Már a NASA is felfigyelt a Real Madrid szuperszakemberére

Real

Ha egy átlagos szurkolónak felteszik a kérdést, ki volt az a szakember, akinek az elmúlt tíz évben a legtöbbet köszönheti a Real Madrid, szinte biztos, hogy Zinédine Zidane vagy Carlo Ancelotti nevét mondják. A játékosok közül viszont többen felemlegetnék Antonio Pintust, aki 2016 óta a második etapját tölti a klubnál, ahol eddig négy Bajnokok Ligáját nyert, és a felnőttkeret fizikai felkészítéséért és az összes csapat munkamódszertanáért felel. Olyannyira, hogy munkásságára a NASA is felfigyelt.

Antonio Pintus 1962. szeptember 26-án született Torinóban, és bár sohasem futballozott, a sport igazából nem is ebből a megközelítésből érdekelte. Ő úgy vélte, kellenek olyan szakemberek is, akik a fizikális felkészítésért felelősek, és ha ezen a téren is lehet haladni a korral, az komoly előnyt jelenthet a riválisokkal szemben.

A pályafutását 1986-ban kezdte a Settimo Calcio 1912 atlétikai szekciójánál, később dolgozott dzsúdósokkal is, de igazán az 1991–1992-es szezonban robbant be, amikor a Giovanni Trapattoni irányította Juventus erőnléti edzője lett. Akkor is maradt, amikor 1994-ben Marcello Lippi lett az edző, így részese lehetett az 1995–1996-ban megnyert Bajnokok Ligájának.

1998-ban a Chelsea-hez szerződött, ahol két évig dolgozott (nyert egy FA-kupát és egy angol Szuperkupát), majd az Udinesenél eltöltött pár hónap után 2001-ben Didier Deschamps – aki még a Juventus játékosaként ismerte – az AS Monaco stábjához hívta. A hercegség csapatánál öt év alatt egy Ligakupa-győzelem, egy bajnoki ezüstérem és egy BL-döntő volt a mérlege, nem véletlen, hogy amikor Deschamps-pal 2006-ban a Juventushoz ment, őt is vitte magával.

A West Hamnél eltöltött két év (2008–10) után visszatért Deschamps-hoz egy szezonra a Mar­seille-hez (2010–11), majd megfordult Palermóban (2012–2013) és Sunderlandben (2013–2015).

Madridban indult hódító útra

2016-ban érkezett a Real Madridhoz, ahol januárban Zinédine Zidane-t nevezték ki edzőnek, ám az első pár hónap alatt nagyon elégedetlen volt a fizikai mutatókkal. Ugyan a csapat megnyerte a BL-t, Zidane mégis többre vágyott és a nyáron elérte Pintus szerződtetését. Még úgy is, hogy addigra a szakember már elígérkezett a Lyonhoz és ki kellett vásárolni…

Zidane ismerte őt még a torinói időkből, a játékosok által a módszerei keménysége miatt csak őrmesternek csúfolt Pintus pedig odatette magát. Alaposan meghajtotta a játékosokat az előszezonban, egy olyan időszakban, amikor a labda nélküli fizikai edzés és az erőnléti munka a legfontosabb.

A Zidane-féle Real pedig meghódította Európát: 2017-ben és 2018-ban BL-t nyert, 2017-ben be­húz­ta a La Ligát, a spanyol és az európai Szuperkupát és a klubvébét is, utóbbiban egy évvel később címet védett. Bár a francia klasszis 2018 májusában távozott, Pintus maradt, pechjére az érkező Julen Lopetegui nem számított rá, ám a klub nem engedte el, és miután a trénert 138 nap után menesztették, Santiago Solari mellett ismét szerephez jutott.

2019 márciusában aztán Zidane visszatért, de már nem Pintusszal, hanem Gregory Duponttal kívánt együtt dolgozni, így a mellőzött szakember elfogadta az Inter hívását és csatlakozott Antonio Conte stábjához. A közös munka a 2021-es bajnoki címben csúcsosodott ki.

Ennek ellenére örömmel vette Florentino Pérez telefonhívását, aki azt mondta, várják vissza Mad­ridban, mert az új edző, Carlo Ance­lotti számít rá. Pintus jött, látott és győzött: a Real azóta 2022-ben  és 2024-ben is öt-öt trófeával zárt (La Liga, BL, európai és spanyol Szuperkupa, klubvébé), 2023-ban pedig begyűjtötte a Király-kupát.

Technológia és az adatelemzés

De mi az a Pintus-módszer, amelynek köszönhetően szinte minden csapat szárnyalt? Milyen innovatív módszereket vet be, hogy a játékosokat hosszú és megerőltető szezonon keresztül is csúcskondícióban tudja tartani?

Az biztos, hogy ahol eddig felbukkant, ott a játékosok már az előszezon megkezdésére remek formában érkeztek. A tréner egyénre szabott tervekkel ostromolta a játékosokat a nyári szabadságuk alatt is, a labdarúgók pedig rettegtek attól, hogy rossz állapotban térnek vissza, ezért maximálisan elvégezték a feladatokat.

Pintus módszertanában a technológia és az adatelemzés nagyon fontos szerepet tölt be: mindent összegyűjt, tanulmányoz és felhasznál a tervek elkészítéséhez.

Az előszezonban gyakran előkerül egy speciális maszk, amely segít felmérni a játékosok fizikai állapotát. A maszk az oxigén- és szén-dioxid-szintjük rögzítésére és elemzésére szolgál: a készüléket egy rugalmas szalaggal erősítik a fejhez és nyakhoz, a belőle kiinduló csövek és kábelek pedig hátukra erősített elektronikus eszközhöz csatlakoznak.

