Grendel Lajos emlékére

Grendel-évforduló konferenciakötet

Grendel Lajos születésének 75. és halálának 5. évfordulójára emlékeztek A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában tartott könyvbemutatón. A konferenciakötet az Eperjesi Egyetem Magyar Nyelv és Kultúra Intézetének a Grendel-évfordulókra szervezett interdiszciplináris konferenciáján elhangzott előadások írott változatát tartalmazza. A rendezvényen az író egykori munkahelye, a pozsonyi magyar tanszék hallgatói is részt vettek.

A Grendel ’75 című kötet tartalmát a szerkesztők, Gintli Tibor, Laczkó Krisztina és Radics Rudolf ismertették. A kiadvány különböző tudományterületek felől közelíti meg a Grendel-életmű irodalomtörténeti pozícióját, az egyetemes magyar kultúrában elfoglalt helyét, illetve jellegzetes poétikai és szövegkonstruálási megoldásait; melynek megfelelve három nagyobb egységre tagolódik. Az első fejezetbe sorolt írások a Grendel-életmű kánonban vagy a tágabb értelemben vett irodalomrendszerben való elhelyezkedését, valamint az írónak a posztmodernhez való viszonyát vizsgálják. A második egység írásai az intertextuális kapcsolatokra fókuszálva azt kutatják, milyen új vagy újabb jelentéssel bírnak a szövegek azáltal, hogy tudatosan vagy tudattalanul más szövegekkel s az olvasói befogadás következtében különböző összefüggésben jelennek meg. A kötet utolsó fejezete egy-egy Grendel-mű értelmezését tartalmazza, valamint két nyelvészeti jellegű tanulmány is található benne.

ujszo

Gintli Tibor irodalomtörténész a kötet bemutatása során felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy Grendel regénytrilógiának nevezett műveit a korabeli kritika a posztmodern poétika felől igyekezett értelmezni, mely szerint az író szövegvilágának poétikai törekvései a magyarországi kortárs jelenségekkel is kapcsolatba hozhatók. Bár Grendel későbbi pályája során is kapcsolódott a posztmodern bizonyos elemeihez, ám műveiben felismerhetők a posztmoderntől való tudatos távolodás jegyei. Jellemzőbbé válik az anekdotikus hagyományhoz való viszonya, melyet egyes irodalom-kritikusok konzervatív fordulatként értelmeznek, míg mások úgy vélik, hogy az anekdotikus elbeszélés nem múltat idéző műfaj, hisz ugyanúgy, mint bármely elbeszélői hagyomány, képes a megújulásra. Grendel későbbi alkotói szakasza arról tesz tanúbizonyságot, hogy ez a fajta elbeszélési mód továbbra is működőképes lehet, ha megfelelő módon viszonyulnak hozzá. Gintli szerint az író kései remeklése, a Nálunk, New Hontban a legékesebb bizonyítéka annak, hogy milyen potenciális lehetőségek vannak az anekdota megújításában.

A könyvbemutatót Tóth László József Attila-díjas költő, író zárta, aki azzal örvendeztette meg a hallgatóságot, hogy az idei budapesti könyvhétre Grendel naplójegyzetei is kötetté szerveződnek.

Gregorovics Nóra, kiadványszerkesztő szakos hallgató

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?