

Verte és kínozta az írónőt, végül megölte

A sokkoló eset 2011. augusztus 3-án történt: Boris Ingr leszúrta feleségét, Simona Monyová (†44) írónőt. Szakítottak, válás előtt álltak, de a feleség azt már nem érhette meg. Ingr börtönbe került, nemrég azonban szabadlábra helyezését kérelmezte, ami sokkolta az elhunyt fiát.

Fico folytatná a megkezdett külpolitikai irányt

Annak ellenére, hogy Robert Fico (Smer) kormánya jelenleg is vitában áll az Európai Bizottsággal az uniós források kapcsán, a miniszterelnök szerint folytatni kell az általa szuverénnek nevezett külpolitikai irányultságot. A kormányfő leszögezte, Szlovákiának az Európai Unióban a helye, ugyanakkor felvázolta azokat a vitatott témákat, amelyekben a kabinetje nem hajlandó engedményeket tenni. Az ellenzék szerint azonban Fico nem az ország, hanem elsősorban a saját érdekeit nézi.

Leállt az uniós felzárkózásunk

Szlovákia a 24., Csehország a 14. helyen áll az uniós tagországok között a Szlovák Takarékpénztár (SLSP) legújabb jóléti toplistáján. Ráadásul az utóbbi 5 évben gazdasági növekedésünk is lassú.

A lakosság 70 százaléka támogatja a cseh–szlovák kapcsolat rendezését

Szlovákia lakosságának hetven százaléka támogatja, hogy a szlovák kormány rendezze a kapcsolatokat Csehországgal. A lakosság 17 százaléka van ezzel ellentétes véleményen – derül ki az NMS Market Research Slovakia ügynökség  március 13. és 18. között, 1030 válaszadó bevonásával végzett reprezentatív online felméréséből.

Kisfia születésnapján vesztette életét a 34 éves édesanya

Óriási szomorúság lett úrrá a zubrohlavai Karol Kubasák családján. Felesége, Lucia február végén, 34 éves korában, kisfiuk születésnapján halt meg. A kétgyermekes édesanya mindössze négy nappal a halála előtt lett rosszul. Az egész egy közönséges megfázással kezdődött. 

Az emberek kiakadtak a „kreatív illetékektől” a szakrendelőkben: nézzék meg, mi mindenért kell fizetni!

A szakrendelők nem elégedettek a pénzek elosztásával az egészségügyben! A költségvetést megemelték ugyan, de az orvosok azt mondják, hogy nem tudnak megélni, és a rendelők működése veszélyben forog. Emiatt fennáll a kockázata annak, hogy a betegek még többet fizetnek majd egyes vizsgálatokért. A díjak bevezetését már saját bőrünkön tapasztaltuk.