Volt egyszer egy 6:3

Ötven éve a magyar labdarúgó-válogatott világszenzációt jelentő 6:3-as győzelmet aratott Anglia legjobbjai felett a Wembley stadionban. Az Évszázad Mérkőzésének nevezett találkozó azóta is a magyar sport egyik csúcsteljesítményének tekinthető.

Az Évszázad Mérkőzésének hősei. Balról: Lóránt, Buzánszky, Hidegkuti, Kocsis, Zakariás, Czibor, Bozsik, Budai. Guggol: Lantos, Puskás, Grosics.Az 1952-ben Helsinkiben olimpiai bajnoki címet szerzett Aranycsapat londoni sikerére elsősorban azért figyeltek fel világszerte, mert a sportág felfedezőinek számító angolok 90 éves otthoni veretlenségének vetett véget.

„Az angol főváros a mérkőzés napján teljesen a nagy esemény jegyében állott – írta a találkozó másnapján az Új Szó. – Százezernél több ember szorongott a Wembley stadionban, a jegyigénylők száma a negyedmilliót is meghaladta. A londoni feketepiacon kedden tízszeres pénzt kínáltak egy-egy jegyért, ami ugyancsak új csúcs, mert túlszárnyalja még azokat az árakat is, melyeket az angol kupadöntőn szoktak kérni.

Az évszázad mérkőzését tíz rádióállomás bemondója közvetítette, és lefolyását nyolcmillió angol figyelte a távolbalátó készülékek mellett. (...) Közép-európai idő szerint 15 óra 10 perckor lépett pályára a két csapat. A magyarok meggypiros mezben, fehér nadrágban és piros-fehér-zöld hajtókás lábszárvédőben, az angol csapat a hagyományos angol címerrel díszített fehér ingben és sötétkék nadrágban...”

A hazaiaknak esélyük sem volt a Puskás, Bozsik, Hidegkuti fémjelezte csapat ellen. Sebes Gusztáv szövetségi kapitány együttese nemcsak egyszerűen fölényesen nyert a világ egyik legjobbjának tartott válogatott pályáján, hanem ezt csodálatos, szemet gyönyörködtető játékkal tette.

Sőt az 1954. május 23-án rendezett budapesti visszavágón is hasonló volt a helyzet: a szigetországiakat újra leiskolázták Puskásék. Ahogy akkor emlegették: az angolok egy hétre jöttek és 7:1-re mentek...

Az Aranycsapat diadalútja egészen az 1954-es svájci világbajnokság döntőjéig tartott. Az emlékezetes berni fináléban a csoportmérkőzések során 8-3-ra legyőzött Németország óriási meglepetésre 3:2-re jobbnak bizonyult a magyar válogatottnál. (m, ú)

Anglia-Magyarország 3:6 (2:4)

1953. november 25., Wembley-stadion, 100 ezer néző, játékvezető: Leo Horn (holland). Gólszerzők: Sewell (15.), Mortensen (37.), Ramsey (57., 11-esből), illetve Hidegkuti Nándor (1., 21., 53.), Puskás Ferenc (24., 28.), Bozsik József (50.)

ANGLIA: Merrick–Ramsey, Eckersley, Wright, Johnston, Dickinson, Matthews, Taylor, Mortensen, Sewell, Robb.

MAGYARORSZÁG: Grosics (Gellér 74.)–Buzánszky, Lóránt, Lantos, Bozsik, Zakariás, Budai, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?