Nyár végi zenei élményfürdő

kép

Ez a tripla koncertet méltó búcsúztatása a nyárnak: jazz egy fiatal énekesnő és egy kvintett jóvoltából, majd egy egészen különleges, meditatív zenei utazás vár az érdeklődő fülekre. Koncerttipp a hétvégére.

Eredetileg szabadtéri koncertsorozatuk része lett volna, de az időjárás keresztülhúzta az NFG klub szervezőinek tervét – a három Gráciás szökőkút melletti park helyett a klubba várják az igényes zene kedvelőit szombat este. Érdemes időben érkezni, javasolják a szervezők, hiszen a klub befogadóképessége korlátozott. 

Eszes Nina fiatal énekesnő Budapestről érkezik, és aki figyeli a zenei tehetségkutatókat, annak ismerős lehet, hiszen a The Voice-ban tűnt fel. A hazai közönség azonban nem csupán a tévéképernyőről ismerheti: nyáron élőben, az NFGreen fesztiválon is találkozhattunk vele. Nina egyedi hangjára, jazzes előadásmódjára érdemes odafigyelni.

Az este a Red Roof Quintet koncertjével folytatódik. Egy baráti társaságból álló formációról van szó, akik saját szerzeményeket, újragondolt sztenderdeket játszanak, illetve, ahogy maguk fogalmaznak: mindent, ami közel áll a jazzhez. Szintén nem első alkalommal vendégeskednek az NFG klub által szervezett eseményeken. 

Elsőként reggae basszusgitárosként ismerhettük. Egyébként autodidakta módon tanult meg játszani a hangszeren – és röpítette a tevékenységet egészen elképesztő magaslatokba. Aztán kiderült, hogy az erdélyi születésű Koroknay András műfajilag sokrétű zenész, sőt, zenei tevékenysége is szerteágazó: számos – különböző stílusú – zenekarban gitározott, ma pedig a magyar zenei szcéna leginnovatívabb producerének számít. Az elmúlt időszakban saját, SunMa névre keresztelt szólóprojektje került előtérbe, mellyel 2022-ben debütált Berlinben.

Koroknay András nomád hangművészként jellemzi magát. Hogy ez mit takar? Folyamatosan úton van – Budapest, Berlin és India a fő célpontjai –, feltételezhetjük tehát, hogy az út során érik azok az inspiratív élmények, amelyek sajátos, meditatív zenei világát alakítják. Ez a zenei világ műfajilag a dubban gyökerezik, de számos más stíluselem találkozik itt. Élőben trió felállásban ad koncertet, ilyenkor Klausz Ádám dobos és Kálmán András billentyűs egészítik ki. Mindig az adott alkalomra szabva zenélnek, sok-sok improvizációval. Koroknay András legújabb, Helianthus című albuma éppen holnap, azaz egy nappal a szombati koncert előtt debütál.

Mikor és hol: szeptember 14., szombat 17.00 – Dunaszerdahely, NFG klub

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?