ORVOSI SZÓTÁR MINDENKINEK

Exantéma
Számos fertőző betegség kísérő tünete lehet, vörös színű kiütések megjelenése a bőrön.

Exantéma szubitum
Háromnapos láz. Vírusos eredetű, bőrkiütésekkel járó gyermekbetegség, aminek tünetei hasonlítanak a rubeólára (rózsahimlő), de azzal nem teljesen azonosak.

Exantéma

Számos fertőző betegség kísérő tünete lehet, vörös színű kiütések megjelenése a bőrön.

Exantéma szubitum

Háromnapos láz. Vírusos eredetű, bőrkiütésekkel járó gyermekbetegség, aminek tünetei hasonlítanak a rubeólára (rózsahimlő), de azzal nem teljesen azonosak.

Exhibicionizmus

A szexuális viselkedés zavara, a nemi ösztön eltévelyedése. Az exhibicionista személy szexuális örömet érez, ha nemi szerveit nyilvánosan mutogathatja másneműek vagy gyerekek előtt. Rendszerint aggkori vagy súlyos alkoholos elbutulás következtében, sokszor gyengeelméjűek esetében fordul elő.

Exosztózis

A csont felszínén keletkező változó méretű, jóindulatú, jól kitapintható csontszövet-szaporulat. A kinövés csak akkor fájdalmas, ha mozgáskorlátozottságot okoz.

Extrapiramidális rendszer

Kéregalatti rendszer. Az agykéreg és a thalamusz („lakótelep“) alatt található szürkemagvak és idegpályák összessége, mely az izomtónus fenntartásáért és a mozgások szabályozásáért felelős.

Extrapiramidális szindróma

A kéregalatti rendszerben keletkezett zavarokhoz társuló tünetek összessége. E tünetek közé tartozik a reszketés, a mozgáskorlátozottság és egyfajta magas vérnyomás.

E jelenségek elsősorban a Parkinson-kóros betegnél figyelhetők meg, azonban más betegségek kísérő tünetei is lehetnek, pl. fertőző agyvelőgyulladás, bizonyos mérgezések, erőspszichiátriai gyógyszerekkel történő hosszas kezelés vagy meghatározott területeken elhelyezkedő agydaganatok esetén.

Lásd: Parkinson-kór, Extrapi-ramidális rendszer

Extraszisztolé

A szív ritmuszavara, mely a szívizom korai összehúzódása miatt jön létre. Ezt a kóros jelenséget az érintett többé-kevésbé ijesztőnek éli meg.

Egészséges szív esetén néha egy-egy extra szívverés normális esetben is előfordulhat, azonban valami kóros elváltozás tünete is lehet.

Fagyás

Hideghatás okozta elváltozás, mely elsősorban a test távoli szerveit érinti (kéz, láb, orr, fül). A megfagyott testrész lilásvörös, duzzadt és igen fájdalmas, esetenként vízhólyagok képződnek és berepedések jelennek meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?