KL: Hornyák nagyra becsülte az örmény ellenfelet, a Spartak edzője csalódott a sokkoló kiesés után

puskás

A rózsahegyi csapat és a Puskás Akadémia is bejutott a Konferencialiga-selejtezők playoffjába, míg a nagyszombati Spartak kínos produkciót nyújtva búcsúzott.

Rendkívül eseménydús volt a KL csütörtöki játéknapja a Puskás Akadémia, a Ružomberok és a Trnava szempontjából. A visszavágós drámák után előbbi két csapat a jövő héten már klubtörténete legfontosabb mérkőzésére készülhet, míg utóbbi valószínűleg sokáig a sebeit fogja nyalogatni...

Bravúr Splitben

A hazai 0:0 után nem a rózsahegyi csapat volt a Hajduk Split elleni visszavágó esélyese. Ondřej Smětana legénységét több mint harmincezer szurkoló és egy Ivan Rakitic által dirigált középpálya fogadta Splitben. A rózsahegyiek esélyeit viszont növelte, hogy a Hajduk másik veterán sztárjátékosa, Ivan Perisic az első mérkőzés után összekülönbözött Gennaro Gattuso vezetőedzővel és már el is hagyta a horvát klubot. Az eset nyugtalanságot szült a csapat háza táján, ami meglátszódott a Hajduk játékán. A liptóiak már a 7. percben megszerezték a vezetést egy szöglet utáni komikus öngólnak köszönhetően, utána pedig berendezkedtek a védekezésre, ami egy ideje már egyértelműen a csapat erőssége. Ennek ellenére nem a Malý vezette védelmen múlott, hogy a rózsahegyi csapat megúszta kapott gól nélkül az első 45 percet. A hazaiak három ziccert puskáztak el, és összesen 15 lövéssel próbálkoztak a félidőig.

A második félidőben is egyértelmű volt a horvátok fölénye, de ez már nem mutatkozott meg ziccerekben, a Hajduk kidolgozott akciók helyett inkább csak kavarodások után veszélyeztetett, a mérkőzés utolsó negyedórájában pedig nagy akarással, de idegesen és kifejezetten pontatlanul focizott, így a rózsahegyi csapat kibekkelte a 0:0-t. „Nagy tisztelet illetti a rózsahegyi csapatot, de mi voltunk a jobb csapat, csak többet kellett volna kockáztatnunk. Nem játszottunk jó futballt. Bátrabbnak kell lennünk, a pályán pedig intelligensebb döntésekre van szükségünk” – értékelte a mérkőzést Marko Livaja, a Hajduk horvát válogatott középpályása, aki ezzel is mintha közvetve Gennaro Gattusót kritizálta volna. Az olasz tréner megindokolta, mi volt szerinte a kiesés fő oka. „Nem alkalmas a csapatunk a kétfrontos harcra. A vezetőség tudja, mire van szükségünk, de nem akarok nyomást kifejeteni rájuk. Abból főzök, amim van. A fiataljaink nincsenek felkészülve erre a tempóra” – kereste a vereség okát a játékosként világbajnok Gattuso.

A rózsahegyiek számára ki van kövezve az út a KL-főtáblához: a playoffban az örmény Noah vár rájuk, amely meglepetésre kiejtette az AEK Athént.

Az év kudarca?

A nagyszombati Spartak a hazai 3:1-es győzelemnek köszönhetően kényelmes előnyben utazott a Wisla Kraków elleni visszavágóra. A patinás Wisla nem a legsikeresebb időszakát éli: csak a lengyel másodosztályban szerepel, ahol tavaly a középmezőnyben végzett, viszont megnyerte a Lengyel Kupát, így indulhatott a nemzetközi porondon.

A Spartak szempontjából nehéz értelmezni a Krakkóban mutatott első 90 percet, de leginkább a totális antifutball kifejezés fejezi ki a legjobban a történteket. A Wisla a rendes játékidőben ledolgozta a hátrányát (2:0), de csak magát okolhatja, hogy nem küldte haza 7-8 góllal a lassan játszó és nagyokat hibázó szlovák csapatot. Fél tucat elhibázott ziccer után a Wisla a 98. percben már továbbjutásra állt, aztán Ďuriš villanásával szépített (3:1) és tizenegyesekre mentette a párharcot – bár ezt is csak a lengyeleknek köszönheti, amely a hosszabbítás utolsó két percében kétszer is eldönthette volna a találkozót.

