Újra elárasztják a különleges fények Pozsonyt és Kassát

kép

Fényjáték kelti életre a lepusztult épületeket, monumentális tárgyak foglalnak el híres tereket, az egyik történelmi épület udvarában digitális tükörben vizsgálhatjuk avatárunkat, a vízparti fűből pedig nagy, egzotikus állatszemek fürkésznek majd minket. A Fehér Éjszakán (Biela noc) a város hirtelen, egyszeri, meglepő átalakulásainak lehetünk a tanúi. Pozsonyban október 4-től 6-ig lesz idén Fehér Éjszaka, míg Kassára egy héttel később, október 11. és 13. között költöznek az alkotások. 

A közönség találkozhat interaktív installációkkal, de olyan hagyományos műfajok keretein belül készült művészeti produkciókkal is, mint a festészet, a szobrászat és az irodalom. Ahogy azt az elmúlt években megszokhattuk, a rendezvény péntektől vasárnapig, azaz három éjszakán át tart.

Mit kínál az idei évad? Elmerülhetünk mások álmaiban, tanúi lehetünk annak, ahogy elolvad egy jégtábla, füstminták alkotta rendszereket mustrálhatunk. És még sok minden mást, nézzük a kínálatot.

Színekbe borulnak az ikonikus épületek

kép

A Fehér Éjszaka sajátossága, hogy a város ikonikus épületei is „részt vesznek” rajta. A pozsonyi vár homlokzatát ezúttal Kriss Sagan szlovák képzőművész által készített színes animációs videó világítja meg. A videó, mely eredetileg egy hazai elektronikus zenei producer, Foolk egyik dalához készült, a színek, a formák, azok összefüggéseinek és az elemek mozgásának játékán keresztül boncolgatja a káosz és a rendezettség közötti összefüggéseket. A vetítés Pozsony talán legfontosabb nevezetességét, a fehér, statikus homlokzatú várfalat gondolja újra élénk geometria, szabályos alakzatok és az elemi véletlenszerűség játékával. 

A főváros egyik építészeti különlegessége, a hetvenes években épített, nemrégen felújított Szlovák Nemzeti Galéria áthidalása is fénybe borul. Egy hatalmas optikai-akusztikus installáció elevenedik meg rajta: a 37x6 méteres LED-fal tartalmát a legfontosabb hazai építészeti díj, a CE ZA AR aktuális kiadásának munkáiból készült felvételek alkotják.

Milyen lesz a felhőkarcolókkal megtűzdelt Duna-part? 

kép

Ez a kérdés a vizuális művészeket is foglalkoztatja. Fénytervezők, grafikusok és programozók egy csoportja olyan fényinstallációt tervezett meg, amely a nem is olyan távoli jövő Pozsonyát vázolja majd elénk. A felhőkarcolók – melyek már néhány éven belül a város látképének állandó részei lesznek – szimbolikus előfutáraiként két erőteljes fénycsóva lövell majd az ég felé a Fehér Éjszaka pozsonyi hétvégéje alatt. A vizuális installáció, mely előrevetíti a Dunapart látványát, a főváros különböző pontjairól is látható majd. 

Akit pedig bővebben is érdekelnek a pozsonyi felhőkarcolók, az megnézheti Szlovákia első valódi felhőkarcolójáról, a Duna partján felhúzott Eurovea Tower építéséről szóló filmet is. A filmet az Apolló híd melleti Pribinova 40 alatt vetítik majd a hétvége folyamán.

Jöjjenek a külföldiek

kép

A hazai alkotók mellett idén japán, francia, olasz, svájci, lengyel, cseh és örmény művészek munkái is szerepelnek az idei Fehér Éjszakán. 

Guillaume Cousin francia művész egy multimédiás installációt hoz Pozsonyba és Kassára, egy légnemű füsttárgyat: ez térben és időben utazik, felbukkan, növekszik, lelassul és szétesik. Mindeközben finom, organikus jellegükkel ragadják magával a közönséget. Ezáltal a mű egy figyelmen kívül hagyott gép maszszív algoritmikus alapjain nyugszik, amely elismert része a műnek. A fővárosban a Régi piactéren, Kassán a Kunsthalléban nézhetjük meg az installációt. 

Szintén érdemes megnézni a japán művész, Yasuhiro Chida helyspecifikus installációját, melyben a szálak, struktúrák és fénysugarak ré- tegződésével éri el az alkotó a különleges hatást. Ezen a hétvégén a Szlovák Nemzeti Múzeum, a jövő hétvégén pedig a Kasárne Kulturpark ad otthont az alkotásnak. 

