A 98. percben hibázott büntetőt a DAC, a Slovan 2:1-re nyert Dunaszerdahelyen

DAC
Dunaszerdahely |

Egy unalmas első és egy igen mozgalmas második 45 perc után a Slovan 2:1-re legyőzte a DAC csapatát a labdarúgó Niké Liga 7. fordulójában.

Előzetesen komoly felvezetővel készült a rangadóra a dunaszerdahelyi klub. Fennállása 120. évfordulóját ünnepelve tervben volt a helyi és pozsonyi legendák öregfiúk-mérkőzése, akikkel később a szurkolói zónában személyesen is találkozhattak volna az érdeklődők. 

Az időjárás azonban másképp gondolta, nemhogy a délutáni programot törölni kellett, sokáig még az esti bajnoki megrendézését sem lehetett biztosra venni. A niké Ligát irányító Ligás Klubok Uniója végleges döntést csak a meccs napjára ígért -- végül az össze, aznapra kiírt meccset le tudták játszani, a legkésőbbi időpontbn kezdődő dunaszerdahelyi találkozót is.

Persze a 10 Celsius-fok körüli hőmérséklet, az erős szél és kisebb-nagyobb intenzitású eső szurkoló (és újságíró-)barátnak nem volt nevezhető. Hogy mást ne mondjunk: a meccset közvetítő Dajto csatorna riportere és szakkomentátora egy idő után jobbnak látta, ha állva kommentálja a történéseket). A MOL Arénában a cudar körülmények ellenére így is összejött azért 6080 néző. Akik közül a vendégszektort megtöltő pozsonyiak rögtön "letették a névjegyüket": már a Nélküled első pár, csak próbaképp bejátszott taktusára elkezdődött a "magyar k...ák" skandálás, majd nemsokára követte a már megszokott (sic!) "Üsd fejbe a magyart!". Hazai részről nem bízták az égszínkékek magyarnyelv-tudására a választ, s néha fel-felhangzott a "Fu..k you, Slovan" is. Szerencsére, a saját csapata bíztatása nagy fölényt élvezett mindkét táborban.

A meccs előtt az egyik fő kérdés az volt, milyen taktikát (és összeállítást) választ Vladimír Weiss, a Slovan edzője: a rutinos mester végül nem pihentette legjobbjait a szerdai BL-rajt előtt, a nem teljesen egészséges Juraj Kuckát leszámítva a legerősebb kezdő 11-ét küldte pályára -- köztük az egykori DAC-játékos Cesare Blackmant, akinek minden egyes labdaérintését megkülönböztetett füttyszóval "jutalmazta" a hazai közönség.      

A gyakorlatilag egy hónap után komoly tétmeccset játszó sárga-kékeknél Xisco Munoz vezetőedző rögtön bizalmat szavazott az egyik friss igazolásnak, a Fraditól kölcsönvett nigériai Bassey kezdett középcsatárként. 

A csapatok negyedórányi "bemelegítés" után váltak kissé bátrabbá. Enyhe mezőnyfölényben a Slovan futballozott, de védenivalója mégis Takáčnak akadt, akinek éberségét Trusa tesztelte le a pozsonyi kapuban. 

A 32. percben aztán végre láthattunk egy gyors támadást, a bal szélről Mendez passzolt középre, az érkező Trusa perdítésébe azonban belevetődőtt egy vendégvédő. Komolyabb nyomás azonban egyik kapun sem volt, a folyamatos játékot akadályozta a viszonylag sok szabálytalanság és a technikai hibák, melyekből mindkét oldalon akadt szép számmal. Kockáztatni pedig értelemszerűen egyik fél sem szeretett volna még ekkor.

A félidő legnagyobb örömmámorát az okozta, amikor a 38. percben ifjabb Weiss kireklamálta magának a meccs első sárga lapját. A leghevesebb felzúdulást pedig az, hogy Barszegjan majdnem egészpályás szólója során Weiss egy bodicsekkel takarította el az útjából Andzouanát, Dohál bíró mégsem fújt a sípjába - a még nagyobb tüntetés csak azért maradt el, mert Popovics kapus védte a meccs addigi legnagyobb helyzetét. 

Bár az előző öt DAC-Slovan meccs gólátlaga 4,2 volt, szombat este fényévekre jártak ettől a csapatok 45 perc után. 

