T3 – A gépek lázadása

A hollywoodi folytatási láz tovább tombol: tizenkét év elteltével visszatér a vászonra minden idők leghíresebb gyilkológépe is!

A hollywoodi folytatási láz tovább tombol: tizenkét év elteltével visszatér a vászonra minden idők leghíresebb gyilkológépe is! Az alkotócsapat azonban megváltozott, hiszen a Terminátor szülőatyja és az első két darab rendezője, James Cameron (Titanic) időközben kiszállt a produkcióból, így aztán a T3 rendezését a két producer, Andy Vajna és Mario Kassar a rutinos Jonathan Mostow-ra (A félelem országútján; U-571) osztotta.

A Terminátor 3 – napjaink folytatásos filmjeihez hasonlatosan – az előző részekre való ironikus kontrázással indul. Ám hiába a látványos effektusparádé, a Mátrix – Újratöltve kamionos üldözésénél is sziporkázóbb – és persze drágább – darusautós száguldás, a történetet az első két film paneljeiből rakták össze. „Bárány” bőrébe bújó gonosz terminátor, gatling-ágyús rendőralázás a placcon, és még sorolhatnám az összetevőket...

Pedig az új karakter, a T-X (Kristanna Loken), a női terminátor, abszolút „korunk hőse”. Gyönyörű, de acélosan hideg, céltudatos és nemcsak profin rombol, hanem remekül manipulál mindent, legyen az ember vagy gép. A neten is játszi könnyedséggel szörfözik, és a plazmavetőjét is mindig magánál hordja. Fő célja, a névtelenségbe menekült John Connor (Nick Stahl – Az arc nélküli ember) meggyilkolása és az atomháború kirobbantása. Connort és majdani szerelmét (Claire Danes – Rómeó és Júlia, Az órák) ismét egy „ósdi” Terminátor (Arnold Schwarzenegger – akár az új He-Man, erősebb, mint valaha) védelmezi. Ám a harmadik részben nincs helye parancsolgatásnak. A Terminátort már nem lehet ugráltatni. Megy a feje, és elsődleges programja után, az emberek csak bábuk a nagy sakktáblán. A gépek immár a jók oldalán is az események legfőbb irányítói.

A látványos akciók mögötti filozofikus mondanivaló azonban nem túl meggyőző. Elhiggyük-e, hogy bármit tesz is egy ember, minden eleve elrendeltetett, az „ĺtélet Napját” csak elodázhatjuk, meg nem tudjuk akadályozni? A választ a film meglepő epilógusa rejti. Kiskapu persze most is akad, így aztán az újabb visszatérés, a Terminátor 4 elkészülte sem kizárt – bár Schwarzenegger mostanában inkább az amerikai kormányzói székre pályázik... (est)

T3. – A gépek lázadása (Termi-nator 3 – Rise of the Machines), színes, amerikai-német film, 2003, 109 perc, Rendezte: Jonathan Mostow, Szereplők: Arnold Schwarzenegger, Claire Danes, Kristanna Loken, Nick Stahl, David Andrews

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?