Vettel a világbajnok, hatodik lett a flúgos futamon

<p>Sebastian Vettel lett a 2012-es év Forma–1-es világbajnoka, miután az idényzáró Brazil Nagydíjon Interlagosban a 6. helyen végzett. Fő riválisa, Fernando Alonso a második lett, így az összetett pontversenyben három ponttal alulmaradt. Vettel ezzel minden idők legfiatalabb háromszoros világbajnoka lett, Ayrton Senna rekordját több mint hat évvel döntötte meg.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A Forma–1 idényzáró interlagosi futama pont olyan volt, mint az egész idény: őrült és nagyon izgalmas.

A vb-pontverseny éllovasa, Sebastian Vettel (Red Bull) a negyedik, Fernando Alonso (Ferrari) a hetedik helyről rajtolt, a pole pozíció Hamiltoné (McLaren) volt, mellőle csapattársa, Jenson Button indulhatott.

Alonsónak mindenképpen dobogón kellett végeznie ahhoz, hogy egyáltalán számolgathasson, Vettel számára adott esetben még a pontszerzés sem volt feltétel, hiszen a futam előtt tizenhárom ponttal vezetett riválisa előtt.

Interlagosban mindenki az esőt várta, de a dráma még az eső megérkezése előtt bekövetkezett.

Cápatámadás Vettel ellen

A rajt után ugyanis Vettel és Bruno Senna (Williams) ütközött, a vb-címvédő megpördült, több autó is koccant, a német pilóta Red Bullja megsérült, de a csapatrádión azt az utasítást adták neki, maradjon kint a pályán. Eközben Massa nagyszerűen zárt Alonsónak, aki így egyszerre két helyet lépett előre: ferraris kollégáját és Vettel csapattársát, Mark Webbert is megelőzte. A második körben úgy állt a futam, hogy Alonso lett volna a világbajnok, de hát hátravolt még 69 kör…

Vettel a sérült autóval (melyet Wéber Gábor tévés szakkommentátor úgy jellemzett, hogy „komolyabb cápatámadás érte”) azonnal megfutotta a verseny leggyorsabb körét, s bár a baleset után visszaesett a 22. helyre, a nyolcadik körben már a nyolcadik helyen állt!

Megjött az eső is

Közben az eső is megérkezett, s a kerékcserék újra megkeverték a mezőnyt, Jenson Button vette át a vezetést, ám a 19. körben a Force India versenyzője, Nico Hülkenberg megelőzte. Az eső lassan elállt, de Alonso arra panaszkodott, hogy nagyon piszkos a pálya. Nico Rosberg egy törmelékdarab miatt defektet kapott, ezért a 23. körben beküldték a biztonsági autót – ennek a legkevésbé az élen haladó Hülkenberg és Button örült, hiszen már egyperces előnyük volt.

A Safety Car a 29. körben hagyta el a pályát. A vb címre még esélyes két pilóta érthető módon nem akart feleslegesen kockáztatni, ezt pedig a többiek ki is használták, Kobajasi (Sauber) például hihetetlen pimaszsággal előzte meg először Vettelt, majd Alonsót. Vettel ekkor a 7. helyen haladt, vagyis Alonsónak győznie kellett volna ahhoz, hogy harmadszor is világbajnok legyen.

A 39. körben megint eleredt az eső, a pálya néhány kör alatt újra nagyon csúszóssá vált. Az élen továbbra is Hülkenberg haladt, mögötte Hamilton autózott, aki a 48. percben ki is használta Hülkenberg koncentrációs hibáját, s átvette a vezetést.

„Maradj nyugodtan”

Az izgalmaknak viszont még nem volt vége: az 55. körben az élen haladó két versenyző egymást ütötte ki, Hamilton nem tudta folytatni, Hülkenberg pedig áthajtásos büntetést kapott, Button került az élre, de a Ferrarinál is megélénkültek, hiszen egy csapásra megnőttek Alonso esélyei.

A Red Bull Vettelt azonnal kihívta kerékcserére, de olyan gyorsan, hogy a bal első kerék nem volt előkészítve, így a német pilóta értékes másodperceket vesztett. Az egyre erősödő esőben Alonsónak is kereket kellett cserélnie, de vissza tudott jönni a 4. helyre, Hülkenberg büntetése után pedig már a harmadik volt, s előtte a csapattárs, Massa autózott. Vettel azonban a 6-7. hely környékén tudta magát tartani, s ez még mindig neki kedvezett. A csapat folyamatosan nyugtatta a fiatal versenyzőt a rádión: „Maradj nyugodtan, ez elég, csak légy nyugodt…”

Schumacher búcsúja

Míg mindenki a vb-címért folyó csatára figyelt, teljesen háttérbe szorult, hogy a sportág legendája, Michael Schumacher pályafutása utolsó versenyét futotta. A fénykorában igazi esőmenő Schumi bemutatott néhány olyan kemény manővert, amiért a rajongói imádják (amikor például kerék a keréken csatázott Räikkönennel, az igazán látványos volt), de ennél többre nem futotta: a hétszeres világbajnok végül a 7. helyen zárta a futamot.

Vettel a világ tetején

A világ ebben a pillanatban egy háromszoros világbajnokra figyelt.

Az utolsó előtti körben Paul di Resta a falhoz vágta az autóját, így a futam a Safety Car mögött zárult. A futamot Jenson Button nyerte, a második helyen Alonso ért célba, de ez kevés volt számára, Vettel ugyanis a 6. helyen végzett, így 2010 és 2011 után 2012-ben is felért a csúcsra. (t-bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?