A román védelmi minisztérium cáfolja, hogy megkezdte volna F–16-os ukrán pilóták kiképzését

F-16

A román védelmi minisztérium cáfolta pénteken, hogy megkezdődött volna ukrán pilóták kiképzése a tavaly novemberben felavatott fetesti-i Európai F–16-os Kiképzőközpontban (EFTC).

A védelmi tárca az álhírek leleplezése érdekében létrehozott Inforadar nevű honlapján hamisítványnak minősítette azt Telegram üzenetküldő alkalmazáson terjesztetett, a román hivatalos közlöny „hitelesítő” pecsétjével ellátott „jelentést”, amely látszólag „az ukrán pilóták 2024-es (romániai) kiképzésének” eredményeit ismerteti.

A védelmi tárca tájékoztatása szerint a hamisítvány készítői a minisztérium interneten elérhető egyik 2023-as nyilvános tevékenységi jelentéséből másoltak össze néhány bekezdést, és azt egészítették ki olyan „felületesen szerkesztett, hibás, vélhetően egy másik nyelvből gépi fordítással átvett” szövegrészekkel, amelyek azt sugallják, hogy az EFTC-ben már megkezdődött az ukrán pilóták kiképzése.

A cikkhez a Telegramon terjesztett „jelentés” fotóját is mellékelték, amely egyebek mellett azt állítja, hogy „a három F–16-os kadét nem volt elég szorgalmas az angol nyelv elsajátítása terén, sportteljesítményüket pedig az elhízás és túlzott alkoholfogyasztásuk vetette vissza”.

A minisztérium emlékeztetett, hogy július 26-án rendezték meg a fetesti-i Duna-híd közelében található 86-os Borcea légitámaszponton az EFTC első, kizárólag román pilótákból álló évfolyamának diplomaosztó ünnepségét, amelyen újságírók is részt vehettek.

A román védelmi tárca emlékeztetett, hogy az Európai F–16-os Kiképzőközpontot a NATO-szövetséges, illetve partner országok – köztük Ukrajna – is igénybe veheti majd pilótáinak felkészítése érdekében, de eddig ilyenre nem került sor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?