Zenekiadás, kiadó nélkül

Jobban belegondolva, várható volt, hogy a Radiohead meglépi ezt a lehetőséget. Az együttes várva várt hetedik stúdióalbumának megjelenési időpontja többször is módosult. A zenészek esküdöztek, hogy idén ősszel végre eljut a rajongókhoz, de ebben nem sokan hittek – köztudott volt ugyanis, hogy nincs lemezszerződésük. Mégis megjelent, igaz, nem a hagyományos formátumban. A fiúk egy ideje már pedzegették a témát, többek közt ebből eredően is sejteni lehetett volna, hogy az album „új úton” próbál meg eljutni a célközönséghez.

A Radiohead korábban az EMI birodalmába tartozó Capitol Records nevű kiadóval állt szerződésben. A 2003 júniusában boltokba került Hail To The Thief című stúdiólemezzel járt le a zenészek szerződése. Akkor úgy döntöttek, hogy nem hosszabbítják meg, és egyelőre nem kötnek újat másik céggel. „Kedveltem azokat az embereket, akikkel a kiadóban kapcsolatban voltunk. Becsületesen dolgoztak. Az elmúlt években azonban fokozatosan arra jöttünk rá, hogy nincs szükségünk lemezcégre” – nyilatkozta az énekes-gitáros, Thom Yorke.

A zenekar olyan lépésre szánta rá magát, amelyet eddig csak kezdő előadók és csapatok választottak: az In Rainbows című új albuma egyelőre csak az interneten keresztül tölthető le. Ráadásul a rajongók annyit fizetnek érte, amennyit akarnak, magyarán: a fiúk nem szabtak hozzá árat. A korong hivatalosan október 10-étől „vásárolható meg”. A Radiohead még terjesztésben résztvevő partnert (olyat, mint az iTunes) sem keresett, mindent maga intéz. Az In Rainbows a tervek szerint hagyományos CD-változatban is kiadásra kerül, de csak 2008-ban. Előtte, december 3-án egy díszdobozban jelenik meg, kiadó viszont továbbra sincs a láthatáron.

Várható volt, hogy ezt a lehetőséget előbb-utóbb a nagy sztárok közül is meglépi valaki, s vele lavinát indít el. A hagyományos kiadás sok sebből vérzik. Még a legbefolyásosabb előadók is csak a lemezbevételeik maximum harminc százalékát kapják meg, és ezt az összeget az együttesek esetében fel kell osztani a tagok között. S közben a koncertek mellett hovatovább egyre elenyészőbb bevételt jelent a hanghordozók eladása, az illegális zenekereskedelmet: CD-másolást és letöltéseket ugyanis képtelenség visszaszorítani.

A zenei piacra nézve komoly következményei lehetnek a Radiohead döntésének. A lépés egyelőre radikálisan biztosan nem alakítja át a zeneipar működését, de általa közelebb kerülhetünk ahhoz az időponthoz, amikor a zene már nem lesz eladható árucikk. Vagy legalábbis nem olyan formában, ahogy eddig. A sajtóban megszólaltatott szakemberek szerint is bizonyára komoly hatása lesz a Radiohead döntésének. „Ha a világ egyik legjobb zenekara is úgy gondolja, hogy nincs szüksége ránk, akkor fogalmam sincs, mi marad ebből az üzletágból” – idézett egy névtelenül nyilatkozó lemezcéges szakembert az egyik brit sajtóorgánum.

Borítékolható, hogy a Radiohead példáját több együttes is követi majd. Az ugyancsak brit The Charlatans máris bejelentette, hogy a rajongók a következő albumához ingyen juthatnak hozzá, a londoni XFM nevű rádióállomás honlapján keresztül. A dalok kizárólag letölthető formátumban lesznek beszerezhetők, hanghordozón a későbbiekben sem jelennek meg. „A hagyományos CD-piac folyamatosan szűkül, ezért az új stúdiólemezünket ingyen, ajándékba adjuk, és koncertezéssel pótoljuk a bevételkiesést. Azt akartuk, hogy minél több emberhez jusson el, s mi rendelkezzünk a szerzői jogokkal. Miután a korábbi lemezcégünkkel nem tudtunk megegyezni, úgy döntöttünk, az interneten hozzuk forgalomba, így senkire sem kell várnunk, a rögzítése után akár azonnal kiadhatjuk” – nyilatkozta Tim Burgess, a The Charlatans énekese.

Több bennfentes szerint az Oasis is hasonló módon jelenteti majd meg a készülő korongját. A zenészek már korábban bejelentették, hogy a következő daluk csak digitális formátumban lesz elérhető. A híresztelést erősíti, hogy nekik sincs lemezszerződésük. (puha)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?