Magyar alkotók fotográfiái

Pozsony. A pozsonyi Fotóhónap keretében immár hagyományosan magyar művészek is bemutatkoznak alkotásaikkal.
Holnap 17 órai kezdettel Molnár Zoltán fotográfus Roma portrék, Erdély 2002–2005 című kiállításának megnyitóját tartják a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének székházában.

Pozsony. A pozsonyi Fotóhónap keretében immár hagyományosan magyar művészek is bemutatkoznak alkotásaikkal.

Holnap 17 órai kezdettel Molnár Zoltán fotográfus Roma portrék, Erdély 2002–2005 című kiállításának megnyitóját tartják a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének székházában. Molnár Zoltán a máshonnan érkezett idegen szerepéből az elfogadottá váló, a közösségben helyet, szerepet találó fotográfus pozíciójában készítette erdélyi roma portréit. Az ott élők mély empátiával átitatott bemutatásában feloldódnak a határok a fényképező és a fényképezett között, a kapcsolatukban megélt minőség okán. Nemes egysze?rűségükkel, eszköztelenségük erejével tőmondatokban állítanak jót mind az ábrázolt személyekről, mind azok világáról. Molnár Zoltán személyiségének alapvető jellemzői: nyitottsága, a másik felé való teljes odafordulás képessége, a tapintat, illetve a másik iránti tisztelet.

Fodor Gyula kiállítása november 2-án, pénteken 16 órai kezdettel nyílik a pozsonyi Osztrák Kulturális Intézetben (Zelená 7). A magyar fotóművész 1981 óta él Bécsben, a szlovák fővárosban Noo?sphere című, frissen megjelent fotóalbumát is bemutatja. Az album alapja Fodor Gyula saját, menekült múltja. „Az emigrációban az ember fokozatosan olyan létállapoba került, amelyet az »el?me körpályájának« neveztem el” – mondta a művész, aki az idei Salzburgi Fesztiválnak is a vendége volt, a fesztivál vizuális megjelenítése az ő munkái alapján készült. (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?