Rossi: nem léphet pályára eleve vert seregként a magyar válogatott

Marco Rossi

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint nem léphet pályára eleve vert seregként a magyar labdarúgó-válogatott, amely jövő pénteken Hollandiát fogadja, két hét múlva pedig Bosznia-Hercegovina vendégeként lép pályára a Nemzetek Ligájában.

A magyarok a Nemzetek Ligája A osztályában előbb 5–0-ra kikaptak Németországban, majd házigazdaként gól nélküli döntetlent játszottak a bosnyákokkal. 

Rossi az M4 Sportnak adott hétfői interjúban úgy fogalmazott: nyilván nem örülnek, hogy veszítettek Németországban, de körülbelül egy órán keresztül, 2–0-ig meccsben voltak, sőt a második gól előtt az egyenlítésre is volt lehetőségük. A második találat után viszont taktikailag és a hozzáállást tekintve is összezuhantak, márpedig ez nem elfogadható. 

Leszögezte, hogy elfogadja a vereséget, sok mérkőzést veszített már pályafutása során – de ez volt az első 5–0-s kudarca –, az viszont kihozta a sodrából, hogy szétestek. 

„Mindenki részéről a maximumot várom el minden egyes edzésen, és azt szeretném, hogy győzni akarással, játszani akarással, küzdeni akarással lépjünk pályára, nem pedig eleve vert seregként. Ennek nem szabad megtörténnie” – emelte ki a kapitány. 

Mint felidézte: úgy döntöttek, hogy némileg átalakítják a taktikájukat, és kevésbé támaszkodnak a rögzített helyzetekre, inkább igyekeznek akciókat kialakítani, mert a futballban szinte mindig az az erősebb, aki diktál a pályán. 

„A taktika vita tárgya lehet, az egy-egyek vállalása, a magas letámadás meredek döntés volt Németország ellen, de nem érzem azt, hogy a magyar válogatottnak sündisznóként be kellene zárkóznia” – nyilatkozta. 

A kapitány elismerte, hogy a düsseldorfi meccs után a játékosok összezuhantak lelkileg, némileg önbizalmat veszítettek, pedig abban amúgy sem dúskáltak. A bosnyákok elleni találkozó előtt úgy döntöttek, a közvetlen megoldásokat részesítik előnyben, például a szögleteket és a szabadrúgásokat. Volt is 13 szögletük, de igazándiból nem sikerült hasznosítaniuk ezeket. 

Mint kifejtette, több góllal is nyerhettek volna, de vannak olyan mérkőzések, amikor nem működnek a befejezések, és ez is ilyen volt. Fontosnak tartja, hogy a súlyos vereség után jól reagáltak, a hozzáállás és a teljesítmény is javult, de ez az eredményben nem mutatkozott meg. 

„Azt hiszem, ez a két mérkőzés jó okot ad arra, hogy megtanuljuk, két lábbal a földön kell állnunk. Legyünk racionálisak! Amikor jól megy a szekér, akkor se bízzuk el magunkat, amikor pedig rosszabb a teljesítményünk, ne keseredjünk el” – magyarázta az olasz szakvezető. 

Rossi elmondta: mostanság többször hallotta, hogy gyenge a csapat, de szerinte mindig meg kell határozni, hogy kihez képest. Azt ő is elismeri, hogy Németországnál, Hollandiánál vagy Svájcnál valóban gyengébb a magyar válogatott, de már bizonyították, hogy ha jó a csapatszellem, ha csapatként jól teljesítenek a pályán, ha hibátlanul alkalmazzák a taktikát, az hozzájárulhat a jó eredményekhez, még akkor is, ha nem áll mellettük a szerencse, ahogyan az elmúlt időszakban. 

A magyarokra idén még négy meccs vár – novemberben Hollandiába látogatnak, majd a németeket fogadják –, ezek közül három találkozón a papírforma szerint nem nekik áll a zászló Rossi szerint, Bosznia-Hercegovinában viszont muszáj győzniük. Ezen a négy találkozón ugyanolyan kompakt csapatmunkára, csapategységre és győzni akarásra lesz szükség, mint korábban, mert a közelmúltban ezekkel problémák voltak. 

„Bosznia bizonyította, hogy a mi szintünkön van. Nem tudtunk ellenük győzni itthon, noha megérdemeltük volna a sikert. Idegenben nyilván nehezebb lesz, és nem tudjuk, milyen pálya fogad bennünket, ez Boszniában vagy Montenegróban mindig ismeretlen tényező” – magyarázta. 

Hozzátette, ha nem a maximális odafigyeléssel közelítik meg a mérkőzést, a valóság büntetőleg hathat, ahogyan történt a közelmúltban is. 

„Mindent meg kell tennünk a győzelemért, de ha nem sikerülne, egy döntetlen is lehet olyan eredmény, ami abszolút elfogadható” – vélekedett Marco Rossi, aki kedden hirdeti ki keretét az októberi NL-meccsekre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?