Percről percre

Efölött már csak a Mennyország van

„A képen látható gyerekek az idén 75 évesek, csakúgy, mint az Új Szó. A bal alsó álló sarokban édesanyám, Csizmadia Ilona, szül. Hegedűs. A másik kép címe Az Ebedi menyecskék 1966-ból. Édesanyám a bal oldalon guggol” – kaptuk a levelet Csizmadia Ilona fiától, Imrétől, és a fotókat az „Életünk képei” sorozatunkban közöltük. Ilonát, aki egyidős az Új Szóval, párkányi lakásában látogattuk meg még a nyár végén.

Több mint kétszeresére nőtt a légi utasok száma 2022-ben

A légi utasok száma 2022-ben megközelítette a 820 milliót az Európai Unióban, több mint kétszeresére, 119 százalékkal nőtt a 2021-es 374 millióhoz képest – tájékoztatott az Európai Unió luxembourgi székhelyű statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön.

Miért viselkedünk karácsonykor másképpen?

„Valószínűleg egyetlen ünnep sem hat annyira viselkedésünkre, mint a karácsony. Kiből a szeretetet, kiből a konfliktust váltja ki. Nincs határ. A látszólag kiszámíthatatlan viselkedésnek ebben az időszakban biológiai oka van. Több szakember állítja, hogy érzéseinket, gondolatainkat, tetteinket az ünnepek alatt hormonális változások irányítják, amelyek erősebbek lehetnek, mint máskor” − mondta dr. Robert Lustig neuroendokrinológus, a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem professzora.

ENSZ: nemsokára megnyílhat a Kerem Salom-i határátkelő

Nemsokára megnyílhat az Izraelt a Gázai övezettel összekötő, izraeli ellenőrzés alatt álló Kerem Salom-i határátkelő, melyen át további segélyszállítmányok juthatnának az övezetbe – jelentette be csütörtökön az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) vezetője.

Karikó Katalin megtartotta Nobel-előadását Stockholmban

Megtartotta Nobel-előadását csütörtökön délután Stockholmban Karikó Katalin biokémikus, kutatóbiológus, aki az amerikai Drew Weissmannal megosztva veheti át idén az orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért.

A betegek hozzátartozói is szenvednek, legyünk velük kíméletesek

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja volt, novemberben bajusznövesztéssel hívják fel a férfiak egymás figyelmét a prosztatarák megelőzésének fontosságára. Az év minden hónapjára jutna egy rákfajta, amelyről beszélni kell, mert egyre több a beteg. De mellettük egyre több a segítő, támogató, ugyanúgy szenvedő hozzátartozó is, akikről viszont ritkán beszélünk. Hogy mit tehet a tágabb környezetük a betegek hozzátartozóiért, arról dr. Molnár Máriát, a Bács-Kiskun megyei kórház onkopszicháterét kérdeztük, akit a Magyar Pszichoonkológiai Társaság idén életműdíjjal jutalmazott.

Szabó Szebasztián 2. helye

A csütörtöki versenynapon egyedül Szabó Szebasztián képviselte a magyar színeket az Otopeniben zajló rövid pályás úszó-Európa-bajnkságon.

Krausz Ferenc: a Nobel-díj hihetetlen bátorítást jelent

A Nobel-díj hihetetlen bátorítást jelent, hogy amit csinálunk, azt nemcsak „szórakozásból” tesszük, hanem egy nap fontos alkalmazások nőhetnek ki felfedezéseinkből – mondta Krausz Ferenc csütörtökön Stockholmban, ahol az idei fizikai, kémiai és közgazdasági díjazottak együtt tartottak sajtótájékoztatót a Nobel-díj vasárnapi átadását felvezető programsorozat részeként.

Fenyegetést kapott két iskola Besztercebánya megyében

Fenyegetést kapott két iskola Besztercebánya megyében csütörtökön. A fenyegetés e-mailben érkezett – tájékoztatott Denisa Bárdyová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az ügyet azonnal a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) vette át.

A karácsonyt a másoknak szerzett örömmel kötjük össze

Szlovákiában az emberek egész évben szeretnek segíteni. A karácsonyi időszakhoz különböző pénz- és adománygyűjtések vagy jótékonysági koncertek kapcsolódnak. A Coca-Cola MNFORCE által végzett felméréséből kiderült, hogy a szlovákiai emberek nemcsak karácsony előtt, hanem egész évben jótékonykodnak. A legtöbben évente többször is részt vesznek jótékonysági vagy önkéntes tevékenységekben.

Új parkolóórákat szereltek fel Léván

Új parkolóórákat szereltek fel Léván, a Kertész (Záhradná) utcai parkolóban és a Kaszárnya (Kasárenská) utcai aszfaltozott területen. Az új parkolóautomaták napelemmel működnek, pénzérmével és bankkártyával is meg lehet venni a parkolójegyet – tájékoztatott a városi hivatal.

Kulturális miniszterként műsorvezető?

Összeférhetetlenség gyanúja merült fel Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszternél: a PS képviselői szerint továbbra is műsort vezet egy internetes televíziónál, miközben az alkotmány egyértelműen kimondja, hogy a kormánytagok nem vállalhatnak más munkaviszonyt, és nem is reklámozhatnak magáncégeket.

Mikulás-kupa Királyhelmecen

Másodszor rendezik meg a királyhelmeci Buzánszky Jenő Sportarénában a Mikulás-kupa elnevezésű kispályás teremlabdarúgó-tornát, amely szombaton 11 órakor kezdődik.

Jótékonykodó bősi (futó)Mikulások

A csallóközi városban az agilis helybeli futóklub szombaton ötödik alkalommal rendez Mikulás-futást. A rendezvény ezúttal sem verseny. Családias hangulatban állhatnak rajthoz kicsik és nagyok, fiatalok és idősek egyaránt.