Percről percre

Nosztalgiázzunk együtt! – Életünk képei. Az Új Szó 75 éves lesz idén. Kérjük olvasóinkat, ünnepeljenek velünk! Részletek itt...

Szombaton kőtésfesztivál és kézműves vásár lesz Kürtön

Kőtésversenyre, a csíráztatott gabonából készített mézédes böjti kása kóstolójára és kézműves vásárba várják az érdeklődőket az érsekújvári járásbeli Kürtön szombaton a faluházba. A 17. Kürti Kőtésfesztiválon megmérettetik magukat a tapasztalt helyi kőtéskészítők is, akik szívesen megosztják tapasztalataikat az érdeklődőkkel.

Németolimpia után bécsi tanulmányútra készülnek

„Egy nyelvet megtanulni olyan, mintha egy másik ablakon keresztül szemlélnénk a világot. Tanulj új idegen nyelvet, hogy a világod megújuljon. A nyelvtudás egy olyan kincs, amely követi a tulajdonosát mindenhová. Új életet élsz minden új nyelvért, amit beszélsz.”

Furcsa mesék furcsa hősei

Tudjuk, hogy ami nekünk, felnőtteknek abszurd, az a gyerekek számára természetes. Hogy mást ne mondjak: a hét-kilenc évesek még természetesnek veszik, hogy az állatok beszélnek, olvasnak, főzőcskéznek, követik a divatot, és hasonló – vagy még különb – dolgok történhetnek velük, mint az emberekkel. És lehetnek olyan fura neveik, mint például Agancsi vagy Nyakkendi.

Elnöki találkozó Kassán: a szlovák és az észt államfő szerint nemcsak Szlovákia, de az egész világ hadilábon áll a dezinformációval

Zuzana Čaputová köztársasági elnök meghívására Alar Karis észt elnök 2023. március 28-án, kedden kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Szlovákiába. Az elnökasszony Kassán fogadta őt, ahonnan e héten tesz eleget hivatali kötelességeinek. A kassai Történelmi Városházán folytatott közös megbeszélésük során az elnökök elsősorban az ukrajnai háborúval kapcsolatos aktuális biztonsági helyzetről, az energiaválságról, valamint a dezinformációról, a hibrid fenyegetésekről és a digitalizációról tárgyaltak. Egy közös sajtótájékoztató után az államfők a kassai Creative Industry-hez tartozó észt Civitta vállalatot is meglátogatják, majd szerdán közösen mennek el a Szepesi várba.

Megrongálta a vihar a kassai kisvasút kocsijának tetejét

A hétfői erős szél megrongálta a kassai kisvasút történelmi kocsijának tetejét – tájékoztatott a közösségi hálón a kisvasutat működtető polgári társulás. A társulás hozzátette, reméli, az április 15-re tervezett szezonnyitóra megjavítják a kocsit.

Orosz hackerek támadták meg a parlamentet 

Kedden röviddel 12 óra előtt elérhetetlenné vált a szlovák parlament, a Szlovák Nemzeti Bank, valamint az igazságügyi minisztérium weboldala. Orosz hackerek azt közölték, a közintézmények honlapjai mellett az Eximbanka és a J&T Bank portálját is megtámadták, mivel Szlovákia katonailag is segíti Ukrajnát.