RÖVIDEN

Leleplezik Talamon szobrát
Diószeg. A galántai járásbeli településen holnap 14 órakor tartják Talamon Alfonz szobrának ünnepélyes leleplezését, a fiatalon, tragikus körülmények közt elhunyt író halálának tízéves évfordulója alkalmából.

Leleplezik Talamon szobrát

Diószeg. A galántai járásbeli településen holnap 14 órakor tartják Talamon Alfonz szobrának ünnepélyes leleplezését, a fiatalon, tragikus körülmények közt elhunyt író halálának tízéves évfordulója alkalmából. Mag Gyula szobrászművész alkotását, melyet a szülővárosa állíttatott Talamon Alfonznak, Szabó Antal Diószeg polgármestere leplezi le. A Szlovákiai Magyar ĺrók Társasága nevében Hizsnyai Zoltán költő, a szövetség titkára mond beszédet. (-cz-e)

A legrégibb toszkán táblakép

Rosano. Hosszú restaurációs munka után visszakerült a helyére, a rosanói bencés kolostor templomának oltára fölé egy 12. századi, a Keresztre feszítést ábrázoló nagy táblakép. Az ismeretlen festő művét most először restaurálták, csak a XVII. században végeztek rajta változtatást, amennyiben levágták a felső és az alsó részét és egy silány fekete-arany keretbe helyezték. Az eddigi ismeretek szerint ez a legrégibb toszkán táblakép, amely a Keresztre feszítést ábrázolja. (MTI)

Százöt éves lenne a szexszimbólum

Százöt éve született Berlinben Marlene Dietrich, egy korszak szexszimbóluma. A kiugrást az 1929-es Kék angyal hozta meg számára. Marlene-t ezután sokszor fényképezték lentről felfelé haladva, a hangsúlyt - állítólag egymillió dollárra biztosított - lábára helyezve. 1934-ben már az egyik legjobban kereső sztárnak számított, de pénzét percek alatt elköltötte ruhákra, irodalomra és általában a művészetekre. Erkölcsileg és anyagilag segítette a fasizmus elől menekülő emigránsokat, sőt maga főzött rájuk. Oscar-díjra egyszer jelölték 1931-ben, az aranyszobrocskát azonban nem kapta meg. Élete végén visszavonultan élt Párizsban. 1992-ben halt meg. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?