Hogy Munoz felemlegette-e ezt a statisztikát a szünetben, nem tudni, mindenesetre rögtön a 48. percben gól született: egy beívelt szabadrúgást Mendez lőtt laposan kapura/a kapu elé, az egyik Slovan-védő lábán megpattanó labdát pedig meg csak a gólvonal mögül tudta kikotorni Szőke (arról nem beszélve, hogy mentése Takáč kapust találta el, Trusa pedig másodszor is a kapuba juttatta a labdát) -- 1:0.

Az öröm nem tartott sokáig (talán Weiss is előhúzta a fentebb említett adatot az öltőzőben), az 56. percben Barszegjan gyönyörűen lőtte ki a rövid sarkot egy 20 méteres szabadrúgásból, Popovics csak szemmel követte, amint a labda elszáll az ácsorgó sorfal felett a kapufáról a hálóba vágódik -- 1:1.

Munoz nemsokára cserélt is, a súlytalan Bassey helyett Redzic érkezett, Bernátot pedig Herc váltotta. A másik oldalon Weiss és Szőke helyett Mak és Kucka lépett pályára.

A 70. percben a Slovan válogatott csatára, Strelec lőhetett viszonylag tisztán, de kísérlete gyengécskére sikerült. 

A hangulat nem igazán volt tüzes ezekben a percekben: a slovanisták előbb molinón üzentek a fociszövetség egy tisztségviselőjének, aki szerintük csencsel a Slovan BL-jegyeivel, majd meggyújtottak néhány görögtüzet, időnként pedig ünnepelték magukat és a csapatukat. Hazai részről pedig (amellett, hogy az átütőerő nélküli játék sem hozta lázba a nézőket) szintén visszafogottabb volt a szurkolás: a B középbe csak lassan szivárogtak vissza a drukkerek, miután tiltakozásul kivonultak a lelátóról egy korábbi incidens miatt. (Értesüléseink szerint egyikük "átugrott" a szomszédos VIP-szektorba, ezért, miután visszatért a kapu mögé, a biztonságiak kiemelték őt a tömegből, a többiek pedig vele tartottak.)

A 81. percben aztán teljesen váratlanul lőtt gőlt a Slovan, egy különösebben nem veszélyes akció során az elsőre lepattanó labdáját Barszegjan másodjára a kapuba bombázta - a sárga-kékek szerencséjére a labda kissé megpattant Tolic fején, aki viszont kisebb lesen állt. Az elvett gól nem törte meg a pozsonyiak erősödő nyomását, Mak lövése nyomán Dohál kifutott videózni, és kezezés miatt büntetőt ítélt a vendégek javára. A labda mögé az egész meccsen energikus Barszegjan állt, és biztosan értékesítette azt a 89. percben -- 1:2.

Az eső ekkor nagyon komolyan rákezdett, a néhány dunaszerdahelyi néző pedig elindult hazafelé. Pedig a játékvezetők 8 perces hosszabbítást jeleztek, aminek legelején Mak eldönthette volna a három pont sorsát szlalomozása végén, de fölé emelt, két perccel később pedig Csinger mentett óriásit becsúszva az utolsó pillanatban. A túloldalon a csereként beállt Bősze válaszolt szép lövéssel, de Takáč szögletre ütötte a labdát. Az abszolút hajrában kisebb értetlenség kerekedett, miért is áll a játék -- mint pár másodperc után kiderült, a VAR jelzett, Dohál pedig Bajric ütése miatt (Ramasdant találta el párharc közben) újabb 11-est ítélt. Az eső elállt, Trusa nekifutott -- és fölé lőtte a büntetőt. Maradt az 1:2, a Slovan nyerte a rangadót.    

Galéria
Érdekes

Gálameccs helyett köszöntés

Bár a tervezett délutáni matiné elmaradt, a DAC legendáit a félidei szünetben köszöntötték. A fennállása 120. születésnapját ünneplő klub képviselői emlékplakettet adtak át közel 40 egykori játékosnak, edzőnek és tisztségviselőnek. Pecze Károly, Fieber Péter, Gőgh Árpád, Petr Kašpar és sokan mások pózoltak a fotósoknak DAC-sállal a nyakukban. A rövid ünnepség egyetlen apró szépséghibája az időzítés volt, a lelátók erősen kiürültek a 15 perces szünetre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?