Mentsük meg a kassai Thália Színházat!

A KASSAI THÁLIA SZĺNHÁZ 1969-ben közakaratból és közadakozásból jött létre.

A KASSAI THÁLIA SZĺNHÁZ 1969-ben közakaratból és közadakozásból jött létre. Csaknem 35 évvel megalakulása után a szlovákiai magyarság e fontos művészeti létesítményét újból veszély fenyegeti, létét csak közös akarat mentheti meg!

Intézményünk összszlovákiai – sőt a határokon is átnyúló tájoló tevékenysége ellenére 2002-ben a törvény erejénél fogva megyei hatáskörbe szorult. Ennek következtében támogatottsága csak a kassai önkormányzati megye igényeinek, elvárásainak, valamint lehetőségeinek szintjét éri el, amely nem teszi lehetővé, hogy a szlovákiai magyarság kassai tájoló színháza a jövőben is az egész ország területén terjeszthesse a magyar szót; szlovákiai magyar gyermekszínház hiányában a jövő generációja számára produkcióival megalapozza az anyanyelv szeretetét, a magyarságtudat megtartását.

Színházunk emberfeletti küzdelemben mindmáig fenntartotta működőképességét. Munkatársai – színészek, műszakiak és egyéb dolgozók, megalázó bérük ellenére óriási erőfeszítést tesznek a művészi munka és a színház megmaradása érdekében.

Most azonban elérkeztünk lehetőségeink határához. Fenntartóink, kihasználva anyagi gondjainkat, 14 évvel a rendszerváltoztatás után, az előző társadalmi rendszert idéző intézményi felügyelet bevezetésével, gazdasági alapon működő cenzúrát kívánnak a színházzal szemben alkalmazni. Ez az állapot intézményünket ellehetetleníti, a következő lépésben pedig megszüntetéséhez vezet.

Ebbe nem törődhetünk bele!

Ezért színházlátogató közönségünkhöz fordulunk! Gyermekeink és unokáink jövőjét szívükön viselő polgárainkhoz, önkormányzatainkhoz, vállalkozóinkhoz, minden szlovákiai magyarhoz és jóakaratú emberhez – nemzetiségétől függetlenül: nyújtsanak támogatást színházunk fennmaradásához. A hozzájárulás összege is fontos, de legalább ilyen lényeges maga az erkölcsi támogatás, amely akár egyetlen korona adománnyal is kifejezhető.

Hiszünk benne, hogy a szlovákiai magyarság 1969 óta nem vesztett erkölcsi tartásából, és miként akkor, most is kiáll színházunk mellett. A csaknem 200 éves kassai magyar színjátszás újraindításának 35. évfordulójára tervezett kiadványunkban megörökítjük mindazokat, akik e nemes cselekedetben csatasorba állnak.

Címünk és bankszámlaszámunk:

DIVADELNÉ ZDRUŽENIE THÁLIA

Timonova 3. 040 01 KOŠICE

OTP Banka – Slovensko, Košice

č.u. 5599630/5200

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?