Lux-díj az európai moziért

Strasbourg. Tegnap Strasbourgban adta át Hans-Gert Pöttering az Európai Parlament filmdíját. Az elismerést az Auf der anderen Seite (A másik oldalon) című német–török film kapta.

Strasbourg. Tegnap Strasbourgban adta át Hans-Gert Pöttering az Európai Parlament filmdíját. Az elismerést az Auf der anderen Seite (A másik oldalon) című német–török film kapta.

A fény mértékegységéről Lux-díjnak elnevezett elismerés célja, hogy felhívja a figyelmet az európai filmgyártásra, és megkönnyítse az európai filmek terjesztését. A Lux-díjból finanszírozzák majd a győztes film mozikban történő vetítéséhez szükséges technikai átalakítását, illetve feliratozását az EU 23 hivatalos nyelvén.

Az Európai Parlament felkérésére egy szakmai zsűri választott ki három európai filmet a megmérettetésre: Fatih Akin török származású német rendező Auf der anderen Seite (A másik oldalon) című alkotását, Cristian Mungiu román rendező 4 hónap, 3 hét és 2 nap című mozgóképét, valamint Manoel de Oliveira portugál rendező Belle toujours (Mindig szép) című munkáját. A filmeket 2007. október 1. és 18. között kilencszer vetítették az Európai Parlament brüsszeli épületében kialakított moziteremben. A díj odaítéléséről azok az EP-képviselők szavazhattak, akik mind a három filmet látták. A nyertes film képviseletében Hanna Schygulla színésznő – a soknyelvűség szimbólumaként – egy Bábel tornyát ábrázoló szobrot vehetett át az Európai Parlament elnökétől. A díjat egy belga művész, Jocelyne Coster tervezte.

Az EP elnöke a díj átadásakor azt mondta, ezzel az elismeréssel a parlament minden évben olyan filmet fog kitüntetni, amely Európa számára fontos, aktuális társadalmi kérdésekre hívja fel a figyelmet. A díjátadás az Európai Unió nyelvi sokszínűségére is utal – tette hozzá Hans-Gert Pöttering.

Hanna Schygulla köszönetet mondott az Európai Parlamentnek, amiért létrehozta a díjat, és örömét fejezte ki, amiért ezen a fórumon is szó esik az európai filmművészetről. (P.I.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?