Komoly felkelés készülődik

dd
Pozsony |

Tovább erősödött az Uprising fesztivál programja, a szervezők újabb nagy neveket hoztak nyilvánosságra az augusztus végi kínálatból. 

A pozsonyi Aranyhomok (Zlaté Piesky) üdülőövezetben megrendezésre kerülő két napos örömünnep legnagyobb húzónevei idén Alborosie, a Dubioza Kolektiv és Azahriah, de az új nevekkel az afrobeat-rajongók is elégedettek lehetnek. A napokban ugyanis kiderült, hogy a műfaj koronázatlan királynője, Yemi Alade is elfogadta a meghívást a fesztiválra. Világszerte milliók rajongnak érte, eddig öt albumot adott ki, több Grammy-jelölést kapott, ő lett a legjobb női előadó az MTV African Music Awards-on, és olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Beyoncé, Rick Ross és Estelle. A nigériai énekesnő autentikus afrikai hangulatot ígér, mint mindig.  

Az experimentális hip-hop, a trap és az elektronikus zene sajátos keverékével érkezik az Uprisingra egy újabb sztár, Tommy Cash. Az észt rapper formabontó egyéniség, provokatív klipjeivel, dalszövegeivel szívesen pukkasztja a polgárokat. Saját meghatározása szerint a posztszovjet esztétikát és a globális trendeket ötvözi a nyers gyengédség és a perverz humor keverékével. Néhány név azok közül, akikkel már együttműködött: Charli XCX, MC Bin Laden, Salvatore Ganacci, Little Big és Oliver Tree. A kontinens legnagyobb fesztiváljain lépett fel, például Glastonburyben, a Sziget fesztiválon vagy a dániai Roskildén. 

Először lép fel nálunk Rich the Kid, a kortárs hip-hop szcéna figyelemre méltó alakja, aki máris komoly hatással van erre a műfajra. A haiti gyökerekkel rendelkező New York-i születésű zenész Been About the Benjamins című mixtape-jével robbant be, azóta olyan sztárok keresték a társaságát a stúdióban, mint Lil Wayne, Kendrick Lamar, Post Malone, Jaden Smith, Future, Quavo és Take Off a Migosból. Az Uprisingon vadonatúj, Life's a Gamble című albumát mutatja be. 

A nemzetközi hip-hop felhozatalt a műfaj egyik legendája, a Gang Starr Foundation egykori rappere, Afu-Ra egészíti ki. A Whirlwind Thru Cities című slágert, illetve a Body of the Life Force című albumot jegyző brooklyni előadó többek közt DJ Premier, Guru, Big Daddy Kane és GZA felvételein is közreműködött. 

Érdekes választás a szervezők részéről a kultikus The Orb, akik az ambient house stílus úttörői voltak a 90-es években, később pedig többek közt a Pink Floyd-vezér David Gilmour, valamint a legendás jamaikai producer Lee „Scratch“ Perry érdeklődését is felkeltették. A Primal Scream zenekar annak idején szinte könyörgött nekik, hogy remixeljék Higher Than The Sun című dalukat. 

Az Uprising népszerű Dub Clubjának programját a brit grime scéna kulcsfigurája, az énekes-producer Footsie is erősíti a King Original Sound élén. Ő olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Dizzee Rascal, az Arctic Monkeys és Skepta. Az Uprisingon csatlakozik hozzá Jah Model, Ras D és Sir Spyro is. 

Az idei év nagy újdonsága a dub-színpad új hangrendszer lesz. A bécsi Danubian Dub Soundsystem gondoskodik majd a masszív hangzásról, akik világbajnok hangrendszerük mellett saját produkciókat is hoznak a fesztiválra. 

Végül elevenítsük fel az Uprising idei nagyszínpados húzóneveit. Itt lesz napjaink egyik legnagyobb reggae-sztárja, Alborosie, a legnépszerűbb magyarországi előadó, Azahriah, és visszatér a balkáni energiabomba Dubioza Kolektiv. A drum and bass szcénán belül népszerű Sigma és Black Sun Empire, az interneten hírnevet szerzett Venjent, Vandal, illetve a jamaikai reggae-ikon The Congos és Jesse Royal is fellép Pozsonyban. De érkezik például a világzenét elekronikus ütemellel felturbózó brit Transglobal Underground is, Natacha Atlas énekesnővel kiegészülve.

Hét színpadon több mint százan lépnek fel augusztus 30-án és 31-én a pozsonyi Zlaté Pieskyn. Szubjektív programajánlónkat hamarosan olvashatják ugyanitt. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?