Pelenkás bajkeverő

Egy ideje a francia alkotások terén felfedezhető az a trend, hogy a közönség moziba csalogatása végett igyekeznek kommersz, az amerikai mintát követő, kifejezetten a szórakoztatásra épülő filmeket készíteni. Ezen megfontolást alapján készítette el Patrick Alessandrin leginkább a Nicsak, ki beszél?-re hasonlító moziját.

Egy ideje a francia alkotások terén felfedezhető az a trend, hogy a közönség moziba csalogatása végett igyekeznek kommersz, az amerikai mintát követő, kifejezetten a szórakoztatásra épülő filmeket készíteni. Ezen megfontolást alapján készítette el Patrick Alessandrin leginkább a Nicsak, ki beszél?-re hasonlító moziját.

Hatalmas egyezésekre természetesen nem kell számítani, csupán a „beszél a baba” koncepció került át európai közegbe. Ezt leszámítva a rendező-forgatókönyvíró Alessandrin igyekezett saját ötleteire hagyatkozni, de a nézők sokkal jobban jártak volna, ha író énje kicsit még átgondolja elképzeléseit. A harmatgyenge történet szerint két felnőtt férfi konfrontációját az egyikük (bugyuta) halála követi, ám a szerencsétlen áldozat reinkarnálódva éppen a balesetet okozó fél gyermekeként támad fel, és innentől egyetlen célja: megkeseríteni újdonsült apja életét. Celluloidon ez a felállás nem olyan ismeretlen, de a franciák majd új ízzel töltik meg – gondolhatnánk. Sajnos ez esetben tévedünk, ugyanis a direktor olyan komolyan vette az amerikai mintát, hogy a színészeken és a díszlet Eiffel-tornyon kívül semmi nem emlékeztet a készítők nációjára. A Pelenkás bajkeverő a nyugatról áramló tinifilmek legjobb hagyományait követve gusztustalannál gusztustalanabb elemekkel dolgozik, így többször szembesülhetünk gyomortartalom szájon át történő ürítésével, esetleg végbéltermékkel – ráadásul mindezt premier plánban. Aki úgy érzi, ezen könynyen túlteszi magát, az a folytatásban is csalódni fog, ugyanis a film laposabbnál laposabb poénokkal fáraszt, a humor bármilyen fajtáját mellőzve. A csecsemő megszólaltatása szintén kimerül a gyenge kommentárokban és káromkodásokban, így a „főszereplő”, ahelyett, hogy elbűvölné, inkább taszítja a publikumot.

Végül – ha még bírjuk szusszal – a stáblista alatt meghallgathatunk egy gyönyörű szerzeményt, ahol a gyenge zenei betét mellett böfögések helyettesítik az énekhangot, így téve fel a pontot egy végtelenül szánalmas i-re. (mozinet)

Pelenkás bajkeverő (Mauvais Esprit), színes, francia film 2003, 90 perc, Rendezte: Patrick Alessandrin, Szereplők: Michel Muller, Thierry Lhermitte, Leonor Watling, Maria Pacôme, Ophélie Winter

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?