A hosszú Covidban szenvedők nem tudnak teljesen részt venni a társadalomban

karantén

A hosszú Covid szindrómában szenvedők nem tudnak teljes mértékben visszailleszkedni a társadalomba, a betegségből visszamaradt tünetek megnehezítik az iskolába járást, munkavégzést és a társas kapcsolatokra is hatással vannak – írta szerdán az NlTimes című holland hírportál a holland közegészségügyi intézet (RIVM) kutatására hivatkozva.

Az intézet felmérésében – amely során több mint 12 ezer 12 évnél idősebb embert kérdeztek meg – a tünetek között elsősorban a krónikus fáradtságot említik, kiemelve, hogy a hosszú Covidban szenvedők aránya ugyanolyan magas a gyerekek és a felnőttek között is. 

A megkérdezett fiatalok csaknem fele azt mondta, hogy a tünetek hatással vannak tanulmányaikra: 27 százalékuk kevesebbet jár be órákra, 20 százalék pedig vagy egyáltalán nem jár be vagy abbahagyta az iskolát. 

A felnőtt válaszadók 34 százaléka jelezte, hogy kevesebbet vagy egyáltalán nem dolgozik, további 12 százalék pedig arra utalt, hogy nincs munkája, amiben a kutatók szerint a hosszú Covidnak is része van. 

A fiatalok egyötöde, a felnőtteknek pedig a negyede emellett arról is beszámolt, hogy a betegség miatt kevésbé vagy egyáltalán nem tudják fenntartani kapcsolataikat családjukkal vagy barátaikkal, és ezt gyakran azzal indokolják, hogy egyszerűen nincs elég energiájuk társadalmi életet élni. 

„És mivel kevesebb társadalmi tevékenységben vesznek részt, kevesebb emberrel is érintkeznek” – fűzik hozzá a jelentésben. 

A megkérdezettek csupán kis hányada mondta, hogy a hosszú Covid kezdete óta szorosabbá váltak a baráti és családi kapcsolataik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?