Pozsonyban vendégeskedik a DMM

Pozsony. A Duna Menti Múze-um (DMM) mutatkozik be a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában. A 130 éves komáromi intézmény a „Nemcsak a múltnak, hanem a jövőnek...” című kiállítással pontos képet mutat a fővárosi közönségnek részlegeiről, tevékenységéről és gyűjte-ményéről.

Pozsony. A Duna Menti Múze-um (DMM) mutatkozik be a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában. A 130 éves komáromi intézmény a „Nemcsak a múltnak, hanem a jövőnek...” című kiállítással pontos képet mutat a fővárosi közönségnek részlegeiről, tevékenységéről és gyűjte-ményéről. A hozzáértéssel installált, átláthatóan felépített tárlat augusztus 25-ig tekinthető meg a Brämer-kúriában.

Az 1886-ban alapított komáromi múzeum gyűjteményét 140 ezer múzeumi tárgy alkotja. Ezek egy része jelenleg nyolc állandó és két hosszú távú kiállításon tekinthető meg, de időszaki bemutatókat is rendeznek a gazdag anyagból, amelynek reprezentatív része most átmenetileg Pozsonyba költözött.

A Brämer-kúriában rövid történeti áttekintés nyitja a komáromi múzeumi sétát. A kezdeteket külön vitrinben azokkal a tárgyakkal idézik fel, melyek a múzeumalapítás idején, a 19. század 80-as éveiben kerültek be a gyűjteménybe. A séta a jelenben folytatódik: panelok ismertetik a múzeum főépületében, vagyis a Kultúrpalotában, valamint a Zichy-palota kiállítótermében látható állandó kiállításokat. Külön tábla mutatja be a komáromi erődvonal VI. bástyáját, ahol 1993 óta római kori kőtár fogadja a látogatókat. A Duna Menti Múzeum római kori gyűjteménye a maga nemében a legnagyobbnak számít Szlovákiában. A múzeum kiállítóhelyei közül nem hiányzik a martosi tájház sem; az 1871-ben épült hagyományos nádfedeles parasztház, amelynek berendezése a 19. és 20. század fordulójának állapotát tükrözi.

Csütörtöky József múzeumigazgató tájékoztatása szerint az utóbbi időszakban évente 12–14 időszaki kiállítást rendeznek a Zichy-palota és a Kultúrpalota termeiben. A közelmúltban is sokrétű volt a komáromi múzeum kiállítási tevékenysége: külön tablón a korábbi tárlataihoz készült meghívókból látható egy csokorra való, a múltban tartott rendezvényeket beharangozó és reklámozó plakátokból pedig egy hirdetőoszlopra került fel néhány – mindkét megoldás hatásos múltidézés.

A „Nemcsak a múltnak, hanem a jövőnek...” a Duna Menti Múzeum gyűjteményét tárgyakkal is bemutatja – ezeket két teremben helyezték el. Az egyikben válogatás tekinthető meg a régészeti, a történeti, a néprajzi és a természettudományi gyűjteményből. A másik teremben pedig képzőművészeti alkotások adnak ízelítőt a múzeumban őrzött műtárgykollekcióból, valamint becses kiadványok kerültek üveg alá a csaknem 50 ezer kötetet számláló, nagy értékű szakkönyvtárból, amelynek gyűjtőköre a régészetet, a történelmet, a művészettörténetet, a néprajzot, a zoológiát és a botanikát öleli fel.

130 évet járhatunk be a Brämer-kúriában vendégeskedő komáromi tárlaton. A nyár folyamán érdemes rá hosszabb időt szánni, mert rengeteg információval és muzeális értékkel szembesíti a látogatót.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?