Az ellenzék tegnap megbénította Örményországot

Örmény ellenzéki tüntetők tegnap lezártak néhány, Jere-vánba bevezető utat és több kereszteződést az örmény fővárosban, továbbá a repülő-tér felé vezető utakat is, miu-tán kedden a parlament ülésén nem választotta meg miniszterelnökké az ellenzék vezéralakját, Nikol Pasinjánt.Jereván.

Örmény ellenzéki tüntetők tegnap lezártak néhány, Jere-vánba bevezető utat és több kereszteződést az örmény fővárosban, továbbá a repülő-tér felé vezető utakat is, miu-tán kedden a parlament ülésén nem választotta meg miniszterelnökké az ellenzék vezéralakját, Nikol Pasinjánt.

Jereván. Nikol Pasinján ellenzéki politikus jelöltségét a kormányfői tisztségre csak 45 képviselő támogatta 56 ellenében, miközben megválasztásához 53 támogató voksra lett volna szükség a 105 tagú törvényhozásban, ahol a hatalmon lévő Köztársasági Pártnak (RPA) van többsége. Ara Babloján házelnök bejelentette, május 8-án fognak újabb szavazást tartani a miniszterelnök személyéről. A Jelk (Kiút) ellenzéki pártszövetséget vezető Pasinján még hétfőn megállapodott az ellenzéki vezetőkkel, hogy ő lesz az egyetlen jelöltjük, a kormánypárt pedig nem állított jelöltet. A sikertelen keddi parlamenti szavazás után Pasinján tömeges polgári engedetlenségi akciók indítására szólította fel híveit.

Tegnap diákok százai lepték el Jereván központi útjait „Nikolt kormányfőnek” feliratot tartalmazó táblákkal. Az örmény főváros repülőterére vezető néhány úton hosszú sorok alakultak ki. A fővárosban szinte minden főútvonalat blokkoltak a tüntetők, sok üzlet bezárt. A tiltakozók számos metróállomást és kormányhivatalt is blokád alá vettek. A rendőrség nagy erőket vezényelt a reptérhez. Gjoumriban, Örményország második legnagyobb városában tüntetők betörtek a polgármesteri hivatalba, és azt követelték, hogy a városvezetés csatlakozzon a tiltakozó akcióhoz. Maralikban is elfoglalták a polgármesteri hivatalt. A helyzet feszült, de a rendfenntartó erők teljes mértékben visszafogottan reagálnak. Nikol Pasinján tegnap azt mondta, hogy sem ő, sem hívei nem adják fel a küzdelmet, folytatják sztrájkjukat és engedetlenségi mozgalmukat. Ha a törvényhozásnak másodszor sem sikerül kormányfőt választani, akkor a parlamentet feloszlatják és előrehozott választásokat írnak ki. Pasinján szerint egy ilyen helyzetre mozgalmának az lehet a válasza, hogy bojkottálja a választásokat.

A politikai erők tárgyalóasztalhoz ülését szorgalmazta szerdán a három hete tartó örményországi belpolitikai válság megoldása érdekében Karen Karapetján ügyvezető miniszterelnök és Armen Szárkiszján elnök. Örményországban április első felében kezdődtek el a Pasinján szervezte tömegtüntetések, tiltakozásul az ellen, hogy a kormányzó Köztársasági Párt az államfői posztot tíz éven át betöltő, oroszbarát Szerzs Szargszjánt választotta kormányfővé. Az ellenzék úgy vélte, a nemrég életbe lépett, a kormányfői jogköröket kiterjesztő alkotmánymódosítás csakis Szargszján hatalmának meghosszabbítását szolgálta – aki hat nap után lemondott posztjáról. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?