Szabad így futballozni?

Dilemmában van az ember, mit is mondjon a szombati Macedónia–Szlovákia Európa-bajnoki selejtezőről. Ladislav Jurkemik edző csapata győzött, de lehetetlen róla szépeket és jókat írni. A produkció mindenkit lehervasztott. Hogy három nap után elfelejtik? Lehet. Félő azonban, hogy újra megismétlődik. Minden remény megvan rá.

Nem unatkoztak a szlovák védők a macedónok elleni találkozón, Klimplnek (balról) sok gondja akadt az erőszakos Naumoszkival ČTK/AP-felvételNem új keletű megállapítás, ez a csapat, ez a generáció nem képes átlépni saját árnyékát. Képtelen támadó, progresszív felfogásban futballozni. Eltökéltségben, szándékban, nagy szavakban a szkopjei meccs előtt sem volt hiány: kell a győzelem, kell a három pont, ezért két csatárral lépünk pályára, offenzívan fogunk játszani, nem kivárásra. Erre fel mi történt? Szégyenszemre a kezdeményezések már a második átadásnál megrekedtek, s ha hiszik, ha nem, az egyetlen épkézláb akciót a 93. percben vezette a csapat, akkor, amikor a balkániak már rezignáltak. Ez eredményezte a második gólt (az elsőt Petráš fejelte egy szabadrúgást követően). Fájdalom, több pozitívumot nem lehet elmondani az együttesről. Nem is a semmivel volt egyenlő a produkciója, hanem a negatív nullával. Mert a semmi az még minősítési kategória. Ha nincs König a kapuban, milyen megaláztatás érte volna újra a szlovák futballt? A 31 éves kapus csakugyan király volt, minimum négy alkalommal hárított gólnak látszó lövéseket, egyszer (0:0-nál) a felső léc is segítségére sietett. Az állandóan támadó, stílusosan, hatékonyan futballozó ellenfél gyors, technikás akciók, egyéni kezdeményezések után került a szlovák tizenhatos környékére, a nehézkes védők gyakran csak nézői voltak a szebbnél szebb megoldásaiknak, nem tudtak közbeavatkozni. Szívszorongató látványt nyújtott ez, mint amikor a macska játszik az egérrel.

Hogy miért volt szánalmas a vendégek futballozása? Mert gyorsságban, dinamikus technikában képtelenek voltak lépést tartani ellenfelükkel, mozgás közben, egy az egyben nem tudták megjátszani a labdát. Lassúság, körülményesség, ötlet nélküli, szimpla megoldások jellemezték játékukat (Vittek, Németh, Karhan; de sorolhatnánk a többieket is). Manapság már egyetlen valamire való válogatott sem futballozik a világon annyira szertelenül, nehézkesen, koncepciótlanul, tanácstalanul és ebből eredően ósdi, szegényes, kezdetleges felfogásban, mezőnyjáték nélkül, mint ahogyan azt a szlovák válogatott szombaton, de korábban is bemutatta. Egyszóval nincs a mostani csapatnak arca, stílusa, formája, kimunkált csapatjátéka, elegendő futballtudása. Talán nem járunk messze az igazságtól, ha kimondjuk: mindez azért van így, mert a külföldön futballozók csapatukban csak kiegészítő emberek, amolyan vízhordók, és ha ilyenek összejönnek, akkor ugyan mit produkálhatnak? Nagy dolgokat soha. Kínlódják a játékot. Ne várjuk hát tőlük, hogy a csúcsra repítik a szlovák labdarúgást.

Macedónia–Szlovákia 0:2 (0:1)

Góllövők: Petráš (28.), Reiter (93.). Játékvezető: Duhamel (francia), 10 000 néző. Sárga lap: Sz. Krsztev, Szedloszki, Naumoszki, ill. Vittek, Michalík. MACEDÓNIA: Milosevszki–Braga, Lazarevszki (83. Sztojkov), Szedloszki, Mitreszki–Pandev, Sumulikoszki (52. Naumoszki), Jancsevszki, M. Krsztev–Sz. Krsztev (61. Grozdanov-szki), Sakiri. SZLOVÁKIA: König–Petráš, Klimpl, Hlinka, Leitner– Janočko, Demo (82. B. Labant), Karhan (90. Hanek), Michalík– Vitte, Németh (76. Reiter).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?