Programdömping a Szigeten

Kettőt kell még aludni, és egy időszakos városba léphet a vándor. Ezt a várost évente felépítik, majd egy hét után lebontják. Itt minden a kultúra jegyében történik. Idén tizedszer. A fesztivál együtt változik a társadalommal, és mára fogalom lett.

Robert Smith – idén a Cure-t is sikerült elcsábítaniTASR-felvételAki visszasírja az 1993-as sátoros ünnepet, a húsz forintos zsíros kenyeret, a sárdagasztós romantikát, az tavaly valószínűleg megrettent a steril plasztik-fílingtől. Szociológusok és kultúrantropológusok együtt rágódnak ezeken a kérdéseken, a mai fiatalokat azonban főleg az érdekli, van-e mindenütt térerő, milyen a technosátor felhozatala, és hány internetes sátrat állítanak a támogatók. Persze ez költői túlzás, ma is a koncerteken van a hangsúly, még ha a fesztivál összművészeti dzsemboriként hirdeti is magát. Szó ami szó, meg kell hagyni, az irodalmi, képzőművészeti, színházi, táncművészeti, civil, sport és egyéb kísérőprogramok alaposan felfejlődtek kilenc év alatt. Idén már az is eltölthet egy kellemes hetet Óbudán, akit nem érdekelnek a koncertek. A nemzetközi sztárparádé ma már nem befolyásolja a közönség összetételét, nem mindenki csak a nagyszínpad kínálatára kíváncsi.

Persze ez is fontos, és mivel a Sziget Európa egyik legnagyobb ifjúsági rendezvényévé küzdötte fel magát, a nagy nevek vonakodás nélkül mondanak igent a felkérésre. Iggy Pop, a Transglobal Underground és Jovanotti már másodszor, a HIM harmadszor lép fel itt, végre sikerült elcsábítani a Pulpot, a Cure-t és a Missiont, hogy csak néhány nagy nevet említsünk. A hetijegyek 60 százaléka évek óta külföldön fogy el. Felbukkantak a vendégek közt a gyakorlott nemzetközi fesztiválozók, akik lakókocsival járják Európát, és csak a legjobb helyeket keresik fel. A Sziget évről évre látogatottsági legeket dönt, még akkor is, ha már nem kizárólag a rockereké a terep. Ötven helyszín, ezernél is több program. Lehet róni a köröket.

Jovanotti másodszor jönDömötör Ede felvétele A paletta színesedése mindenképp jó jel, példa erre a tavalyelőtt debütáló világzenei színpad. Rejtély, hogyan csinálják, de tény, hogy a műfaj legnagyobb sztárjait csalogatják oda a szervezők. Boban Markovičék már ki tudja hányadszor, Natascha Atlas harmadszor, a Klezmatics egyik fele harmadszor, Mori Kante másodszor látható e hatalmas multikulti színpadon. Aki jót akar, ne mulassza el Cesaria Evora, Femi Kuti és a Radio Tarifa koncertjét sem.

Az eletronikus tánczene is csatát nyert mára, a névsor underground technóban, drum and bassben is illusztris. Megint lesz metálszínpad, ezúltal sem keverednek annyira a műfajok a nagyszínpadon, a keményebb riffek szerelmesei egy helyen csoportosulhatnak.

Este 11 után polgármesteri rendeletre elcsendesülnek a nagyszínpadok, és beindul a számos hangszigetelt kisszínpad, amelyek szintén gazdag programot kínálnak.

Új helyszínek is várják a szigetelőket. A Rádió C roma sátra esténként a sokszínű roma kultúrát igyekszik bemutatni, és Věra Bílát, Erik Marchandot, valamint a Trio Morenót ígérik. Az ökumenikus sátorban meditálni, kerekasztalbeszélgetni és teázni lehet majd, az alföldi csárdában pedig Petőfi-idézetek díszelegnek a falakon, és cigányzenekarok, népszínművek láthatók. Idén debütál a Luminárium is, amely a programfüzet szerint vizuális izgalmakat kíván okozni. A Szivárványsátor tavaly hangos sajtóvita során vívta ki létjogosultságát, idén remélhetőleg csöndben és háborítatlanul sátrat verhetnek a melegek a Szigeten. A moziműsor, a színházi program és a szabadegyetem előadásai szintén izgalmasnak tűnnek. Az jó idő pedig meg van rendelve.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?