Nonstop Václav Havel

Kassa. Több, mint egy hónap áll rendelkezésükre azoknak, akik jelentkezni szeretnének a Václav Havel műveiből rendezendő folyamatos felolvasásra Pozsonyban, illetve Kassán.

Václav HavelSomogyi Tibor felvételeIdén tizenkét ország cseh kulturális központja kapcsolódik be az irodalmi rendezvénybe, amelynek ötlete hat évvel ezelőtt született Prágában, és kitalálói maguk is meglepődtek a sikeren. Rudolf Sedláček, a prágai központ vezetője elmondta, hogy az első évben Laurence Ferlingetti, az amerikai beatkorszak legendás költőjének műveiből rendeztek nonstop felolvasást, amelyet az internet segítségével az egész világon figyelhettek az érdeklődők. A következő év Szolzsenyiciné volt, majd Jozef Škvorecký következett, ezt követően pedig nemzetközivé duzzadt a kezdeményezés. Tavaly már nyolc napon át váltották egymást a könyvek fölött neves személyiségek és az utca emberei, a világ tizenöt országának cseh központjaiban. „Jó volt látni, hogy a szlovákiai betérők úgy érkeztek hozzánk, mintha haza érkeznének. A két ország közötti kulturális kapcsolatokat a határ nem szüntetheti meg, az embereket továbbra is érdekli a cseh irodalom” – mondta lapunknak Rudolf Sedláček. A kassai rendezvény a Szlovák Rádió helyi szerkesztőségének társrendezésében zajlik május 28-án, várhatóan huszonnégy órán át. A felolvasás a rádió Moyzes utcai nagystúdiójában lesz, ahonnan az esemény napján az időnkénti élő kapcsolások mellett beszélgetések is elhangzanak majd a jelentkezőkkel, illetve a helyi kultúra és közélet ismert személyiségeivel. Őket a kassai cseh főkonzulátus kéri fel hivatalosan a közreműködésre. Aki nem akar sokáig várakozni a „jelenésre”, mától feliratkozhat a listára a rádió kassai szerkesztőségében, melynek vezetője, Vladimír Puchala multikulturális részvételre számít.

A soknemzetiségű város lakói magyarul, ukránul, németül vagy más nyelven is felolvashatnak néhány percig az általuk kedvelt Havel-művekből. Bár a helyszínen lesznek könyvek, nem árt saját példánnyal érkezni. A szervezők szerint a kritikus időszak éjjel 2-6 óra közé tehető, az előző években ilyenkor a helyszínen dolgozók is bekapcsolódnak az olvasásba. A rendhagyó rendezvényre Pozsonyban május 26–27-én kerül sor, mindkét szlovákiai városban fotók készülnek a felolvasókról. Ezek a levélbélyeg nagyságú fényképek egy nagy, közös plakátra kerülnek, és a Hviezdoslav téren, illetve a kassai főutcán állítják ki őket. Konkrét időpontot kérni azért is érdemes, mert a résztvevők így jelezhetik a világ más pontjain élő ismerőseiknek, mikor várható felbukkanásuk a világhálón. Az eseményt beharangozó kassai sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy New Yorkban, ahol szintén rendeznek felolvasást, máris hatalmas az érdeklődés. Több ország, köztük Magyarország, Peru, Mexikó, Új-Zéland, Oroszország és a Vatikán nagykövetei már jelezték, hogy szeretnének közreműködni. „Egyfajta lelki higiéniának szánjuk ezt a nemzetközi rendezvényt. Ki-ki olyan részletet választhat, amelynek segítségével saját mondandóját közölheti a világgal. A kiszemelt részletek legtöbbször sokat jelentenek a felolvasóknak. Külön érdekesség, hogy az internet, mint a legkorszerűbb médium és az archaikus felolvasás ezen a ponton szervesen öszszekapcsolódik” –magyarázta Rudolf Sedláček, aki egy négy évvel ezelőtti személyes élményét is megosztotta az újságírókkal. Egy középkorú hölgy hajnali háromkor érkezett a felolvasás helyszínéül szolgáló prágai evangélikus templomba, kivette retiküljéből Szolzsenyicin Rákosztályát, és így kezdte: „Ezt a felolvasást szüleim emlékének ajánlom, akik nem tértek vissza.”

Szívszorító pillanatok várhatóan idén is lesznek: a pusztító árvíz óta ismert Jarovnice község cigánytelepén élő gyerekek tanárnőjük révén az elsők közt jelezték részvételüket. Az akció iránt érdeklődők bővebbet a kassai cseh főkonzulátus (www.kosice.embassy.mzv.cz) illetve a szlovák rádió regionális szerkesztőségének (www.radioregina.sk) internetes honlapján tudhatnak meg a nonstop felolvasásról, amelyre ugyanitt jelentkezni is lehet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?