Kundera állami díjat kap

Prága. Állami díjat kap Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényének első csehországi megjelenése alkalmából, valamint eddigi próza- és esszéírói munkásságáért – jelentette be tegnap a cseh kulturális minisztérium.

Prága. Állami díjat kap Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényének első csehországi megjelenése alkalmából, valamint eddigi próza- és esszéírói munkásságáért – jelentette be tegnap a cseh kulturális minisztérium.

Kundera az egyik legismertebb és legolvasottabb cseh író, bár jó néhány műve egyáltalán nem jelent meg cseh nyelven. A brünni születésű, francia állampolgárságú író tavaly végre beleegyezett abba, hogy cseh nyelven hivatalosan is nyomtatásban jelenjen meg A lét elviselhetetlen könnyűsége (1985), amelyet az egyik legfontosabb művének tartanak. Igaz, a regény 21 évvel ezelőtt már megjelent az író anyanyelvén, az emigárcióban élő Josef Škvorecký kanadai kiadójánál, s olyan hatalmas közönségsikert aratott, hogy Daniel Day-Lewis és Juliette Binoche főszereplésével Philip Kaufman filmet is készített belőle.

Milan Kundera évtizedek óta Franciaországban él, és hosszú ideje nem kommunikál a médiákkal. Utoljára 1990-ben írt cseh nyelven regényt, a Halhatatlanságot, s ez egyben napjainkig az utolsó műve is, amelyet a cseh olvasók is olvashattak. Kundera ugyanis nem egyezett bele az utóbbi években franciául megjelent regényeinek (La Lenteur – Lassúság, 1993, L'Identité – Azonosság, 1998, L'Ignorance – Tudatlanság, 2000) cseh nyelvre fordításába, miután nagy elvárásai vannak a fordítás minőségét illetően.

A magas szintű állami kitüntetést az évente kijelölt bizottság vagy az előző esztendő kivételes irodalmi teljesítményéért, vagy a teljes írói munkásságért ítéli oda, olykor a kettő együttes elismeréséért.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?