A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Gyümölcs frissen tartása
Csak olyan gyümölcsöt tarthatunk hosszabb ideig frissen, amely teljesen ép, amelynek héja sem ütődést, sem karcolást nem mutat. A gyümölcsraktár hőfoka lehetőleg egyenletes 2-6 fokos legyen, levegője száraz és a helyiség sötét.

Gyümölcs frissen tartása

Csak olyan gyümölcsöt tarthatunk hosszabb ideig frissen, amely teljesen ép, amelynek héja sem ütődést, sem karcolást nem mutat. A gyümölcsraktár hőfoka lehetőleg egyenletes 2-6 fokos legyen, levegője száraz és a helyiség sötét. A gyümölcsállványokat előzőleg forró timsós oldattal mossuk le, az eljárást száradás után 1-2-szer megismételjük. A helyiség falait durva papírral ragasszuk tele, és azt is, valamint padlóját mossuk le timsóoldattal. Az egész helyiséget kénezzük ki, nehogy penész képződjék. Szilárd héjú gyümölcsöt (almát, körtét stb.) behordás előtt puha flanellronggyal óvatosan letörlünk és úgy rakjuk sorba, hogy egyik a másikhoz ne érjen. Nagyon vékony héjú gyümölcsöt (barack, füge, őszibarack, szőlő), amely a fekvésnél már saját súlyánál fogva is öszszeroncsolódhat, papírforgácsra helyezünk, melyet előzőleg forró timsóoldatba áztattunk és aztán megszárítottunk. Ha a helyiségben 0 fokhoz közeledik a hőmérséklet és esetleg 0 alá is száll, vigyünk be izzó faszénnel telt virágcserepet. Szórjunk a tetejére kb. tenyérnyi magas hamuréteget. Az elraktározott gyümölcsöt állandóan vizsgálni kell, hogy a rothadó vagy penészedő darabokat eltávolíthassuk, miáltal megakadályozzuk a baj továbbterjedését. Nagyon kényes, értékes gyümölcsöt sokáig tarthatunk frissen, ha 90 %-os borszeszben oldott 1 %-os szaliciloldatba mártjuk és aztán szabad levegőn megszárítjuk. Ha a gyümölcsraktár levegője nagyon száraz, a gyümölcs héja megráncosodik. Ilyenkor tanácsos nagy, lapos edényekben vizet bevinni.

Gyümölcsdarabolók

Ma már nagyon sok ilyen darabolót ismerünk. Eléggé drágák, ezért ahol kisebb mennyiségben készül a gyümölcsbor, könnyen nélkülözhetők. Kapni olyan paszszírozókat, amelyek a darabolást is elvégzik megfelelő betétrész beillesztésével. Csak nagyon kipróbált eszközt érdemes megvenni, melynek alkatrészei kifogástalan anyagból készülnek és pótolhatók.

Gyümölcsfák

Gyümölcsfát csak igazán nemes fajtát vegyünk, és csak teljesen megbízható helyről, ahol garanciát vállalnak érte. A gyümölcsfát a tulajdonunkban lévő kert talajához, az éghajlati viszonyokhoz alkalmazzuk, azaz, a szerint válaszszuk ki. Gondozása jóformán egész esztendőn át ad munkát, mert erős naptól, fagytól, féregtől, élősdi növényektől óvni kell. Nemcsak a gyümölcsfákat, hanem a gyümölcsbokrokat is. Igaz viszont, hogy a legkisebb kertben, a leghálátlanabb talajon is termelhetünk valamiféle gyümölcsöt.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Gyümölcsfák megtisztítása mohától

Gyümölcsfák törzsén vagy vastagabb ágain gyakran látunk moha- vagy zuzmóréteget, melyeket gondosan el kell távolítani, mert nagyon alkalmas búvóhelyek kártékony rovarok és férgek tojásai számára. Legalkalmasabb hónap a moha eltávolítására a február. Drótkefét vagy éles tüskével ellátott bőrkesztyűt és tüskés drótot, vagy acélgyűrűfonatból készült kesztyűt vagy éles vakarókést használhatunk e célra. A fák alá pokrócokat terítsünk, ezekre gyűjtsük össze a lehullott mohát és zuzmót, amit azonnal el kell égetni. Világért se dobjuk szemétre, ahol sok féreg tanyázik. A letisztított ágakat és törzseket védőanyaggal mázoljuk be. Használhatunk e célra mésztejet (15%-os) vagy más anyagot, amelyet a kereskedelemben kaphatunk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?