A kínos és fokozatai

Los Angeles. Az Arany Málna díjak kihirdetése akkor igazán izgalmas, ha nem eleve zsé kategóriás mozik akadnak fenn a hálón, hanem jó nevű filmesek komolyan gondolt produkciói elé tart tükröt.

Los Angeles. Az Arany Málna díjak kihirdetése akkor igazán izgalmas, ha nem eleve zsé kategóriás mozik akadnak fenn a hálón, hanem jó nevű filmesek komolyan gondolt produkciói elé tart tükröt. Idén a Hillary Clintonról szóló Trump-párti dokumentum-film, Ben Affleck szuperhősös mozija és Mel Gibson Oscarra jelölt drámája is felért az überkínos filmes teljesít-mények csúcsaira.

A filmszakma citromdíjait immár hagyományosan az Oscar-gála előestjén, szombaton adták át immár Los Angelesben. Négy-négy díjat nyert el Danish D'Souza Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party című rendezése, valamint a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala című szuperhősös film.

Danish D'Souza opusa nemcsak a legrosszabb film díját kapta meg, hanem a legrosszabb rendezőét is, sőt, D'Souzának ítélték oda a legpocsékabb színész díját is filmje narrációjáért. A legrémesebb színésznő kategóriában a Hillary Clintont alakító Rebekah Turner kapott Arany Málnát. A dokumentumfilm – amely egyébként alkotói szerint vállaltan Trump-párti, kritikusai szerint pedig egyszerűen vállalhatatlan alkotás, és az ellenjelölt lejáratására és démonizálására szolgált – az amerikai mozikban is rosszul teljesített tavaly, csupán 13 millió dollárért váltottak rá jegyet a nézők. Az aranymálnás ceremónián nem szokása megjelenni a díjazottaknak, sőt, igyekeznek tudomást sem venni a kétes értékű elismerésről, idén D'Souza videoüzenetben reagált, „abszolút fantasztikusnak” nevezte a díjakat. „Közönségem szereti azt a tényt, hogy utáltok engem. Köszönöm” – hangoztatta. Utóbb kissé elfogyott a humora, és úgy nyilatkozott: a citromdíj kicsinyes bosszú, amiért Donald Trump nyert a választáson, és ebben a filmje is szerepet játszott.

A tavalyi filmtermés másik nagy buktájának a Batman Superman ellen bizonyult: megkapta a legpocsékabb forgatókönyv, a legrosszabb férfi mellékszereplő (Jesse Eisenberg), a legförtelmesebb remake és a filmvászon legrosszabb párosa díját (Ben Affleck és Henry Cavill). Az utóbbi években kilóra gyártott szuperhősös mozik színvonala meglehetősen ingadozó, valószínűleg az Arany Málna sorsáról szavazók is elsősorban a műfajon akarták elverni a port. Azon viszont nincs mit szépíteni, hogy a Batman vs. Superman nagy vesztese a kétszeres Oscar-díjas Ben Affleck, aki korábban annyira hitt a projektben, hogy a tervezett folytatásban nemcsak a főszerepet, hanem a rendezői feladatokat is magára vállalta, most pedig azt sem tudja, hogyan szabaduljon a DC/Warner-szerződésből.

Az idei – 37. alkalommal átadott – Arany Málna győzteseit internetes szavazáson választotta ki 24 ország ezer szavazója. Akik Mel Gibsont is megtalálták: a legrosszabb megmentőnek járó citromdíjat ítélték oda a színésznek, aki hosszú évek után tavaly tért vissza a filmvászonra a rendezőként is jegyzett, A fegyvertelen katona című filmben. A mozit hat kategóriában – köztük a legjobb rendezésért – Oscar-díjra is jelölték. (as, M)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?