RÖVIDEN

XIII. századi freskókra bukkantak
Róma. A római Celia dombon álló Santi Quattro Coronati Ágoston-rendi monostor restaurálása során XIII. századi freskókat találtak több rétegű mész alatt.

XIII. századi freskókra bukkantak

Róma. A római Celia dombon álló Santi Quattro Coronati Ágoston-rendi monostor restaurálása során XIII. századi freskókat találtak több rétegű mész alatt. A kiváló állapotban lévő festmények a 12 hónapot, a bűnöket, a nyelvtan, a geometria, a matematika, a csillagászat és a zene alakjait, az évszakokat a szelekkel, a csillagképeket ábrázolják, valamint egy tengeri tájat. A szakemberek szerint ezek a művek a XIII. század olasz festészetének legjelentősebb darabjai közé tartoznak a témák gazdagsága, a színek élénksége és főként művészi kivitelezésük miatt. Méltán mondhatta bemutatásukkor az olasz kulturális miniszter, hogy „Olaszország szüntelenül hihetetlen meglepetésekkel ajándékoz meg bennünket”. (MTI)

Életműdíj Mészáros Mártának

Isztambul. Életműdíjjal tiszteleg Mészáros Márta munkássága előtt a Film és Történelem elnevezésű filmfesztivál Isztambulban. A magyar rendezőt az egyetemes filmművészet gazdagításában betöltött szerepéért tüntetik ki különdíjjal a pénteken kezdődött filmfesztiválon. Ebből az alkalomból az isztambuli fesztivál műsorra tűzi Mészáros Márta világhírű Napló-sorozatát. A rangos elismerésben az elmúlt években Szabó István és Andrzej Wajda részesült. A december 22-ig tartó szemlén Mészáros Márta és Szabó István műveiből látható egy-egy válogatás. A versenyprogramba Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című filmje kapott meghívást. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?