Tévedések drámája az Oscar-gálán

<p>Los Angeles. Egy évvel a Saul fia után újabb magyar alkotást díjazott az amerikai filmaka-démia &ndash; számunkra elsősor-ban Deák Kristóf Mindenki című élőszereplős rövidfilmjé-nek sikere miatt marad emlé-kezetes a 89. Oscar-gála&hellip;</p>

Los Angeles. Egy évvel a Saul fia után újabb magyar alkotást díjazott az amerikai filmaka-démia – számunkra elsősor-ban Deák Kristóf Mindenki című élőszereplős rövidfilmjé-nek sikere miatt marad emlé-kezetes a 89. Oscar-gála. Bár valószínűleg az Oscarok törté-netének legkínosabb fiaskóját is sokáig megőrzi majd az emlékezet: hogyan szabadult el a káosz, miután tévedésből a Kaliforniai álmot hirdették ki a legjobb filmként.

A díjátadó ceremónia után a szavazatszámlálásért és a nyertesek nevét rejtő borítékokért felelős PricewaterhouseCoopers (PwC) szóvivője közleményben kért bocsánatot az érintettektől: a Holdfény és a Kaliforniai álom alkotóitól, Faye Dunaway-től és Warren Beattytől, valamint a gála nézőitől. „Jelenleg vizsgáljuk, hogyan eshetett ez meg, és mélyen sajnáljuk, hogy megtörtént” – írta a cég a Twitteren, hozzátéve: nagyra értékelik azt az eleganciát, ahogy a jelöltek, a filmakadémia, a műsort sugárzó csatorna és Jimmy Kimmel a helyzetet kezelte.

A gálán a PwC képviselői hibáztak: más kategória (a legjobb színésznő) borítékját adták a legjobb film kategóriájának díjazottját bejelenteni hivatott Beatty és Dunaway kezébe. A felvételek tanúsága szerint a színész valószínűleg észlelte a tévedést, habozott felolvasni a papíron álló szöveget, aztán partnernője kezébe nyomta a lapot, aki kihirdette győztesnek a musicalt. A producerek és a stáb tagjai elárasztották a színpadot, a szoborral a kezükben elmondták a köszönőbeszédeket, közben a PwC képviselői rájöttek a tévedésre, és megpróbálták megállítani az ünneplést. Végül Jordan Horowitz, a Kaliforniai álom egyik producere szólt le a színpadról, hogy tévedés történt, ez nem vicc – a Holdfény a győztes. A káoszban Damien Chazelle, a Kaliforniai álom (távozó) Oscar-díjas rendezője és Barry Jenkins, a Holdfény (színpadra érkező) rendezője összeölelkezett.

Jenkins aztán a Holdfény című drámáért átvehette a legjobb filmnek járó díjat, Damien Chazelle pedig a legjobb rendezőnek járó Oscar-szoborért léphetett színpadra – a mindössze 32 éves Chazelle minden idők legfiatalabb Oscar-díjas rendezője lett. Filmje, a Kaliforniai álom 14 jelöléséből végül hatot váltott díjra.

A Holdfény az emberi kapcsolatokról és a személyiségfejlődésről szóló időtlen történet. Kemény és lírai film, amely egy színes bőrű férfi felnőtté válásának stációit mutatja be. Már gyermekkorában hátrányba kerül fura, nem fiús viselkedése miatt, kamaszkorában megbosszulja a homoszexualitása miatt ellene elkövetett támadást, felnőttként pedig félelmetes izomkolosszussá gyúrja ki magát, hogy elfogadják, és tőle rettegjenek. A kitaszított fekete fiút a drogdíler Juan veszi szárnyai alá – az őt lehengerlő energiákkal alakító Mahershala Ali lett a legjobb férfi mellékszereplő. A legjobb férfi főszereplő jelöltjeinek mezőnyében Casey Afflecknek sikerült legyőznie a nagy vetélytársat, a Kaliforniai álom zongoristáját árnyaltan megformáló Ryan Goslinget. Casey Affleck A régi városban Lee Chandlert alakítja, akinek nagy feladat nehezül a vállára: bátyja halála után fel kell adnia régi életét, hogy felnevelje kamaszodó unokaöccsét.

Ryan Gosling lemaradt a díjról, filmbéli partnere, Emma Stone viszont megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-szobrot, olyan nagyágyúkat körözve le, mint Natalie Portman, Meryl Streep vagy Isabelle Huppert. A legjobb női mellékszereplő pedig Viola Davis lett: a Fences című drámában nyújtott alakításáért vehette át az amerikai filmakadémia elismerését.

A legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját Az ügyfél című iráni alkotás nyerte el. Asghar Farhadit másodszor jutalmazta az akadémia. Az iráni rendező azonban már jóval a ceremónia előtt bejelentette, hogy nem megy el a díjátadóra a hét muszlim többségű ország állampolgárainak beutazását korlátozó – azóta már felfüggesztett – amerikai elnöki rendelet miatt.

Csalódottan távozott az Oscar-gáláról az Érkezés stábja: a film nyolc jelölésből mindössze egy – a legjobb hangvágás – kategóriában szerzett díjat. Keserű szájízzel mehettek haza az Oroszlán alkotói is, hat jelölésből egyet sem sikerült szoborra váltaniuk. (MTI, as, tb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?