Csúcsot döntöttek a szamurájok

kép

Itt az első nem angol nyelvű produkció, amely hazavihette a legjobb drámasorozatnak járó Emmy-díjat. Négy díjat zsebelt be egy brit szexuális bántalmazásról szóló történet, a vígjátékok legjobbja pedig meglepetés lett. Ismét taroltak a streamingszolgáltatók.

A szamurájok világa

Egy angol tengerész japán hadurak polgárháborújába keveredik, valahol a 17. században. A sógun igazi divatprodukció lett, mely elérte, hogy ismét tömegek rajongjanak a japán kultúráért és a szamurájok világáért. A Disney+-on futó minisorozatot Rachel Kondo és Justin Marks készítette James Clavell 1975-ös, azonos című regénye alapján.

Az FX gyártásában készült sorozat szereplése már csak azért is bravúr, mivel az első nem angol nyelvű sorozatként nyerte el a legjobb drámasorozatnak járó elismerést. Emellett két főszereplője a japán színészek közül elsőként kapott Emmyt: Szanada Hirojuki a legjobb színész, Anna Sawai pedig a legjobb színésznő kategóriában nyert.

A sorozat egyébként már a múlt hétvégén is döntött egy rekordot, mégpedig a Creative Arts Emmy-díj-átadón. Itt 14 díjat kapott, a mostani hétvégén ezt a számot néggyel növelte.

Justin Marks executive producer a díjátadón köszönetet mondott a sorozatot támogató Disney, Hulu és FX platformoknak. „Önök zöld utat adtak egy nagyon drága, feliratos japán korabeli darabnak, amely egy költőverseny köré épül” – mondta Marks. „Fogalmam sincs, miért tettétek ezt, de köszönöm, hogy bíztatok ebben a hihetetlen csapatban.”

Nos, a streamingplatformok támogatása azért nem is annyira meglepő, hiszen a japán kultúra kifejezetten népszerű a mozivásznon – a női nézők számára a gésák világát, a férfiaknak a szamurájokat juttatja az eszébe. Rengeteg mozisiker kötődik a japán kultúrához, gondoljunk csak az olyan filmekre, mint az Egy gésa emlékiratai, Az utolsó szamuráj vagy épp a Kill Bill. A sógun sikere tehát, ha nem is volt előre borítékolható, sejteni azért lehet, miért láttak benne fantáziát a streamingplatformok.

Abúzustörténet a Netflixen

A Szarvasbébi a legjobb minisorozat Emmyjét vitte el. A széria alkotóját és főszereplőjét, Richard Gadd skót komikust mindkét minőségében díjazták a gálán, ráadásul a produceri munkájáért is kapott egy díjat, míg Jessica Gunning a legjobb mellékszereplő lett.

kep

A Szarvasbébi történetének főszereplője egy humorista – Gadd alteregója –, aki az őt ért zaklatásokról mesél. Gaddet több éven át zaklatta egy nő (a karakter alakításáért kapta  Gunning a színészdíjat). A meglehetősen bonyolult zaklató-áldozat kapcsolatot feltáró sztoriba Gadd egy múltbeli emléke is beköszön, amikor pályája kezdetén egy férfi – a televíziós iparág egyik szereplője – szexuális abúzust követett el ellene.

A Netflix egyik legnépszerűbb produkciója azonban nem csupán a nézettségi sikerek miatt került a figyelem középpontjába. A nő, akiről Gadd a zaklató karakterét mintázta, jelenleg rágalmazás és magánélet megsértése miatt pereli a Netflixet. S bár a sorozatból a brit média ellentmondásosan írt, az Emmy-díjak azt igazolják, hogy nagy szükség van arra, hogy napvilágot lássanak az ilyen narratívák.

„Nem gondoltam, hogy valaha is rendbe hozom az életemet” – mondta Gadd a díjátadón. „Soha nem gondoltam volna, hogy képes leszek helyrehozni, ami velem történt, és újra talpra állni. És most itt vagyok, alig több mint egy évtizeddel később, és átvehetem a televíziózás egyik legnagyobb díját” – mondta Gadd, aki arra biztatta a televíziósorozatok készítőit, hogy „kockáztassanak, tolják ki a határokat, kutassák a kényelmetlent, és merjenek hibázni a végeredmény érdekében.”

Elhalkul a királyi dráma

Nagy várakozás övezte a Netflix egyik legnézetebb produkciója, A korona utolsó évadát. A hatodik széria az angol uralkodói család kilencvenes évek végén történt eseményeit, köztük Diana hercegnő halálát dolgozza fel. Az évad azonban messze nem lett olyan sikeres, mint az eddigiek: az előző öt évad összesen 23 Emmy-díjat zsebelt be, idén ehhez csupán egyet tudott hozzátenni. A díjat Elizabeth Debicki vehette át, aki Diana hercegnő megformálásáért kapta meg a legjobb mellékszereplő kategória díját.

A hercegnőt alakító ausztrál színésznő, Debicki szerepelt a Tenet, A nagy Gatsby és A galaxis őrzői című filmekben is. Bár a színésznő teljesítményét dicsérték a kritikusok, a hatodik évad valahogy ellentmondásos véleményeket váltott ki, sokan arra a véleményre jutottak, hogy Peter Morgan forgatókönyvírónak el-fogytak a jó ötletei – leginkább Diana hercegnő autóbalesetét bemutató jelenetet, illetve az azt követő epizódokat kritizálták leginkább.

A vígjátékok

A vígjátékok között a Hacks – A pénz beszél győzelme meglepetésnek számít, a legnagyobb esélyesnek A mackót tartották. A Hacks női főszereplője, Jean Smart egymás után harmadik alkalommal kapott Emmyt a 2021 óta futó sorozatért, ezzel összesen már hat van neki.

A szintén az FX gyártásában készült A mackó hét díjat kapott az este során. Jeremy Allen White lett a vígjátéksorozatok legjobb férfi színésze (tavalyi sikere után másodszor), Ebon Moss-Bachrach pedig legjobb mellékszereplőként újrázott. Meglepetés, hogy a hölgyek között Liza Colón-Zayas lett a legjobb mellékszereplő, szintén A mackóban nyújtott alakításáért. A mackó rendezője, Chistopher Storer immár második Emmy-jét kapta meg a szériáért.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?