Gól nélkül repül a gall kakas

Incshon./Szuvo/Sidzuoka/ Jokohama. Az A- és az F-csoportban befejeződtek a küzdelmek, óriási meglepetésre a címvédő Franciaország sereghajtóként, lőtt gól nélkül kiesett a további küzdelmek-ből. A dánok biztosan nyertek a gallok ellen, a németek kétvállra fektették a kameruniakat, akik szintén kiestek.

Két szomorú francia ČTK/AP-felvételA-CSOPORT

DÁNIA–FRANCIAORSZÁG 2:0 (1:0). Góllövők: Rommedahl (22.), Tomasson (66.). Játékvezető: Melo Pereira (portugál), 45 ezer néző. Sárga lap: Poulsen, Jensen, illetve Dugarry. DÁNIA: T. Sörensen–Helveg, Henriksen, Laursen, Jensen–Rommedahl, Gravesen, Töfting (79. Steen Nielsen), Jörgensen (46. Grönkjaer)–Poulsen (76. Bogelund), Tomasson

FRANCIAORSZÁG: Barthez–Candela, Thuram, Desailly, Lizarazu–Vieira (71. Micoud), Makelele, Zidane–Wiltord (83. Djorkaeff), Dugarry (54. D. Cisse), Trezeguet. Az első helyzetre negyedórát kellett várni:. Sörensen mentett nagyszerű kifutás után a leshatárról kiugró Trezeguet elől. A 22. percben megszületett a dánok vezető gólja: Poulsen ívelt jobbról a túloldalon érkező Rommedahl elé, s ő 8 m-ről egyből a kapu bal oldalába lőtt. A félidő hajrájában Zidane észrevette, hogy Sörensen kissé kint áll kapujából, 18 m-ről emelt és a labda csak centiméterekkel kerülte el a bal felső sarkot. Fordulást követően: Zidane szöglete után Desailly fejelt 12 m-ről, de a labda kivágódott a felső lécről. A 66. percben újra megrezdült Barthez hálója : Grönkjaer a bal oldalról laposan középre passzolta a labdát, s Tomasson 7 m-ről laposan a hálóba lőtt. Igaz, a dán csatár úgy került helyzetbe, hogy lerántotta Thuramot, de Melo Pereira megadta a gólt.

Nehéz helyzetben várta az összecsapást a francia együttes, mert két góllal kellett volna nyernie ahhoz, hogy továbbjusson a csoportból. A dánok azonban kitűnően megszervezték a védekezésüket, már a középpályán letámadták a labdát felhozó ellenfelet. Sőt, egy nagyszerű kontra végén Rommedahl betalált Barthez kapujába. A szünet után elkeseredetten támadott a címvédő, de Sörensen remekül védett, vagy ha már ő sem tudott segíteni, akkor a kapufa hárított. A franciáktól elpártolt a szerencse, még a becsületgólt, egyetlen vb-találatukat sem sikerült megszerezniük. Dánia bravúrt produkált, s csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe, ahol vasárnap a svéd, argentin, angol trióból kap ellenfelet.

SZENEGÁL–URUGUAY 3:3 (3:0). Góllövők: Fadiga (20., 11-esből), P. B. Diop (26., 38.), illetve Morales (46.), Forlán (69.), Recoba (88., 11-esből). Játékvezető: Wegereef (holland), 25 ezer néző. Sárga lap: Camara, Daf, Coly, P. B. Diop, Diouf, Beye, Fadiga, Romero, Carini, Garcia, Rodriguez, Montero. SZENEGÁL: Sylva–Coly (63. Beye), Diatta, P. M. Diop, Daf - N,Dour (76. Faye), P. B. Diop, A. Cisse, Fadiga–Camara (67. Mo. Ndiaye), Diouf. URUGUAY: Carini–Lembo, Sorondo (32. Regueiro), Montero–Varela, Romero (46. Forlán), Garcia, Rodriguez–Recoba, Dario Silva, Abreu (46. Morales). Rendkívül keményen kezdő-dött a találkozó, Jan Wegereef holland játékvezető az első 8 percben 3 sárga lapot mutatott fel. Kezdetben nagy mezőnyfölényben játszottak az uruguayiak, de a kapura nem jelentettek veszélyt. A szenegáliak a 20. percben Fabian Carini kapus szabálytalansága után 11-esből szereztek vezetést, ezzel nagy lépést tettek a továbbjutás felé. Hat perccel később még nagyobb lett az afrikaiak öröme, ekkor Camara átadását Pape Bouba Dio értékesítette. Sőt, a kiváló középpályás 12 perccel később újra betalált. Az első játékrész negatívuma a 7 (!) sárga lap, valamint a 23 szabálytalanság.

