RÖVIDEN

Forradalom (idő)határok nélkül
Komárom.

Forradalom (idő)határok nélkül

Komárom. Milyen nemzetközi helyzetben került sor az 1956-os forradalomra? Vajon milyen jelentősége volt a magyar felkelésnek a hidegháború szempontjából? Mit jelentettek a magyarok a Szovjetuniónak és a Nyugatnak? Miként reagáltak a forradalomra Csehszlovákiában? Mit tudtak róla és hogyan viszonyultak hozzá? Milyen formában nyilvánult meg a szlovákiai magyarok szimpátiája a forradalom iránt? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről lesz szó a komáromi Selye János Egyetem Tanárképző Kara TudóSklubjának soron következő rendezvényén, amely holnap 19 órakor kezdődik. Az 51 évvel ezelőtti eseményekről az egyetem két történész oktatója, Simon Attila és Vajda Barnabás beszélget. (lj)

Chaplin-bemutató a Győri Balettben

Győr. Chaplint idézi meg október 27-i premierjén a Győri Balett a Keep Smiling (Mindig mosolyogj!) című produkcióban. A táncjáték két nemzetközi hírű táncművész, Ben van Cauwenbergh és Dmitrij Simkin koreográfiája, magyarországi bemutató. Az előadásban a film és a tánc találkozásának lehetnek tanúi a nézők. A halhatatlan nevettető mellett megelevenednek A kölyök, A nagyváros fényei és A diktátor című klasszikus Chaplin-filmek jelenetei videón a háttérben, de szereplői a táncjátékban is. Kiss János igazgató fogalmazása szerint a Chaplin-történetben a gondolatiság, a mély humánum jól megfér a humorral, a szórakoztatással. Chaplint Sebestyén Bálint, illetve William Fomin jelenítik meg kettős szereposztásban. (mti)

Ben Kingsley Shakespeare lesz

London. William Shakespeare-t személyesíti meg Sir Ben Kingsley. A többszörös Oscar-díjas színész, aki Máhátmá Gandhi filmes megjelenítése mellett olyan híres filmekben játszott, mint Spielberg Schindler listája, vagy Polanski A halál és a lányka című művei, megvásárolta produkciós cége, az SBK Pictures számára Christopher Rush regényének, a Willnek jogait. A szerző ebben egy különös találkozást mesél el, amely a haldokló drámaíró és ügyvédje között esett meg. Kinsley nemcsak producere lesz a filmnek, hanem a címszerepet is eljátssza - írta az El País című spanyol napilap. „Christopher megírta az elmúlt évek legcsodálatosabb és legszórakoztatóbb regényét. Büszke vagyok, hogy filmre vihetem” – nyilatkozta a színész. (mti)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?