Moszkva Athén és Brüsszel közé furakodik

Oroszország arra törekszik, hogy a görög válságot kihasználja saját céljai elérésére – írta a Vedomosztyi orosz napilap.

Oroszország arra törekszik, hogy a görög válságot kihasználja saját céljai elérésére – írta a Vedomosztyi orosz napilap. A hatalomtól független újság arra hívta fel a figyelmet, hogy Vlagyimir Putyin volt az első külföldi vezető, akivel Alekszisz Ciprasz görög kormányfő telefonon beszélt a vasárnapi népszavazás után. A Vedomosztyinak nem mondták meg a moszkvai görög nagykövetségen, hogy szó volt-e közöttük arról, hogy Moszkva hitelt nyújt Athénnak, vagy megszünteti az uniós tag Görögországgal szemben bevezetett behozatali tilalmat.

A Görögországban kialakult helyzet azt mutatja, hogy az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank válsága valóság – vélekedett Vaszilij Lihacsov orosz kommunista párti parlamenti képviselő a Vedomosztyinak nyilatkozva. A képviselő szerint Putyin és Ciprasz között az ortodox vallási azonosság és erkölcsi értékek hasonlósága okán „lelki közeledés és megértés alakult ki”.

Oroszország minden erejével azon van, hogy kihasználja a Görögország és az EU közötti ellentéteket – árulta el az újságnak egy név nélkül nyilatkozó orosz diplomata. Szerinte az a kérdés, hogy ki kit zsarol jobban. Vagy Ciprasz az EU-t az Oroszországgal szorosabbra font kapcsolataival, vagy Moszkva az EU-t a Ciprasszal meglévő kapcsolatával. A diplomata úgy vélte, hogy ez csak a felszínt érintő játszma, amelynek az a célja, hogy propagandisztikus, politikai előnyöket csiholjanak ki. Oroszország nem léphet fel közvetítőként az EU és Görögország között, mivel Brüsszelnek nagyobb a befolyása Athénra, mint Moszkvának. Az ukrán kérdésben pedig a Nyugat nem fog engedményeket tenni Moszkvának.

Alekszandr Baunov, a moszkvai Carnegie Központ szakértője nem hiszi, hogy Brüsszelnek szüksége volna Putyinra, hogy közvetítsen Ciprasz és az EU között. A görög kormányfőnek viszont „most rögtön van szüksége pénzre, bármilyen feltételek mellett”. Ciprasznak „teljesen felvértezve” kell részt vennie az eurózóna csúcstalálkozóján, hogy azt mondhassa, „Putyin kész egy éven keresztül finanszírozni Görögországnak ennyit és ennyit”. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?