Bezárhatják a városi galériát Rimaszombatban

rima0
Rimaszombat |

A rimaszombati Városi Művelődési Központot (VMK) Habán Szilvia fogja vezetni. A városi képviselő-testület legutóbbi ülésén a képviselők a versenypályázat eredményei alapján jóváhagyták a kinevezését december 1-jétől. A rossz gazdasági helyzet miatt az önkormányzat megszorításokat hirdet a kultúra területén, a városi galéria bezárását tervezi.

A város idén tavasszal hirdette meg a versenypályázatot a rimaszombati VMK igazgatói posztjára, miután a korábbi igazgató, Milana Jutková több év után távozott a posztról. A városi tanácshoz benyújtott indoklás szerint öt jelölt érdeklődött a poszt iránt, közülük hárman teljesítettek minden feltételt. Habán Szilvia, aki az elmúlt hónapokban az intézmény vezetésével foglalkozott, lett az első befutó. A városi tanács novemberi ülésén a városvezetés a kultúra területén is vizsgálatot jelentett be.

„A város gazdasági helyzete miatt be kell zárnunk a Főtéren található városi galériát" – mondta Jozef Šimko polgármester, hozzátéve, hogy az épület üzemeltetésének magas költségei miatt a galériát valószínűleg a kulturális központba költöztetik.

A városi galéria bezárását a Városi Művészeti Galéria új igazgatója javasolta gazdasági okokból. A képviselőkhöz intézett szavai szerint ez a döntés művészként nagyon nehéz volt számára.

„Van egy galériánk a VMK-ban, és ha figyelembe vesszük, hogy a városban van egy múzeum is, amely kortárs művészek kiállításait rendezi, akkor rájövünk, talán Rimaszombatnak nincs szüksége három ilyen intézményre" – mondta Habán, hozzátéve, hogy a galéria bezárásáról a végleges döntést a városi tanácsnak kell meghoznia.


Habán Szilvia azt is kijelentette, hogy szeretné elérni, hogy a VMK kulturális rendezvényeket szervezzen a város minden polgára számára. A fiatal generációra szeretne összpontosítani és tervezi, hogy jobban kihasználja a rimaszombati amfiteátrumot. Folytatni szeretné továbbá a Művelődési Ház rekonstrukciós projektjét, amelyre a város közel 3,8 millió eurót hívhat le a felújítási tervből.

„Most kaptuk meg a szerződéstervezetet, elektronikusan aláírtam és visszaküldtem. A közbeszerzésnek fél éven belül meg kell történnie. Úgy néz ki, hogy valószínűleg már az őszi hónapokban elkezdhetjük a rekonstrukciós munkálatokat" – mondta Habán Szilvia.

(tasr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?