A Tejútrendszer lehet, hogy egy olyan kozmikus űr középpontjában van, amelynek nem kellene léteznie

Tejútrendszer k

Az új hipotézis ellentmond a kozmológia jelenlegi törvényeinek. Megerősítése megkérdőjelezheti az univerzumról alkotott emberi elképzeléseket. 

A csillagászok úgy vélik, hogy a Tejútrendszer egy hatalmas kozmikus űr közepén fekszik – a valaha megfigyelt legnagyobb űr közepén. A tudósok mégis 2013 óta vitatják a létezését. Ha megerősítést nyer, az jelentős tudományos felfedezés lenne, mivel a korábbi megállapítások szerint az ürességnek egyáltalán nem kellene léteznie. Így az univerzumról alkotott emberi képet az alapoktól kezdve újra kell majd építeni – írja a Business Insider. A kozmológia főáramú elmélete szerint a világegyetem nagy léptékben minden helyről, minden irányból és minden időben ugyanúgy néz ki. Ezzel a hipotézissel a tudósok ugyanazokat a fizikai törvényeket alkalmazhatják a Földhöz közelebbi és távolabbi objektumokra. Más szóval, ugyanazok az egyetemes törvények vonatkoznak az univerzum minden objektumára.

Számos megfigyelés azonban arra utal, hogy az univerzumban az anyag nagy és kis sűrűségű régiókba csoportosulhat, ami azt jelenti, hogy az anyagsűrűség nem annyira egységes, mint korábban gondolták. „Néhányan joggal érveltek azzal, hogy ilyen üresség nem létezhet a standard modellben, ami igaz is. De sajnos, ez nem jelenti azt, hogy nincs ott” – mondta Indranil Banik, a skóciai St. Andrews Egyetem munkatársa. Banik társszerzője annak a tanulmánynak, amely szerint a Tejútrendszer közel van ennek az ürességnek a középpontjához. Az úgynevezett KBC-üres tér körülbelül kétmilliárd fényév széles, ami azt jelenti, hogy 20 ezer Tejútrendszer férne el egymás mellett. De a KBC-üres tér nem egészen ennyire üres. Mivel benne van a Föld, nem is lehet az. Ha Banik számításai helyesek, akkor körülbelül 20 százalékkal üresebb lenne, mint a határain kívüli tér. Banik szerint ez megmagyarázhatja, hogy a közeli csillagok és galaxisok miért távolodnak tőlünk gyorsabban, mint kellene.

(trend)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?