A dél-amerikai együttes nagy lendülettel kezdett a szünet után, s a csereként beálló Morales gyorsan szépített. Huszonhárom perccel később a másik csereember, a Manchester Unitedben idegenlégióskodó Forlán tovább csökkentette az uruguayiak hátrányát. Nem sokkal a befejezés előtt Recoba büntetőből egyenlítettek, de a továbbjutást érő 4. gólt már nem tudták megszerezni a korábbi kétszeres világbajnok dél-amerikaiak.

Eddigi eredmények: Franciaország– Szenegál 0:1, Uruguay–Dánia 1:2, Dánia–Szenegál 1:1, Franciaország–Uruguay 0:0.

A végeredmény:

1. Dánia 3 2 1 0 5:2 7

2. Szenegál 3 1 2 0 5:4 5

3. Uruguay 3 0 2 1 4:5 2

4. Franciaország 3 0 1 2 0:3 1

A nyolcaddöntőben: Dánia az F-csoport 2. helyezettjével (Anglia, Argentína vagy Svédország) találkozik, míg Szenegál az F-csoport győztesével mérkőzik.

E-CSOPORT

NÉMETORSZÁG–KAMERUN 2:0 (0:0). Góllövők: Bode (50.), Klose (79.). Játékvezető: Lopez Nieto (spanyol), 51 ezer néző. Sárga lap: Jancker, Hamman, Ballack, Ramelow, Kahn, Ziege, Frings, Foe, Song, Tchato, Geremi, Olembe, Suffo, Lauren. Kiállítva: Ramelow (40.), illetve Suffo (77.). NÉMETORSZÁG: Kahn–Linke, Ramelow, Metzelder–Frings, Hamann, Schneider (79. Jeremies), Ballack, Ziege–Klose (84. Neuville), Jancker (46. Bode). KAMERUN: Alioum-Tchato (53. Suffo), Wome, Song, Kalla, Geremi–Lauren, Foe, Olembe (64. Kome)–Etoo, Mboma. Nagyon durva, vb-csúcsot jelentő 14 sárga lapos figyelmeztetéssel, valamint két kiállítással tarkított mérkőzésen Németország legyőzte Kamerunt és csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe. Az afrikai csapat ezzel a vereséggel búcsúzott a világbajnokságtól. Az első félidő végén megfogyatkozó német együttes tíz emberrel is állta a kameruni rohamokat, sőt a szünet után a vezetést is megszerezte. Az afrikaiak nem tudtak mit kezdeni a jól védekező európai együttessel, elképzelés nélkül szőtték a támadásaikat. Németország csoportelsőként került a 16 közé, ahol szombaton a spanyol, paraguayi, dél-afrikai hármasból érkező ellenféllel (a B-csoport 2. helyezettjével) kerülnek szembe.

ĺRORSZÁG–SZAÚD-ARÁBIA 3:0 (1:0). Góllövők: Keane (7.), Breen (62.), Duff (87). Játékvezető: Ndoye (szenegáli), 65 ezer néző. Sárga lap: Staunton, Al-Temját. ĺRORSZÁG: Given–Kelly (80. McAteer), Breen, Staunton, Harte (46. Quinn)–Finnan, Holland, Kinsella (89. Carsley), Kilbane– Duff, Keane. SZAÚD-ARÁBIA: Ad-Dáje–Al-Dzsohani (79. A. D. A-d-Doszari), Táker, As-Sehri, Zubromawi (68. A. Ad-Doszari), Szolajmani–As-Sahrani, Al-Haszran (67. As-Salhub), H. Ad-Doszari, Al-Temját–Al-Jami. A továbbjutásért harcoló írek gyorsan megszerezték a vezetést, Robbie Keane, a Leeds United támadója másodszor volt eredményes a vb-n. Ezután eseménytelen játékot láthatott a 65 ezer néző, az európai együttes biztosan őrizte előnyét. A második félidő első harmadát követően Breen növelte az ír gólok számát, s ez már a biztos nyolcaddöntős szereplést jelentette. Mick McCarthy együttese vasárnap 13.30 órától Szuvonban a B-csoport legjobbjával, Spanyolországgal vagy Dél-afrikai Köztársasággal mérkőzik.

Eddigi eredmények: ĺrország–Kamerun 1:1, Németország–Szaúd-Arábia 8:0, Németország–ĺrország 1:1, Kamerun–Szaúd-Arábia 1:0.

Végeredmény:

1. Németország 3 2 1 0 11:1 7

2. ĺrország 3 1 2 0 5:2 5

3. Kamerun 3 1 1 1 2:3 4

4. Szaúd-Arábia 3 0 0 3 0:12 0

A MAI MŰSOR

F-CSOPORT, 3. forduló – 8.30: Argentína–Svédország (játékvezető: Ali Bujszaim – Egyesült Arab Emírségek); Anglia–Nigéria (Brian Hall – Egyesült Államok).

B-CSOPORT, 3. forduló – 13.30: Spanyolország–Dél-afrikai Köztársaság (Szaad Mane – Kuvait); Paraguay–Szlovénia (Felipe Ramos Rizo – Mexikó).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?