Németországban a futball diktál

Berlin |

Bármennyire is megrázta Németországot Horst Köhler államfő hétfői lemondása, mostanra mégis beigazolódott, hogy nem a politika, hanem a futball az úr.

Legalábbis a labdarúgó-világbajnokság diktál akkor is, amikor az új elnök megválasztásának időpontjáról van szó. A parlament elnöke kedden nagy meglepetést keltett azzal a bejelentésével, hogy a választás időpontját június 30-ra tűzte ki. Ez a nap ugyanis hétköznapra esik, miközben Németország korábban általában a hétvégéken választott elnököt. Ráadásul június 30. az alkotmány biztosította határidő utolsó napja az utód megválasztására, de Norbert Lammert azonnal megadta a magyarázatot. "Sikerült egy olyan napot találni, amikor szünnap van a dél-afrikai világbajnokságon - szögezte le az időpontot indokolva a Bundestag elnöke, és szavai is sugározták a megkönnyebbülést. - Mindezt alighanem megnyugvással veszik tudomásul azok, akik részt vesznek az új államfő megválasztásában" - tette hozzá Lammert, utalva arra, hogy az elnököt egy csaknem 1250 főből álló testület választja. Ezek után pedig jogosan fogalmazta meg azt a reményt, hogy a szavazásban mindenki részt vesz. A Bundestag elnöke természetesen mindezzel közvetve reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy az Ausztráliával, Szerbiával és Ghánával egy csoportba sorolt Nationalelf továbbjut a selejtezőkből, és a legjobb 16 között folytathatja. Mivel a középdöntőket június utolsó hétvégéjén rendezik, ezeken a napokon aligha lett volna "ildomos" elnököt választani. Egyesek szerint Norbert Lammert minden bizonnyal levonta a legutóbbi elnökválasztás tanulságait is. Németországban ugyanis legutóbb tavaly májusban azon a szombaton választottak elnököt, amikor a Bundesliga záró- és egyben sorsdöntő fordulóját tartották, a bajnoki cím sorsa ugyanis akkor dőlt el a Wolfsburg és a Bayern München között. Ezért több képviselő is közvetve rosszallását fejezte ki az időpont kapcsán, a szervezők pedig attól tartottak, hogy a futball-láz miatt a szavazáson foghíjas lesz a részvétel. Végül azonban a képviselők kora délutánig "lezavarták" a szavazást, s az előre jósolt három helyett csak egy választási fordulóra került sor. Így a mérkőzések televíziós közvetítésére mindegyik futballrajongó honatya kényelmesen hazaérhetett...
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?