Közterek az alkotók szemével

Fehér éjszaka

Egyre erőteljesebb az interaktív installációk vonala, idén ismét több külföldi művész munkája érkezik: a járványidőszakot követően a Fehér éjszaka (Biela noc) visszatér az eredeti, háromnapos formátumhoz. Pozsonyban és Kassán az elkövetkező két hétvégén elevenednek meg a kortárs alkotások a köztereken, azt bizonyítva, hogy a megszokott utcák és épületek nemcsak vizuálisan értelmezhetőek újra, hanem izgalmas eszközei lehetnek fontos társadalmi üzenetek átadásának.

A fővárosban szeptember 16-án, Kassán 23-án kezdődik a rendezvény, mindkét városban péntektől vasárnapig, este héttől éjfélig várják az alkotások a látogatókat. Az ötlet, hogy az éjszakai város köztereitfényinstallációknak és izgalmas performance-oknak helyet adó művészeti galériaként használják, egy francia kezdeményezésből ered, melynek hatására Kassa és Pozsony belvárosa is évről évre fényes látványosságok színhelyévé válik. Néhány éjszakára tehát egy utca, melyen akár nap mint nap elhaladunk, vagy egy épület jól ismert homlokzata is teljesen újszerű vizuális élményt nyújthat. Az elmúlt évadok során a Fehér éjszaka jellemzőjévé vált, hogy az alkotók nem pusztán esztétikai szempontból szeretnének izgalmas élményt nyújtani, hanem társadalmi témákra is összpontosítanak. Az utcák, terek és épületbelsők így akár egy-egy fontos társadalmi diskurzus megkezdésének eszközei lehetnek. Az elmúlt két évben azonban valahogy űrt éreztünk: a kezdeti erőteljes évadok után mintha elmaradtak volna az igazán nagyot szóló alkotások. Kíváncsian várjuk, sikerül-e megújulnia idén a fesztiválnak.

Az idén ismét háromnapos rendezvény a járványidőszak két évét követően rövidült, mikor, annak érdekében, hogy ne keletkezzen nagy tömeg a belvárosban, elnyújtották az időtartamot, a látogatók így két héten át látogathatták az alkotásokat. A szervezők azt mondják, hogy az eredeti, háromnapos formátumhoz való visszatérés nagyobb mozgásteret biztosít számukra, hiszen a hosszabb időtartam egyrészt ellehetetlenítette a technikailag igényesebb művek megmutatását, másrészt a messzebbről érkező, külföldi alkotók bemutatkozását nehezítette. A szlovák és cseh alkotók munkáin kívül idén Magyarországóból, Németországból, Ausztriából, Japánból, Kanadából, Franciaországból, Belgiumból, Nagy-Britanniából és Új-Zélandról érkeznek alkotások.

Már az elmúlt években volt rá példa, most úgy tűnik, egyre erőteljesebb az interaktív installációk vonala, melyek arra ösztönzik a látogatókat, hogy saját testükkel, mozdulataikkal, tevékenységükkel kapcsolódjanak be az alkotásba. Így a látogató nem csupán passzív szemlélő, hanem az alkotás folyamatává válik, ő maga befolyásolja, készíti a művet. Belgiumból érkezik annak a nem szokványos, interaktív zenekarnak a projektje, melyben maguk a látogatók tölthetik majd be a hallgató, a karmester és a zenészek szerepét. Magyarországról Kitzinger Gábor alkotása ígérkezik izgalmasnak, mely arra invitálja a látogatókat, hogy egy különleges dobot szólaltassanak meg, ahol a dobolás ritmusa és intenzitása irányítja a térbe vetített képeket. A francia Patrick Tresset olyan performance-t készített, ahol a látogató ül modellt, míg a vázlatot készítő művész szerepét robotok töltik be. A német Moritz Wehrmann munkája a fény és a tükör játékán alapul, Klaus Obermeier osztrák alkotó nagyfelületre vetített képeiben pedig a látogatók mozdulatait utánozzák majd az animációs karakterek. További érdekesség, hogy Pozsonyban kiemelt szerepet kap majd a Duna-part, és mindkét városban megnézhetnek majd egy 3D-s fényinstallációt is a látogatók.

Mindkét városban egy-egy olyan egyedi projektet is terveznek, ahol az alkotók egy évek óta elhagyatottan álló teret keltenek majd életre. Pozsonyban a legendás, jó ideje használatlan Jatra bárban történik majd ez, Kassán pedig a volt uszoda helyén fogják feleleveníteni a víztükör csillogását. Mindkét városban, mindkét hétvégén külön attrakciókkal, performance-okkal, koncertekkel is készülnek a szervezők, emellett egy applikációt is letölthetünk majd a telefonunkba, mely segít a tájékozódásban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?