Kétmillióan látták Andrzej Wajda filmjét

Egy hónap alatt kétmillióan látták Lengyelországban Adrzej Wajda második világháborús filmjét, a Katynt. A szovjetek 230 ezer foglyot szedtek, köztük a rendező édesapját is.

Egy hónap alatt kétmillióan látták Lengyelországban Adrzej Wajda második világháborús filmjét, a Katynt. A szovjetek 230 ezer foglyot szedtek, köztük a rendező édesapját is.

Szeptember 17-én volt a világpremierje a neves lengyel filmrendező, Andrzej Wajda Katyn című legújabb filmjének, azon a napon, amelyen 1939-ben kelet felől a Szovjetunió is megindította hadseregét a független lengyel állam ellen, szűk három héttel azután, hogy Hitler megtámadta Lengyelországot.

Wajda a filmet Andrzej Mularczyk Post mortem című regénye alapján készítette, amit új cselekményszálakkal és dokumentumrészletekkel bővített. A Katyn kétmillió nézőt érdekelt a bemutató óta eltelt egy hónapban.

A történelmi film követi, ahogy a Wehrmacht gőzhengerével szemben tehetetlen lengyel hadsereg a szovjet támadásnak már nem tud, és nem is akar ellenállni, megadja magát (a Ribbentrop-Molotov-paktum alapján) a lengyeleket hátba támadó Vörös Hadseregnek. A szovjetek 230 ezer lengyel hadifoglyot ejtettek, a tisztek elhelyezésére három tábort nyitottak: Kozelszkben, Sztarobelszkben és Osztaskovban. Az elfoglalt lengyel területekről a szovjet titkosrendőrség, az NKVD mintegy 400 ezer embert deportált Szibériába, sokan belepusztultak az embertelen körülmények között végrehajtott akcióba.

A kivégzettek között volt a rendező édesapja, Jakub Wajda is. A család, különösen az édesanya hosszú évekig reménykedett, hogy az apa él, és mindennap visszavárták őt. Wajda, aki régóta készült a dráma megfilmesítésére, mégis úgy nyilatkozott, hogy nem saját személyes tragédiáját, hanem a több ezer „katyni család” sorsát, a „katyni hazugságot” akarta megörökíteni, elmondani az igazságot a fiataloknak, akik nagyon keveset tudnak az évtizedeken át elhallgatott vagy meghamisított tömegmészárlásról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?