Élménydús külföldi szakmai gyakorlatokon a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola diákjai

Külföldi szakmai gyakorlat

Újabb mérföldkőhöz érkezett az Erasmus+ programban a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola. Szinte mindegyik szakirányzaton tanuló diák számára elérhetővé tették a külföldi szakmai gyakorlat lehetőségét, miközben a tanárok szakmai fejlődését támogató pályázat is sikeresnek bizonyult.

A vendéglátóipari tanulmányi szak diákjai kéthetes olaszországi tartózkodásuk során bepillantást nyerhettek az itáliai vendéglátás világába, megismerhették az ételek és nyersanyagok gazdag palettáját, valamint a különleges étkezési szokásokat, és így szakmai tudásukat egy más kultúrájú, inspiráló környezetben kamatoztathatták.

ujszo

Az olasz konyha páratlan ízvilága, valamint a gasztronómiai tradíciók tisztelete és az innováció egyensúlya minden résztvevőnek inspiráló, új perspektívákat nyújtott. A Milánóban töltött idő alatt a diákok nem csupán gyakorlati helyszíneken, hanem autentikus éttermekben ismerkedhettek meg az olasz gasztronómia legjellemzőbb ízeivel. Szabadidejükben felfedezték Lombardia fővárosának nevezetességeit, eljutottak a közeli Comói-tóhoz is, sőt még egy focimeccsen is részt vettek, teljes mértékben kihasználva a helyi kultúra és életmód sokszínűségét. Ott-tartózkodásuk során nem csupán szakmai, de nyelvi téren is fejlődtek, biztosabbá váltak angoltudásukban és számos új olasz szót is elsajátítottak.

ujszo

Az idegenforgalom szakon tanuló diáklány számára a szálláshelyen történő recepciós munka kiváló lehetőség volt arra, hogy közvetlen tapasztalatokat szerezzen az olasz vendégszeretetről. Itt nemcsak azt tanulhatta meg, hogyan kell fogadni és kiszolgálni a vendégeket, hanem betekintést nyert a látogató-központú hozzáállás gyakorlati megvalósításába is.

Élményekkel gazdagodva és személyes horizontjukat új barátokkal bővítve tértek haza, örömmel és nosztalgiával gondolnak vissza az ott töltött időszakra. Az olaszországi tapasztalatoknak köszönhetően a diákok szívesen térnének vissza a mediterrán országba további tanulmányok vagy akár munkavégzés céljából, kihasználva az egyedülálló lehetőségeket és a gazdag kulturális örökséget, melyet Olaszország kínál.

A farmergazdálkodás és lovas szakirányzaton tanulók Budapesten töltöttek két hetet, a törökbálinti ökogazdaságban, a Cinege tanyán, illetve a rákoshegyi Airport Ranchon nyílt módjuk szaktudásuk fejlesztésére.

ujszo

A jövendőbeli agrárszakemberek megismerkedtek a Csallóközben nem jellemző permakultúra tervezési rendszerrel, továbbá számos új ismeretet szereztek a talajéletről és a növényvédelemről is. A lótenyésztés és lovaglás szakon tanulók a lovakkal való erőszakmentes bánásmód alkalmazásában lettek ügyesebbek, megtanulták a körmölés és patkolás mesterségbeli fortélyait, valamint egyes lóbetegségek gyógyítási módozatairól is hallottak néhány újdonságot.

ujszo

Az Erasmus-program által kínált lehetőségek jelentősen növelik az iskola diákjainak elkötelezettségét a választott szakma iránt. A résztvevőkben erősödik az a meggyőződés, hogy jövőbeli karrierjüket szakmájukban szeretnék kibontakoztatni, ezzel hozzájárulva az agrárium és a lovas szakma, a gasztronómia és vendéglátás, valamint a turizmus fejlődéséhez.  (-kl-)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?