Reggelig ünnepelt a 25 éves Csali

Somorja. Bizonyára sokak számára emlékezetes marad a somorjai Csali Gyermek-néptáncegyüttes huszonötödik születésnapi ünnepsége, melyet pénteken este tartottak a helyi művelődési házban, s amely a parádés műsor után reggelig tartó mulatsággal folytatódott.

A Csali ifjú táncosai a színpadonTóth István felvételeA műsort a jubiláló Csalin belül működő három csoport, a Kis Csali, a Nagy Csali és a Csali ifjúsági csoport nyitotta meg, majd a Mosonmagyaróvárról érkezett Lajta – Levéli gyermektánccsoport és a szintén somorjai Csalló Néptáncegyüttes állt színpadra. Az ünnepeltek és vendégeik igazi örömtánccal lepték meg a helyi művelődési ház népes közönségét, amelyet annyira magával ragadott a gyerekek előadása, hogy többször is vastapssal kísérte a táncokat. Természetesen a legnagyobb sikert a somorjai csoportok aratták. A legkisebbek, akik új ruháikban tündököltek, láthatóan ugyanúgy élvezték az általuk előadott táncokat, mint az idősebbek, akik között több komoly, ígéretes tehetség is van. Előadásukban egyebek mellett dunántúli, mátyusföldi, tyukodi és kalotaszegi táncokat, csallóközi gyermekjátékokat és gyermeklakodalmat láthattak a nézők.

Valacsay Franciska, a csapat szellemi vezetője és koreográfusa, aki párjával, Valacsay Istvánnal már a kezdetek óta a csapat motorja, végig a színfalak mögül irányította az eseményeket, együtt táncolva, énekelve és izgulva a gyerekekkel. Nagy izgalmuk talán csak a jubileumi előadás végén, a köszöntő és köszönő beszédek alatt csökkent kissé, mikor a közönség, hosszantartó vastapssal, ovációval jutalmazta a két kiváló pedagógus és az egész csapat eddigi, negyedszázados munkáját. Valacsay Franciska elárulta, sok-sok emlékezetes élményt őriz az elmúlt huszonöt évből, ha azonban leltárt készítene, bizonyára az 1995-ös franciaországi portya pillanatai jutnának elsőként az eszébe. „Kellemes fogadtatásban volt részünk, és mivel a gyerekek családoknál voltak elszállásolva, így még inkább családiassá vált az ottlétünk.” Férje, István a nyolcvanas évek végére és a kilencvenes évek elejére gondol vissza szívesen: „Nagyon jó csapat verődött össze, szinte minden versenyen, amelyen elindultunk, nyertünk valamilyen díjat, elismerést. Több, ma már az Ifjú Szivekben vagy a Szőttesben működő táncos abban az időben nálunk bontogatta a szárnyait.”

Példásnak nevezhető az az együttműködés, amely a Csalit a mosonmagyaróvári Lajta tánccsoporthoz fűzi. A szoros baráti szálakat mi sem jellemzi jobban, mint hogy több mint egy évtizede együtt szervezik a Katica Fesztivált is.

S hogy mi vár a csapatra a közeljövőben? Valacsay Franciska szerint továbbra is sok-sok munka, fellépés, új bemutatók és kellemes hangulat. „Egy ideig még szeretnék a Csalival maradni, de lassan itt az idő, hogy átadjuk a helyünket a fiatalabbaknak. Fontos, hogy ne csak jó táncosok, hanem jó pedagógusok is legyenek a követőink, de úgy érzem, ennek Somorján minden feltétele adott” – mondta Franciska néni, akinek keze alatt már több száz ifjú táncos találta meg az utat a a népzene, a néptánc és a színpad felé.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?