Oscar, a filmesek álomszobra

Az Oscar-díjak évi díjkiosztó ünnepségét vasárnap tartják Los Angelesben.

Szoborfényezés díjátadó előttReuters-felvételAz első Akadémiai Díjkiosztó 1929. május 19-én volt. Ekkor mindössze 250 ember vett részt a ceremónián, és egy jegy tíz dollárba került. Manapság nem lehet jegyet vásárolni az eseményre, oda csak a meghívottak léphetnek be. Sztárok és előkelőségek felvonulása kíséri az ünnepséget, s mozirajongók milliói szegezik magukat a televízió képernyője elé, hogy megtudják, ki nyerte az aranyszobrot. Televízióban 1966-ban mutatták be először az Oscar-ceremóniát színesben. 1971 és 1975 között az NBC sugározta, majd az ABC vette át a feladatot 1976-tól. Az esemény sugárzásának joga – szerződés szerint – 2008-ig érvényes ebben a formában.

Az Oscar az Academy of Motion Picture Arts and Sciences hivatalos díja, egyben az amerikai filmszakma legnagyobb elismerése. Az Oscar szobrot Cedric Gibbons tervezte, amelyet George Stanley szobrász készített el.

A díj egy lovagot ábrázol, keresztes karddal a kezében. A figura filmtekercsen áll, amelynek öt része az akadémia színészeit, íróit, rendezőit, producereit és műszaki embereit szimbolizálja. A szobor 3,85 kilót nyom, 34,3 centi magas, bronz, 24 karátos arannyal borítva, és feketemárvány talapzaton áll.

Hogy miért kapta az Akadémiai Díjkiosztó, illetve a szobor az Oscar nevet, rejtély maradt. A legnépszerűbb mítosz szerint Margaret Herrick, az Akadémia egyik dolgozója észrevette, hogy a szobor hasonlít Oscar bácsikájára, így az Akadémia emberei ezzel a névvel kezdték el azonosítani.

2000. március 10-én 550 szobornak nyoma veszett a Chicagótól Los Angelesig tartó úton. Kilenc nappal később 532 előkerült egy Los Angeles-i kuka mellett. Willie Fulgear utcaseprő találta meg, aki ezért aztán meghívottként részt vehetett a ceremónián.

Érdekességek

A Ben-Hur (1959) és a Titanic (1997) nyerte a legtöbb Oscar-díjat, mindkettő tizenegyet. A Ben-Hur tizenöt, a Titanic tizenhét jelölést kapott.

A Legjobb Színésznő kategóriában Katharine Hepburn és Meryl Streep kapta a legtöbb jelölést, mindketten tizenkettőt. Igaz, Hepburn ebből négy, Streep „csak” két díjat nyert.

Jack Nicholson vezeti a Legjobb Színészek listáját három Oscar-díjjal, tizenegy jelölésből. Tíz jelölés ellenére Laurence Olivier csak egy Legjobb Színésznek járó díjat kapott, míg a kilenc alkalommal jelölt Spencer Tracy kétszer vehette át a szobrot.

Tizenkilenc jelöléssel és két díjjal a Legjobb Rendező, illetve a Legjobb Forgatókönyvíró kategóriában Woody Allen vezet, de mindössze egyszer jelölték a Legjobb Színész kategóriában.

Walt Disney kapta minden idők legtöbb Akadémiai Díját, összesen huszonhatot. 1938-ban az Akadémia egy nagy és hét kisméretű Oscar-díjjal tüntette ki Walt Disney-t a Hófehérke és a hét törpe (1937) című filmjéért.

Mindössze három film nyerte el egyidejűleg a legfontosabb öt díjat: Legjobb Film, Legjobb Színész, Legjobb Színésznő, Legjobb Rendező és Legjobb Forgatókönyvért. Ezek az Ez történt egy éjszaka (1934), Száll a kakukk fészkére (1975) és A bárányok hallgatnak (1991).

