Nagy érdeklődés a fiatalok részéről

A Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál Szlovákiában az év utolsó nagy filmeseménye.

A Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál Szlovákiában az év utolsó nagy filmeseménye. Öt évvel ezelőtt azért is döntött úgy a fesztiváligazgatóság, hogy december első hetében rendezik meg a szemlét, hogy legyen egy fórum, egy nagyszabású igazi téli mustra, amelyen bemutathatják azt, ami az adott esztendőben elkészült a különböző filmműhelyekben, s ami a tavaszi és nyári fesztiválok bemutatóira, versenyprogramjába és különböző szekcióiba még nem juthatott el.

Az idei mustra az enyhe időjárásnak köszönhetően nem sikeredett didergős fehérre, mint a tavalyi, amikor is olyan áldás szakadt ránk hóból, hogy a fesztivál pár napján szinte csak gyalog lehetett megközelíteni a szemle helyszínét, amely az idén változott. A Ster Century helyett ezúttal a Auparkban lévő Palace Cinema öt vetítőterme adott otthont a szemlének. Az új helyszín szokatlannak tűnt: nagyobb volt a tolongás, olykor lassúbb, akadozóbb a jegykiadás. Viszont az új helyszín hozott egy nagy pluszt. Hogy a nagyteremben szinkrontolmácsolás helyett feliratozó gép fordította a filmeket. Bár a szinkrontolmácsolás gyakori hiányosságait, hogy nem bírja követni a párbeszédek dinamikáját, a számítógépes technika sem küszöbölte ki mindig teljesen. Sokszor hosszú mondatokra leállt a gép, s a kivetítőn megakadt a szlovák szöveg, így aztán eme mondatok tartalma végleg elveszett azok számára, akik sem az eredeti szöveget, sem az angol feliratozást nem értették – a fesztiválkópiák ma már eleve angol feliratozással készülnek. Ez azért is hasznos dolog, mert mostanra megjelent a fesztiválon az a nemzedék, amelynek nagy többsége már nem vesz igénybe tolmácskészüléket: vagy az eredeti nyelven, vagy az angol feliratok révén tud kommunikálni az adott filmmel.

A szemle közönségét ezúttal is zömmel fiatalok alkották, talán ezért is nem volt olyan zajos a fesztivál illusztris vendégének, Anita Ekbergnek a jelenléte. A Rómából az Édes élet című korai Fellini-opus díszbemutatójára érkezett hetvenéves színésznő kellemes színfoltja volt a pozsonyi rendezvénynek, ugyanakkor inkább csak azok szívét dobogtatta meg, akik vagy fiatalabb korukban látták az Édes életben és rajongtak érte, vagy akik szorosabban kötődnek a filmhez, a filmszakmához, és ismerik életművét. A szemle közönsége bizonyára nagyobb ovációval fogadott volna díszvendéget saját kedvencei közül: Nicole Kidman, Jennifer Lopez, Brad Pitt, Antonio Banderas, Colin Farrell és hasonló kaliberű filmcsillagok óriási szenzációt jelentettek volna. Abban persze a közeljövőben aligha reménykedhetünk, hogy ilyen sztárok látogatnak el a pozsonyi vagy más, hasonló múltú közép-európai szemlére. Ezeknek ugyanis se olyan rangjuk nincs még, amely – a velencei vagy a cannes-i mustrákhoz hasonlóan – már hollywoodi nagyágyúkat is vonzana, sem olyan költségvetésük, amelyből a magas gázsit meg lehetne fizetni. A pozsonyi szemlén ezért inkább fiatal, első és másodfilmes rendezőkkel találkozhatott a közönség – mivel a versenyprogramba debütáló, illetve kezdő rendezők nevezhettek be első vagy második játékfilmjükkel.

A statisztikai kimutatások szerint a szombaton véget ért fesztivál rekordnézettséget ért el, többször túllépte a Palace Cinemas multiplex maximális napi látogatottságát. A jegyeladás, illetve a jegykiadás alapján számított adatok szerint a szemlének 29 ezer nézője volt. Az érdeklődést az is mutatja, hogy ezer vendéget akkreditáltak, ebből 65 volt a külföldi. A sajtó is megkülönböztetett figyelemmel kísérte az eseményt: 144 újságíró akkreditáltatta magát.

Az idei szemle azzal végződött, hogy meghatározták a VI. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál időpontját: 2004. december 3–11.

A fesztivál díjai

A nemzetközi zsűri Dan Wolman izraeli rendező elnökletével a tizennyolc produkció közül Vladimír Morávek színházi rendező első mozgóképének, az Unalom Brünnben című cseh filmnek ítélte a fődíjat, amelyet Adriana Sklenaříková topmodell adott át.

A legjobb rendezés és forgatókönyv díja Sedigh Barmaké az Osama című afgán, japán és ír koprodukcióban készült filmjéért.

A legjobb operatőri munka Oleg Lukicsevet dicséri, aki Az utolsó vonat című orosz filmet fényképezte.

A legjobb férfiszínész Maruf Pulodzoda (Angyal a jobb oldalon), a legjobb női színész Kateřina Holánová (Unalom Brünnben) lett.

A rendezői különdíjat Li Yangnak ítélték oda a Vakakna című hongkongi, kínai és német koprodukcióban forgatott filmjéért.

A filmkritikusok díját (FIPRESCI) A sziget című olasz film nyerte poétikus nyelvezetéért (rendezője: Costanza Quatriglio).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?