Minority Film Festival

Pozsony. Negyedszer rendezik meg a szlovák fővárosban a Kisebbségi Filmfesztivált (Minority Film Festival). Idén október 5. és 8.

Pozsony. Negyedszer rendezik meg a szlovák fővárosban a Kisebbségi Filmfesztivált (Minority Film Festival). Idén október 5. és 8. között a Mladosť és a Tatra moziban huszonöt alkotást mutatnak be: játék- és dokumentumfilmeket, egész estés és rövidfilmeket – valamennyinek a kisebbségek, a tolerancia és a szolidaritás a témája.

Az ünnepélyes megnyitót a Tatra moziban tartják, amelyen két opust vetítenek le. A Chačipe című cseh filmet (amely már Magyarországon is látható), Miroslav Janek rendezését egy gyermekotthon lakóinak életéről. A másik alkotás Lena Einhorn svéd–lengyel koprodukcióban készült Nina útja című munkája, amely egy, a varsói gettót átélt lengyel lány történetét meséli el. Lena Einhornt a Garbo titokzatos világa című film rendezőjeként ismerhettük meg: ebben annak a levelezésnek az alapján alkotta meg a díva portréját, leplezte le „másságát”, amelyet Garbo Mercedes de Acosta hollywoodi forgatókönyv-írónővel folytatott.

ĺzelítőképpen említsünk néhány címet a kínálatból – ezekre azért is érdemes odafigyelni, mivel értékes alkotások, s a Kisebbségi Filmfesztivál minden vetítésére ingyenes a belépés, tehát kivételes alkalom, hogy megnézzük e produkciókat. Kezdjük a sort egy magyar mozival: Gauder Áron nagy sikerű, káprázatos humorú, egész estés animációs filmjével, a Nyóckerrel, amely a budapesti dzsungel mélyére, a nyolcadik kerületbe kalauzol magyarok, cigányok, kínaiak és arabok közé. A török bevándorlók helyzetével foglalkozik Faith Akin kegyetlen valóságú, komor drámája, a Fallal szemben, mely arra mutat példát, milyen tragédiákhoz vezethet, ha egy bevándorló, muszlim hagyományokat őrző család már Németországban született lánya – feladva a gyökereket – új hazájának kultúrájához ragaszkodik inkább. Műsorra kerül a tavalyi Oscar-gála legtöbbet emlegetett, illetve vitatott filmje is: Ang Lee A barátságon túl című romantikus opusa, amely két cowboy tragikus szerelméről szól. A fesztivál programjában abszolút megérdemelt helye van Terry George „véres filmjének”, a Hotel Ruandának, mely az 1994-es kegyetlen ruandai mészárlásnak állít emléket. Vígjátéki elemekkel dolgozik, ám komoly problémára, az elmezavarodottság miatti kirekesztettség gondjaira mutat rá a német Til Schweiger rendezői munkája, a Mezítlábas szerelem. Az együtt jelentkező zsenialitás és őrület kérdésével foglalkozik John Madden Bizonyítás című izgalmas, romantikus drámája. Az olasz Roberto Benigni legújabb filmjével, a Tigris a hóban című vígjátékkal, a finn Mika Kaurismäki Brazil ritmus című dokumentumfilmjével, a francia Francois Ozon pedig az Utolsó napjaim című megrázó drámájával van jelen a Minority Film Festivalon. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?