Mindenki örül a Mindenkinek

<p>Deák Kristóf Mindenki című kisfilmje Oscar-díjat kapott. Nemes Jeles László tavalyi Oscarja, Hajdu Szabolcs Karlovy Varyban és Enyedi Ildikó Berlinalén aratott sikere után tehát újabb magyar filmes sikert ünnepelhetünk.</p><p>Az amerikai filmakadémia először díjazott magyar alkotást ebben a kategóriában&hellip;</p>

Deák Kristóf Mindenki című kisfilmje Oscar-díjat kapott. Nemes Jeles László tavalyi Oscarja, Hajdu Szabolcs Karlovy Varyban és Enyedi Ildikó Berlinalén aratott sikere után tehát újabb magyar filmes sikert ünnepelhetünk.

Az amerikai filmakadémia először díjazott magyar alkotást ebben a kategóriában. Ráadásul Deák Kristóf rendezőnek ez az első rövidfilmje. A 25 perces történet egy gyerekkórusról és annak vezetőjéről szól, aki sajátos eszközökkel próbálja elérni a sikert. A gyerekek azonban fellázadnak és zseniális tervet eszelnek ki a tanárnő megleckéztetésére. A rendezőnek egy ismerőse mesélte el személyes élményét: volt egy tanára, aki a gyerekek valamennyi versenyeredményét a saját sikerének tekintette. Ebből született a film.

„Ajánlom ezt a díjat azoknak az embereknek, akik jobbá tehetik ezt a világot, a gyermekeknek. Próbáljuk meg őket jól felnevelni, oly módon, hogy büszkék lehessünk rájuk” – mondta a Los Angeles-i gálán mellette álló Udvardy Anna producer nevében is Deák Kristóf, aki vastapsot kapott a köszönőbeszédért.

A Mindenkit viszonylag esélyesnek tartották a kritikusok, a bennfentes Hollywood Reporter című lap is erre a filmre tippelt, de azért korántsem volt akkora favorit, mint tavaly a Saul fia. Legnagyobb vetélytársának sokan a francia Sélim Azzazi filmjét, az Ennemis intérieurst (Belső ellenség) tekintették, amely egy Algériából Franciaországba emigráló muszlim férfi történetét mutatja be. Deák Kristóf filmje tavaly hat fesztiválon kapott díjat, a Tokio Short Shorts fődíjának köszönhetően szerezte meg a lehetőséget az Oscar-nevezésre. Az amerikai filmakadémia január végén jelentette be a végleges jelöltlistát. Deák akkor a következőket mondta: „Ahhoz, hogy a Mindenki idáig jutott, annak lehet köze talán, hogy ez egy viszonylag pozitív végkicsengésű, kedves történetbe ágyazott, ámde azért mélyebb dolgokról is szóló film. Ráadásul egybecseng a 2016-ban újra és újra előbukkanó oszd meg és uralkodj problémával, és azzal a szintén aktuális kérdéssel, hogy tudunk-e összeállni és egységesen fellépni egy igazságtalan, zsarnoki rendszer ellen. Az ilyen témák most eléggé pörögnek, mindenki azt érzi, hogy de jó lenne, ha össze tudnánk tartani, de valahogy sosem sikerül.”

Karas Mónika, a Médiatanács elnöke szerint egész Magyarország büszke lehet a díjra. Fontosnak tartotta megemlíteni azt is, hogy a film nyolcmillió forint állami hozzájárulást kapott a Magyar Média Mecenatúra programjának köszönhetően, amely egyre több tehetséges filmes terveinek megvalósításához járul hozzá. „Gratulálok Deák Kristófnak és a többi fiatal, tehetséges, bátor magyar filmesnek, akik felbecsülhetetlen hírnevet hoznak Magyarországnak” – írta Andy Vajna filmügyi kormánybiztos a Twitteren.

A gála után a magyar stáb részt vett a kormányzói bálon, és meghívást kaptak az egyik legfontosabb afterpartira, Elton John ünnepségére, amelyet a sztár az Oscar-díjasok számára rendez minden évben. (juk, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?