A lengyel Ksawery Kirklewski ENTER című fényinstallációja egy sajátos digitális tükör, melybe, ha belenézünk, túlméretezett digitális avatárunkat fedezzük fel, mely mozgásunkat, szavainkat tükrözi majd saját audiovizuális nyelvén. Pozsonyban, a Lőrinckapu utcán található Nepomuki Szent János udvaron találkozhatunk vele. 

Kivételes élményt nyújt az Onirica () című installáció is, amely a kreatív elveket ötvözi a tudományos kutatással, hogy a mesterséges intelligencia által egy bensőséges, szavakkal ki nem fejezhető élményt nyújtson a látogatóknak. A fuse* stúdió olasz művészei két egyetemen végeztek kutatásokat, önkéntesek álmait „rögzítették”. Eredményképpen 28 748 álmot tartalmazó gyűjteményt állítottak össze, melyből egy monumentális videóinstallációt készítettek. Pozsonyban a Lumière, Kassán pedig az Úsmev moziban tapasztalhatjuk meg mások álmait. 

Kassa a Cod.Act címke alatt dolgozó svájci alkotókat is vendégül látja. A Kasárne Kulturparkban mutatják be Cycloïd-e című alkotásukat: egy robotot, amely lenyűgöző, szinte hipnotikus tánccal követi a hanghullámokat.

Amikor (nem) olvadnak a jégtáblák

kép

1850. február 5-én a Dunán úszó jégtáblák akkora torlaszt alkottak a folyón, hogy megakadályozták a víz további áramlását. A folyó így kiöntött: ez volt a legnagyobb árvíz, amely valaha a fővárost érte. A belvárosban a mai napig táblák emlékeztetnek arra, hogy milyen magasan állt a víz. 

Monika Pascoe Mikyšková hazai képzőművész, a Duna-parton (River Park) felállított jéginstallációja nemcsak erre a történelmi eseményre emlékeztet majd bennünket, hanem a várost sújtó, jelenlegi éghajlatváltozásra is. A fesztivál ideje alatt a jégtömbökből álló fal, folyamatosan olvad majd, míg végül csak a jégtömbökbe fagyott folyami kavics marad az installációból. A művész a köveket a folyó hullámainak motívumaival díszítette, melyeket magunkkal vihetünk emlékként.

Milyenek a gyökereink?

kép

Mit takar a gyökerek szó? Ha biológiai szempontból válaszoljuk meg a kérdést, általában túlságosan szűken értelmezzük a jelentését, ha pedig emberi, kulturális gyökereinkre gondolunk, gyakran túlontúl metaforikus síkon járunk. Próbáljunk meg új jelentésrétegekkel is eljátszani, sugallja ez a tárlat. 

A biológia-tankönyvekből azt tanultuk, hogy a gyökerek funkciója a növények rögzítése a talajban, illetve az, hogy vízhez és a szervetlen anyagokhoz juttassák őket, valamint tárolják a tartalékokat. A gyökerek azonban többet tudnak ennél. A talajban sejtek és teljes mikroszkopikus ökoszisztémák rejtőznek, melyekkel kapcsolatban állnak. Ezek a kapcsolatok olyan összetett folyamatok halmaza, melyeket egyelőre nem értünk teljes egészében. 

Az emberiség gyökerei ehhez képest elvontak, anyagtalanok, metaforikusak. Kulturális örökségünk ápo- lásával őrizhetjük meg őseink emlékét és üzenetét. Identitásunk és kulturális kontextusunk gyökereit a körülöttünk lévő világgal való kölcsönhatásaink alkotják. Milyen kapcsolatokat ápolunk önmagunkkal és a külvilággal? Ezeket a kérdéseket vetik fel a kiállítás nemzetközi alkotói. 

A kiállítás a [fjúžn] összművészeti fesztivál és a Fehér Éjszaka közös programja. A [fjúžn] az országban élő új kisebbségek jelenlétére hívja fel a figyelmet, az ország kulturális sokszínűségét hivatott népszerűsíteni. A tárlat helyszíne a pozsonyi Pisztóry-palota.

Állatok a belvárosban

kép

Érdemes lesz óvatosan közlekedni a pozsonyi Eurovea előtti téren. Az ANIMALS című interaktív land-art installáció arra ösztönzi a látogatókat, hogy az állatok szemével élvezzük a természet szépségét. Több mint 16 állatfajt fedezhetünk majd fel, köztük csimpánzt, muflont és kajmánt. 

Ahogy a való életben is, az installációban szereplő állatok érzékenyen reagálnak a zajra: ha nem vagyunk elég csendesek, elbújnak vagy támadásba lendülnek. Aggódni azonban nem kell, harapni nem fognak. Az installáció alapját egy örmény fotós, Suren Manvelyan nagy felbontású állatfotói alkotják, amelyeket Ivo Opl cseh tervező és képzőművész használt fel a land-art installációja alapjául.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?