Viennale gazdag kínálattal

Bécs. Pénteken kezdődött és jövő szerdáig tart az osztrák főváros filmszemléje, a Viennale. E nemzetközi mustra Európa legrégibb olyan filmfesztiválja, amelynek nincs versenyszekciója.

Bécs. Pénteken kezdődött és jövő szerdáig tart az osztrák főváros filmszemléje, a Viennale. E nemzetközi mustra Európa legrégibb olyan filmfesztiválja, amelynek nincs versenyszekciója. A bécsihez hasonló – nem ver?senyszerű – mozgóképes szemlével a bajor főváros büszkélkedhet, bár a híres müncheni Filmfest húsz évvel fiatalabb bécsi „nővérénél”. Ám ami közös bennük, hogy tömegesen vonzzák az igényes mozirajongókat. Sok európai fesztivál, köztük a Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál is megirigyelheti azt a „teljesítményt”, amire a Viennale tavalyi évfolyama képes volt: 90 ezer nézőt vonzott – ez a mozi nyolcvanszázalékos kihasználtságát jelentette.

A Viennale a fesztiválok fesztiválja, egyféle „filmes évzáró”, illetve összegző: programjába ugyanis a bécsi szemlét megelőző fesztiválok kínálatában szerepelt legjobb filmeket válogatják be. És hihetetlenül gazdag a kínálat: csupán a fő szekcióban 117 produkció közül válogathat a közönség. Ebből a mennyiségből – ami szintén figyelemre méltó – 49 az egész estés dokumentumfilm. A Viennale műsorán szerepel valamennyi rangos európai fesztivál – Berlin, Cannes, Velence, Moszkva, Locarno – díjnyertes filmje, viszont érdekes módon a Karlovy Varyban díjazott opust nem hívták meg Bécsbe. Az osztrák főváros filmvásznairól nem hiányzik az egzotikum sem: olyan országok filmjeivel találkozhat a néző, mint Argentína, Malajzia, a Fülöp-szigetek vagy Thaiföld, vagyis olyan produkciók közül szemlézhet, amelyek mifelénk még fehér hollónak számítanak. Ami már nem újdonság Bécsben, idén is nagy számban van jelen a kínai film. Viszont ahogy az előző években is tapasztaltuk, ezúttal is kisebb a kelet-európai jelenlét. Magyarországot Fliegauf Benedek Tejút című munkája képviseli. A magyar alkotás Locarnón keresztül jutott el Bécsbe: a Tejút ugyanis elnyerte a svájci fesztivál legnagyobb díját, az Arany Leopárdot.

Nagy érdeklődés előzte meg Bécsben a rangos nemzetközi fesztiválokat már megjárt román produkciót, Cristian Mungiu 4 hónap, 3 hét, 2 nap című drámáját, amely a volt Ceausescu-rezsim alatt végzett illegális terhesség-megszakítások problematikájával foglalkozik.

Több retrospektív vetítés is gazdagítja a szemle programját, egyebek közt Jane Fonda amerikai színésznő életművét elevenítik fel, akinek pályáját idén Cannes-ban Arany Pálmával ismerték el. A Viennalén már levetítették az 1971-ben készült Klute című filmjét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?