Olaszország vezeti a Legjobb Külföldi Filmeknek járó díjak listáját: huszonhat jelölésből tízet kapott meg. Huszonkilenc jelölésből Franciaország kilencet tudhat magáénak.

Charlie Chaplinnek húsz évet kellett várnia, míg Rivaldafény (1952) című filmje elnyerte a Legjobb Drámáért járó Oscar-díjat.

Jessica Tandy a legidősebb színésznő, aki Oscar-díjat nyert. 81 évesen vette át a szobrot a Miss Daisy sofőrje (1989) című filmben nyújtott alakításáért a Legjobb Színésznő kategóriában. Ez volt élete első jelölése.

A legidősebb színész, aki Oscart nyert, Groucho Marx volt. Becsület-díjat kapott 1973-ban, 83 éves korában.

A legfiatalabb Oscar-nyertes a hatéves Shirley Temple volt, aki egy kisméretű szobrot vehetett át 1935-ben. Becsület-díjat kapott.

Két évvel azelőtt, hogy Marlon Brando elutasította a Legjobb Színésznek járó díjat a Keresztapa (1972) című filmben nyújtott alakításáért, kérte az Akadémiát, hogy helyettesítsék a Rakparton (1954) című filmért kapott szobrot, amelyet elloptak tőle.

Michael Jackson 1,54 millió dollárt fizetett New Yorkban egy Oscar-díjért 1999 júniusában. A szobrot eredetileg David O’Selznick producernek ítélték oda az Elfújta a szél (1939) című filmért.

Néhány, Oscar-díj átadáson viselt ruhát elárvereztek New Yorkban 1999-ben. A legtöbbet, 167 ezer 500 dollárt egy zöldeskék-ibolya kreáció ért, amelyet az 1969-es átadáson Elizabeth Taylor viselt. A második legdrágábban elkelt ruha egy fekete selyem és galambszürke tüll, amelyet Jean Paul Gaultier tervezett. A ruhát Madonna viselte az 1998-as Akadémiai Díjkiosztón, és 79 ezer 500 dollárért kelt el.

u Mindössze három olyan esemény volt, amely megváltoztatta a ceremónia időpontját. 1938-ban árvíz miatt halasztották el egy héttel, 1968-ban a Martin Luther King elleni merénylet okozott kétnapos késést, 1981-ban pedig egy Ronald Reagan elleni merénylet kísérlete késleltette egy nappal a ceremóniát. Az Amerikai Filmakadémia 75. jubileumi Oscar-díj átadási ünnepsége tavaly – az iraki háborúra való tekintettel – a szokásosnál rövidebb ideig tartott és kevésbé volt látványos, mint más években.

Magyar vonatkozás: Szabó István 1979-ben forgatott Bizalom című alkotását Oscar-díjra jelölték, majd 1981-ben a Klaus Mann regényéből rendezett Mephisto című filmjével már elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat. További Oscar-díjra jelölt alkotásai a Redl ezredes és a Hanussen.

A csehszlovák filmművészet, annak is cseh része sokkal jobban áll Oscar-ügyben. Három film, 1965-ben az Üzlet a Korzón (Jan Kadar, Elmar Klos rendezésében), 1967-ben a Szigorúan ellenőrzött vonatok (Jiří Menzel), míg 1996-ban a Kolja (Jan Svěrák) kapott díjat a legjobb külföldi filmért. Szintén cseh sikernek számít az 1975-ben Oscarral díjazott Száll a kakukk fészkére és az 1984-es nyertes Amadeus, hiszen mindkét filmet a Csehországból emigrált Miloš Forman rendezte. Ő egyébként még csehszlovák rendezőként be-gyűjtött két jelölést: 1996-ban az Egy szöszi szerelmeiért és 1968-ban a Tűz van babámért. De jelölték 1986-ban Menzel filmjét Az én kis falumat (Bán János főszereplésével), 1991-ben Jan Svěrák Elemi iskoláját, 2000-ben pedig Jan Hřebejk Élet minden áron című filmjét, amelynek egyik főszereplője Kassai Csongor. (mert)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?