Ütős szlovák–norvég zenei projekt a slágerlistán

dd

Ritkán kerül fel hazai album az európai világzenei slágerlistára. A Building Bridges nevű szlovák–norvég vegyes csapatnak ez most sikerült: Spev című albumuk negyedik a listán.

Az ötletgazda és a projekt vezetője Jozef Lupták csellóművész volt, akit főleg a komolyzene kedvelői ismerhetnek, illetve azok, akik jártak már a pozsonyi Konvergencie fesztiválon. A kortárs zene legfontosabb rendezvényének ugyanis szintén Jozef Lupták az alapítója és egyik programfelelőse.

A sokoldalú zenész meglepő hasonlóságokat talált a skandináv és a közép-európai népzene között, ezért hozta létre a Building Bridges zenekart – ami persze nem egészen igaz, hiszen a formáció szinte magától formálódott. Olyan kisérletező kedvű zenészek alkotják, akik gyakran letérnek a kitaposott utakról. Szinte valamennyien szerzőkként is jelen vannak a lemezen, azaz saját ötleteiket is megvalósíthatták.

A felvételek Szlovákiában zajlottak, az album a Konvergencie égisze alatt, a Slnko Records segédletével látott napvilágot, a lemezbemutató koncertre pedig az idei Pohoda Fesztiválon került sor, pár órával a mindent elsöprő szélvihar előtt.

A Spev cím senkit se tévesszen meg: az albumon szereplő dalok között sok az instrumentális szerzemény. Amikor viszont énekelnek rajta (a norvég Åsne Valland Nordli és a szlovák Gabriela Kováčiková), akkor az izgalmasan összefonódó szólamok uralják a terepet. A dalok népzenei és kortárs komolyzenei struktúrákból építkeznek, a két világ, illetve a skandináv és a szláv népdalkincs organikusan fonódik össze.

Eddig először (és utoljára) 2019-ben került hazai album az európai élmezőnybe – a Hrdza zenekar szintén a negyedik helyet kaparintotta meg a világzenei toplistán, amelyet nemzetközi szakemberek állítanak össsze. Az októberi listát egyébként a Buzz' Ayaz nevű ciprusi formáció Glitterbeat című lemeze vezeti, a második helyen egy marokkói, a harmadikon egy jemeni zenekar végzett.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?