A büntetőpárbaj első öt fordulójában mindkét oldalon ketten hibáztak, aztán viszont mindenki könyörtelen volt, így maratonivá nyúlt az este. A továbbjutás csak a 14. körben dőlt el, amikor Sebastian Kóša hihagyta a maga tizenegyesét...

spartak

„A hazaiak jobban játszottak, megérdemelten jutottak tovább. Mi nem érdemeltük meg a továbbjutást ilyen teljesítmény után – jelentette ki Michal Gašparík, a Spartak vezetőedzője – Az idősebb játékosaink abszolút kiestek a ritmusból, nagyon gyengén játszottak. Fiatal védőink sem tudták megismételni az odavágón nyújtott teljesítményünket. Idegesen játszottunk és könnyen elszórtuk a labdákat” – összegzett a tréner, aki alatt szlovák sajtóhírek szerint inog a kispad. Csapata a klubtörténelem leghosszabb büntetőpárbaját abszolválta Krakkóban, viszont volt egy mérkőzés csütörtökön, amely még ezen is túltett: az Ajax–Panathinaikosz párharc a büntetőpárbaj 17. körében dőlt el a hazaiak javára.

Dráma Felcsúton is

A Puskás Akadémia kiválóan kezdett, Nagy Zsolt bombagóljával már a 11. percben megszerezte a vezetést az Ararat ellen, ezzel pedig összesítésben már 2:0-ra vezetett. A vendégek átvették az irányítást és próbálták feltörni a szervezett felcsúti védelmet, a 37. percben csak Alexis Rodriguezen múlott, hogy tíz méterről nem tudott betalálni. A szünet előtt aztán nem csupán góllá, hanem gólokká érett at Ararat fölénye, Pécsi Ármin, a hazaiak 19 éves kapusa két óriási lövéssel szemben bizonyult tehetetlennek.

A második félidő elején újra Nagy villant, aki ezúttal egy szélen vezetett támadást zárt góllal. Negyedórával később emberelőnybe került Hornyák Zsolt együttese, miután Nondi Szolnoki mezrántására egy óriási könyökössel válaszolt, a játékvezető pedig a másodperc tört része alatt felmutatta a piros lapot. Az örmények tíz emberrel is mentek előre, a csereként pályára lépő Duarte pedig egy 30 méteres bombával ismét megszerezte nekik a vezetést. A vendégek végül nem jutottak el a hosszabbításig, mert a csereként pályára lépő Favorov a 94. percben tökéletesen végzett el egy szabadrúgást, továbbjuttatva ezzel a magyar csapatot.

„Ez egy örömteli este a számomra. Gondoltam, hogy nehéz lesz a visszavágó, hiszen ismerem az örmény futballt és hogy milyen óriási utat tettek meg az elmúlt 5-10 évben – kezdte értékelését a hazaiak köbölkúti származású vezetőedzője, utalva arra, hogy korábban dolgozott Örményországban, majd a földtől teljesen elrugaszkodva folytatta. – Azt gondolom, hogy a magyarok közül a legerősebb csapat ellen játszottunk. Ismerem az ellenfél edzőjét, a stábot és több játékost is. Az első félidőben Colley kevés labdát tartott meg és Plšek is sok labdát vesztett. Ezt az ellenfél a frissessége miatt kihasználta. A szünetben belenyúltunk egy kicsit a mérkőzésbe és sokkal több labdát tudtunk megtartani. A végén pedig Favorov hozta a kulcsfontosságú szabadrúgást, amivel tovább tudtunk jutni” – nyilatkozta Hornyák, aki újságírói kérdésre megerősítette, hogy szerinte az az Ararat, amely sosem volt még csoportkörben, felvenné a versenyt a Ferencvárost kiejtő és az előző években BL-csoportkörben is szereplő Midtjyllanddal.

A Puskás Akadémiára az előző két kiírás olasz döntőse, a Fiorentina vár a negyedik selejtezőkörben. A párharc győztese ott lesz a főtáblán. 

(lz, ez, TASR)

Érdekes

Konferencialiga-selejtezők, 3. forduló

Hajduk Split–Ružomberok 0:1, g.: Sarlija (7., öngól) – az első meccsen 0:0, tj.: Ružomberok;

Puskás Akadémia–Ararat-Armenia 3:3, g.: Nagy Zs. (7., 47.), Favorov (90+4.), ill. Szerobjan (39.), Harutyunyan (43.), Duarte (85.) – az első meccsen 1:0, tj.: Puskás;

Wisla Kraków–Spartak Trnava 3:1, 11-esekkel 12:11, g.: Rodado (43., 11-esből), Starzynski (60.), Uryga (98.), ill. Ďuriš (107). – az első meccsen 1:3, tj.: Wisla

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?