Múzeum a magyar nyelvnek

A maga nemében egyedülálló múzeum nyílik a magyar nyelv tiszteletére a nyelvújító Kazinczy Ferenc falujában, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Széphalomban.
Az épületkomplexum három részből tevődik majd össze – ismertette a részleteket Kormos Dénes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke.

A maga nemében egyedülálló múzeum nyílik a magyar nyelv tiszteletére a nyelvújító Kazinczy Ferenc falujában, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Széphalomban.

Az épületkomplexum három részből tevődik majd össze – ismertette a részleteket Kormos Dénes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke. Mint mondta: a Magyar Nyelv Múzeumát a nyelvújító Kazinczy emlékmauzóleuma mellett építik meg abban a parkban, amelynek „fái között Kazinczy is gyakran sétált, és amelynek részleteit ő maga álmodta meg” – tette hozzá.

A nyelvújító rajzain láthatóak a sétányok, a vízesésszerű szökőkutak, ezeket felhasználják a park kialakításakor. A jelenleg Sátoraljaújhely közigazgatási területéhez tartozó Széphalomban több mint másfél ezer négyzetméteres területen épül fel a Magyar Nyelv Múzeuma, „az országban egyedülálló létesítmény. (...) Az épületegyüttes három egysége az állandó kiállításoknak helyet adó rész, az időszakos tárlatok otthona, valamint külön helyezkedik majd el a könyvesház”.

Kormos Dénes emlékeztetett arra, hogy Széphalom Magyarország egyik leglátogatottabb irodalmi emlékhelye. Itt áll a Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezésére építtetett Kazinczy Mauzóleum, amelyet 1873-ban adtak át. A múzeumkert környezete és szellemi öröksége szakmai szempontból is indokolja, hogy ezen a helyen épüljön meg a Magyar Nyelv Múzeuma.

A parkban egyébként kialakítják a „Halhatatlanok csarnokát, azok szobraival, akik ezen a területen értéket alkottak”, valamint lesz egy „Nyelvcsaládfa Liget, amely bemutatja a magyar és rokon nyelvek kapcsolatát, történelmét”.

Az 1500 négyzetméter alapterületűre tervezett intézményben hang-, dokumentum- és videó-anyag szolgálja majd a nyelvi kultúra értékeinek közreadását, megismerését; az épületben színi előadásokra is várják majd az érdeklődőket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?