Az adatokból egyrészt kiderül, mennyi az a maximális oxigénmennyiség, amelyet az egyén légzéssel be tud vinni a szervezetébe (ez lehetővé teszi az aerob kapacitás meghatározását), másrészt megtudható az anyagcsere-sebesség is, és kiderül az a minimális energiamennyiség, amelyre az embernek szüksége van a szervezet megfelelő működéséhez szükséges létfontosságú funkciók ellátásához.

 „Ezeknek a teszteknek az a céljuk, hogy személyre szabjuk a versenymunkát. Így megtudhatom, hogy a játékosoknak még hosszú, alacsony intenzitású futómunkára van szükségük, vagy tudok-e intenzívebb és gyorsabb edzést végezni” – magyarázta.

„Fontos, hogy márciusban megismételjük, mert ez segíthet megérteni, hogy kell-e folytatni az aerob munkát, vagy elhagyhatjuk, mert olyan jó állapotban van a csapat, és csak a sprintmunkára és a gyorsulásokra kell koncentrálni. Ez történt a tavalyi szezonban is” – tette hozzá a tréner, aki szerint tisztelettel, óvatosan, de kellő határozottsággal kell kínozni a labdarúgókat a teljesítőképességük határáig.

Maga az ördög

A 61 éves szakember a lyoni Claude Bernard Egyetem sporttudományi szakán tanult, később a római testnevelési egyetemen (Istituto Superiore di Educazione Fisica) a hosszútávfutásról és a maratonról írt tudományos értekezést és szerzett mesterdiplomát. Az erre helyezett hangsúly miatt kapta később Spanyolországban az El Latigo (Os­tor) becenevet.

Néhány éve gyógytorna szakon végzett a madridi Camilo Jose Cela Egyetemen, jelenleg pedig az Uni­versidad Europea de Madrid sporttudományi doktorátusán tanul.

Módszerét még Monacóban kezdte el tesztelni, ezt tökéletesítette az évek során. „A játékosok nem igazán szeretik ezt a tesztet, mert nagyon nehéz. Egyszer valaki azt mondta nekem: »Antonio, te vagy az ördög!« Ez megnevettetett” – mondta.

Állítólag idén nyáron Pep Guar­diola is megkörnyékezte, a Manchester City képviselői pedig személyesen felkeresték, hogy igénybe vegyék a szolgálatait, erre válaszul meghosszabbította madridi szerződését.

„Antonio nagyszerű szakember, az egyik legjobb, akivel valaha dolgoztam. Alázatos és nagyszerű, az apró részletekre koncentrál, a játékosok pedig nagyon bíznak benne. Igazán baráti a kapcsolatunk” – méltatta Ancelotti.

És sokan elismerik: amikor 2017-ben, Cardiffban 4–1-re verték a Juventust, az eufória közepette János Károly spanyol király az öltözőben csak annyit kérdezett: „És Pintus hol van?” Míg a 2022-es, Manchester City elleni elődöntős győzelem után Luka Modric őrjöngve ölelgette és üvöltve méltatta az erőnléti edzőt.

Segíti az Artemisz-programot

Bár az olasz szakmai tevékenysége 1986 óta a sport körül forog, már kinőtte a határait. Tavaly az Egyesült Államok Nemzeti Repülési és Űrhivatala (NASA) meghívta, hogy a houstoni űrközpontban előadást tartson azoknak az űrhajósoknak, akik részt vesznek az Artemisz-programban. A program célja az első nő és a következő férfi eljuttatása a Holdra 2026-ig.

Pintus és a NASA kapcsolata tavaly nyáron kezdődött, amikor a Madrid az előszezonban az Egyesült Államokban turnézott, Carlos Garcia-Galan, az ügynökség spanyol mérnöke pedig meghívást kapott egy madridi edzésre Houstonba.

„Bemutattak Antoniónak, aki elmondta, hogy nagyon érdeklik a NASA küldetései. Az edzésen mindössze 10 percig beszéltünk, de azonnal láttuk, hogy sok olyan téma van, amiben egyetértünk” – mesélte Garcia-Galan, aki az Orion-űrszonda programján dolgozik.

Pintus elment Cape Canaveralba, ahol egy hetet töltött, meglátogatta a laboratóriumokat és a kiképzőközpontot, első kézből láthatta az űrhajósok felkészülését és az Orion-küldetésben használt jármű szimulátorát. Beszélt a NASA részlegeinek alkalmazottaival, és a látogatása arra késztette a NASA mérnökcsapatát, hogy fontolóra vegye, vajon képesek lehetnek-e olyan gépeket vagy speciális gyakorlatokat kifejleszteni, amelyek beépíthetők az űrhajósok napi, űrbeli rutinjaiba.

„Az űrhajósoknak nem kell sportolóknak lenniük, de ugyanazok a módszerek működhetnek náluk” – mondja Garcia-Galan, aki szerint az olasz szakember a technológia és az adatelemzés ötvözésében látja a megoldást. A NASA vezetőit lenyűgözte, hogy Pintus hogyan használja fel az adatokat munkája során az egyes játékosok fizikai állapotának meghatározására.

„Most azt értékeljük, hogy mely tanulmányi területeket szeretnénk együtt felfedezni” – mondja Gar­cia-Galan. „Elmehetnénk egy kon­ferenciára, és közösen bemutathatnánk 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?